Pierwsze wiosenne zbiory miodu. Jaki miód najbardziej lubią Polacy? Pszczoły w tym roku szybciej musiały się zbudzić z zimowego snu i wziąć się do roboty. Ciepłe dni przyszły wyjątkowo wcześnie. Rzepak, mniszek czy drzewka owocowe już dawno zakwitły. Oznacza to, że czas na pierwsze wiosenne zbiory miodu. Niestety, mogą być one gorsze niż w poprzednich latach. Zobacz więcej na temat: Maja Mazurek miód pszczoły rolnictwo ekologia dieta jedzenie żywność klimat
Bakterie w mleku dla niemowląt. GIS alarmuje Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące wykrycia bakterii Listeria monocytogenes w jednej partii mleka modyfikowanego dla niemowląt po szóstym miesiącu życia Bebilon PROfutura DUOBIOTIK. Spożycie może prowadzić do choroby zwanej listeriozą. Zobacz więcej na temat: GOSPODARKA sprzedaż detaliczna mleko dzieci zdrowie sklep żywność
Mąka i woda. O znaczeniu wypieków w różnych krajach i kulturach Co kraj to obyczaj. To dotyczy również jedzenia. W różnych szerokościach geograficznych natknąć się można na odmienne zwyczaje związane ze spożywaniem pokarmów. Samo jedzenie również może nabrać istotnej roli społecznej w różnych krajach i kulturach, o czym opowiedzieliśmy w przypadającym na 4 maja Dniu Piekarza. Zobacz więcej na temat: Trójka Martyna Matwiejuk wypieki jedzenie żywność
Erdogan: chcemy zmusić Izrael do zawieszenia broni w Strefie Gazy Prezydent Turcji Recep Tayyip Erdogan powiedział, że decyzja Turcji o wstrzymaniu handlu z Izraelem ma na celu zmuszenie tego kraju do zawieszenia broni w Strefie Gazy. Zobacz więcej na temat: Turcja Izrael ludobójstwo żywność Rosja USA dzieci śmierć Bliski Wschód
Gazy cieplarniane i konsumpcja mięsa. Polska ekologiczna Przeciętny Polak w 2021 r. konsumował 89 kg mięsa, z tego 56 kg wieprzowiny i 32 kg drobiu. Rocznie zjadamy średnio 8-krotnie mniej wołowiny niż średnia UE. Zobacz więcej na temat: GOSPODARKA POLSKA finanse osobiste żywność mięso handel ekologia
Dieta i środowisko. Jak odżywiać się bardziej ekologicznie? Produkcja żywności przyspiesza proces utraty bioróżnorodności i jest główną przyczyną takich zjawisk jak wylesienie oraz pustynnienie. Jak żyć, by nasze wybory, zakupy i nawyki uwzględniały troskę o świat, który nas otacza? Zobacz więcej na temat: żywność klimat ekologia ochrona przyrody
Nadwaga i otyłość u dzieci i młodzieży. Jak skutecznie zwalczyć problem? Raport Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) wykazał, że nadwagę i otyłość odnotowano u 32 proc. polskich dzieci w wieku 7-9 lat. Plasuje to Polskę na 8. miejscu wśród badanych krajów europejskich. Konsekwencją opublikowanego dokumentu jest uznanie otyłości za chorobę. Wpisano ją na listę Międzynarodowej Klasyfikacji Chorób. Zobacz więcej na temat: otyłość dzieci zdrowie medycyna Artur Wolski szkoła edukacja żywność dieta społeczeństwo infografika
Śniadanie. Czy rzeczywiście jest najważniejszym posiłkiem dnia? Przez lata wokół śniadań narosło wiele mitów. Czy powinniśmy spożywać je wcześnie rano, czy możemy odłożyć na później? Co dzieje się z naszym organizmem, gdy pierwszego posiłku nie zjemy, a także wtedy, gdy jest on zbyt obfity i bogaty w węglowodany? Zobacz więcej na temat: dieta śniadanie dzieci młodzież zdrowie diety Sława Bieńczycka psychologia żywność
Mąka z owadów. "To pełnowartościowy produkt" - Główną kwestią jest mniejsza ilość potrzebnej paszy, owady mają większą zdolność do budowania swojej masy ciała, to mniejsze zużycie wody i mniejsza emisja gazów cieplarnianych, mniej potrzebnej przestrzeni - mówił o zaletach hodowli owadów na żywność Radosław Bogusz (SGGW). Zobacz więcej na temat: Polskie Radio 24 klimat ochrona środowiska ekologia Katarzyna Dydo żywność owady
