Polskie Radio
Section05

żywność

USA prosi kolejny kraj o jaja. Grozi wysokimi cłami

Stany Zjednoczone zwróciły się do Europy o pomoc w dostawach jaj, ponieważ w wyniku ptasiej grypy stały się one w USA towarem deficytowym i drogim. Niemcy potwierdzili tę sytuację, a wcześniej Amerykanie zwrócili się o wsparcie także do Danii. Ich prośby zbiegły się z wprowadzeniem nowych ceł na produkty z krajów europejskich. W przypadku Danii pojawia się dodatkowy kontekst.
Zobacz więcej na temat:  ŚWIAT Europa USA Niemcy

Coraz mniej jajek na polskim rynku. Przed Wielkanocą będzie drożej w sklepach

Polacy muszą zapomnieć o tanich jajkach przed Wielkanocą – wszystko wskazuje, że w sklepach zabraknie promocji. – Patrząc na zmiany cen na poziomie hurtowym, możemy spodziewać się dalszych wzrostów – mówi w Programie 1 Polskiego Radia Mariusz Dziwulski, analityk PKO BP. Jeszcze większe problemy z dostępnością jajek odczuwają USA i Niemcy.
Zobacz więcej na temat:  Zobacz także Michał Strzałkowski Izabela Kostyszyn ceny Jaja w kuchni jajko

Larwy w jedzeniu już od 10 lutego. Nowe przepisy w UE

W niektórych produktach spożywczych na terenie Unii Europejskiej możliwe będzie stosowanie proszku z suszonych całych larw mącznika młynarka. Podano też dokładnie, o jakie produkty chodzi. Rozporządzenie w tej sprawie opublikowano jeszcze w styczniu, a nowe przepisy obowiązywać będą od 10 lutego 2025 roku. To wiadomość ważna dla wszystkich, którzy nie mają ochoty na taką dietę, a dla alergików wręcz kluczowa. 
Zobacz więcej na temat:  ŚWIAT Unia Europejska owady produkcja jedzenie pieczywo chleb makaron ziemniaki zdrowie GOSPODARKA Komisja Europejska

Polskie Radio 24 Rolnictwo ekologiczne. Wytwarzanie żywności w zgodzie z przyrodą

- Rolnictwo ekologiczne to wytwarzanie żywności przez gospodarowanie w sposób zgodny z naturą, co wymaga zdobycia odpowiedniego certyfikatu. Coraz więcej rolników dostrzega w tym sposób na zdobycie rynku, bo konsumenci zwracają uwagę na to, jak żywność jest produkowana - mówiła w Polskim Radiu 24, dr inż. Urszula Sołtysiak, wieloletnia wykładowczyni SGGW, współzałożycielka pierwszej w naszym kraju jednostki certyfikującej rolnictwo ekologiczne.  
Zobacz więcej na temat:  Polskie Radio 24 ekologia rolnictwo Marta Hoppe Unia Europejska certyfikat

Rewolucja w Polsce. Wegańska przystań zamiast kiełbasy

Stolica Polski, kojarzona z kiełbasą i śledziem, jest teraz wegańską przystanią - pisze w piątek brytyjski dziennik "Guardian", przypominając, że Warszawa od sześciu lat znajduje się w czołówce rankingu "vege miast" świata, a przed trzema laty "National Geographic" przyznał jej pierwsze miejsce. Potwierdzają to badania CBOS. Wynika z nich, że coraz więcej Polaków rezygnuje z mięsa.
Zobacz więcej na temat:  POLSKA Warszawa wegetarianizm weganizm dieta zdrowie kuchnia polska