Polskie Radio
Section05

żywność

Świąteczna uczta. Niektórzy zjedzą nawet 10 tys. kalorii

Przeciętny Polak zje podczas świątecznego dnia 6 tys. kalorii - takie wyliczenia, obejmujące jeden świąteczny dzień, przedstawia prof. Danuta Figurska–Ciura, ekspertka ds. żywienia z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Zdradza, że niektórzy pozwalają sobie na jeszcze więcej, nawet na 10 tys. kalorii.
Zobacz więcej na temat:  POLSKA Wigilia Święta Bożego Narodzenia jedzenie gotowanie kuchnia kulinaria zdrowie

Ultradźwiękowa metoda produkcji liofilizowanej żywności

Frytki z mango, chipsy truskawkowe lub batoniki jabłkowe - liofilizowane produkty coraz częściej goszczą na naszych stołach. Żywność liofilizowana jest smaczna i zdrowa, bo specjalny sposób jej konserwowania zachowuje wiele wartości odżywczych. Audycja powstała we współpracy z Siecią Badawczą Łukasiewicz - nauka dla biznesu, nauka dla społeczeństwa.
Zobacz więcej na temat:  Trójka Zobacz także produkcja Monika Suszek Sieć Badawcza Łukasiewicz

Całkowity brak słodyczy szkodzi zdrowiu? Sprawdzili to szwedzcy naukowcy

Szwedzcy naukowcy na podstawie spisów ludności prowadzonych przez ostatnie dwie dekady doszli do wniosku, że całkowite odstawienie słodyczy z diety może działać niekorzystnie na zdrowie. Ich wnioski dotyczyły szansy wystąpienia chorób serca względem tego, ile łakoci spożywamy. I choć badania nie są jednoznaczne, słodka przekąska raz na jakiś czas rzeczywiście może nas pomóc. 
Zobacz więcej na temat:  Trójka Zobacz także Robert Grzędowski Józef Niewiarowski dieta zdrowie słodycze słodkości cukierki