Mąka z toksynami. GIS ostrzega Główny Inspektorat Sanitarny wydał w poniedziałek ostrzeżenie dotyczące określonych partii mąki migdałowej ze względu na przekroczenia najwyższego dopuszczalnego poziomu aflatoksyn. To substancje produkowane przez grzyby pleśniowe, które mają szkodliwy wpływ na zdrowie człowieka. Zobacz więcej na temat: GOSPODARKA POLSKA żywność
Przełomowa technologia. Polski startup podbija świat Polski start-up Fresh Inset, specjalizujący się w branży spożywczej, stworzył przełomową technologię, która wydłuża świeżość warzyw i owoców za pomocą specjalnej naklejki. Zobacz więcej na temat: GOSPODARKA ŚWIAT żywność
Jedzenie instagramowe i danie wiralowe. Czy wygląd potraw jest najważniejszy? Rozwój mediów społecznościowych dotyka każdej dziedziny życia i wyjątkiem nie jest kuchnia. Restauracje i twórcy wykorzystują media do promowania swoich przepisów i dań. Małgorzata Minta opowiedziała w audycji "Drogą przez mąkę" w Programie 2 Polskiego Radia m.in. o zjawisku jedzenia instagramowego, za którym niekoniecznie musi iść smak. Zobacz więcej na temat: Dwójka fotografia gotowanie jedzenie żywność Łukasz Modelski Małgorzata Minta media społecznościowe
"Prawo wyboru" - reportaż Joanny Sikory (PR Białystok) Dojrzałe banany są niemal pewnikiem. Często trafiają się też dobre marchewki, pomidory czy nabiał. W przysklepowych śmietnikach można znaleźć niemal wszystko, zależy od dnia - przyznaje Ewelina Głowacka, bohaterka reportażu. Zobacz więcej na temat: reportaż ekologia żywność Joanna Sikora
Spotkanie premiera z ministrem rolnictwa. W tle wsparcie producentów zbóż W środę premier Donald Tusk spotkał się z ministrem rolnictwa i rozwoju wsi Czesławem Siekierskim. Głównym tematem rozmów jest wsparcie producentów zbóż, poszkodowanych przez nadmierny import z Ukrainy. Zobacz więcej na temat: POLSKA polityka Donald Tusk Czesław Siekierski rolnictwo rolnicy import zboże żywność Rząd Donalda Tuska kancelaria premiera Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
PROSTO Z BRUKSELI Większe ograniczenia w handlu z Ukrainą. Jest zgoda w UE Jest zgoda w Unii Europejskiej na większe ograniczenia importu z Ukrainy i zmiany w umowie o bezcłowym handlu. Najpierw porozumieli się w tej sprawie negocjatorzy Europarlamentu, unijnych krajów i Komisji Europejskiej. Później te ustalenia zatwierdzili ambasadorowie państw członkowskich. Teraz kolej na Parlament Europejski. Zobacz więcej na temat: ŚWIAT Unia Europejska Parlament Europejski żywność Ukraina Europa
Serial "Historia kuchni polskiej". Jak dawniej smakowała Polska? Jak jadali nasi przodkowie? Jakie potrawy towarzyszyły Polakom podczas przełomowych momentów w historii naszego kraju? Odpowiedzi na te pytania przynosi nowy serial - "Historia kuchni polskiej". Możemy dowiedzieć się o tym, co jedli dawniej nasi rodacy oraz spróbować odtworzyć te potrawy. Prof. Jarosław Dumanowski zdradził w audycji "Droga przez mąkę" w Programie 2 Polskiego Radia kulisy powstania tego dzieła. Zobacz więcej na temat: kuchnia polska jedzenie żywność przepisy kulinarne historia Polski serial Łukasz Modelski Dwójka Jarosław Dumanowski
Coraz większy kryzys na Kubie. Brakuje żywności W wywiadzie opublikowanym na stronie urzędu prezydenckiego Prezydent Kuby Miguel Diaz-Canel potwierdził, że na wyspie nasila się niezadowolenie społeczne i ma ono związek z niedoborami żywności. Zobacz więcej na temat: GOSPODARKA żywność ceny żywności Kuba komunizm socjalizm jedzenie
Popularne chipsy wycofane. Źle oznaczony alergen Chodzi o oznakowanie obecności soi. Nie została zadeklarowana jako jeden ze składników. Zobacz więcej na temat: POLSKA żywność Główny Inspektor Sanitarny społeczeństwo