Łakomstwo ukarane. Kulinaria u Alphonse'a Daudeta - Ta historia nie mogła się skończyć dla ojca Balaguere'a dobrze - podkreślał dr Paweł Milcarek, opowiadając w "Drodze przez mąkę" o bohaterze jednego z opowiadań francuskiego pisarza, poety i publicysty. Zobacz więcej na temat: kuchnia francuska literatura KULTURA KSIĄŻKA
Ryba gwarantowana. Łów tradycyjnie, jedz powoli – To nie są ryby łowione przez wielkie statki, lecz przez małe wspólnoty rybackie, które z wielkim szacunkiem podchodzą do morza – mówiła dziennikarka Beata Majchrowska, autorka bloga "Pomału", która próbowała morskich smakołyków na majowych targach Slow Fish 2017 w Genui. Zobacz więcej na temat: kuchnia kulinaria jedzenie KULTURA NAUKA ryby ryba owoce morza
Słodkie smaki Sycylii w "Gepardzie" Lampedusy - Kuchnia związana z tą książką jest niezwykle modna we Włoszech. Powstaje mnóstwo publikacji i blogów dotyczących dań z otoczenia Geparda - mówiła o kulinarnej stronie powieści Giuseppe Tomasiego di Lampedusy Wanda Klenczon. Zobacz więcej na temat: kulinaria literatura Sycylia KULTURA
Wielkie brzuchy wielkich ludzi. Dzieje otyłości We francuskich słownikach termin "otyłość" pojawia się po raz pierwszy w 1701 roku. Jednak z jej problemami borykano się też kilka wieków wcześniej. O tym w "Historii otyłości" pisze popularny francuski historyk Georges Vigarello. Zobacz więcej na temat: otyłość diety Francja historia Europy tłuszcz KULTURA NAUKA medycyna dieta
Rewolucja francuska. Chleby równości i awanse rzeźników - Podczas jakobińskiej fazy rewolucji chleb miał mieć odpowiednią, ścisłą recepturę - mówiła historyk i antropolog kultury dr Monika Milewska o jedzeniu w czasach Wielkiej Rewolucji Francuskiej. Zobacz więcej na temat: Rewolucja Francuska kuchnia francuska kulinaria przemiany Francja historia Europy
"Márai nadał piciu wina charakter sacrum" - Sandor Márai uważał, że picie wina to moment, kiedy człowiek zostaje sam ze sobą. Chętnie bym z nim pomilczał przy kieliszku - wyznał Tomasz Prange-Barczyński, który wziął udział w dyskusji o pisarzach, z którymi przyjemnie byłoby wypić coś mocniejszego. Zobacz więcej na temat: alkohol książki literatura
Wakacyjne książki do czytania w kuchni W "Drodze przez mąkę" rozmawialiśmy z Małgorzatą Mintą, dziennikarką i blogerką, o książkowych nowościach kulinarnych. Zobacz więcej na temat: kulinaria książki
Kłótnie o parmezan, czyli jak wyglądała kuchnia za czasów Bony - Król Zygmunt August i Królowa Bona mieli na Wawelu oddzielne kuchnie i spiżarnie. To dlatego, że podczas gdy królowa zaskakiwała nowinkami z zagranicy, to król kulinarnie pozostawał jeszcze…w średniowieczu –powiedziała Małgorzata Krasna-Korycińska. Zobacz więcej na temat: renesans jedzenie HISTORIA
Poznajemy tajniki polskiej kuchni renesansowej Na ten temat w audycji rozmawialiśmy z Małgorzatą Krasną-Korycińską, historykiem kulinariów i archeologiem. Zobacz więcej na temat: renesans jedzenie
Mięso z owocem?! Przewodnik po kuchni drastycznej Punktem wyjścia do Dwójkowej rozmowy na temat kontrowersyjnych, przynajmniej dla niektórych, kulinarnych połączeń było wspomnienie zmarłego niedawno Sama Panopoulosa, wynalazcy pizzy hawajskiej. Zobacz więcej na temat: kuchnia polska kulinaria KULTURA
Jak Sandor Ellix Katz został papieżem fermentacji - Zaczęło się od tego, że przeniosłem się na wieś do Tennessee. Byłem naiwnym miejskim dzieciakiem, którego zaskoczyło, że główki kapusty na polu dojrzały w tym samym momencie - wspominał w Dwójce amerykański dziennikarz kulinarny, autor głośnych książek "Dzika fermentacja" i "Sztuka fermentacji". Zobacz więcej na temat: jedzenie kulinaria KULTURA
Jak Chrobry Thietmarowi za skórę zalazł – Thietmar nie był polakożercą. Jego opinie wiążą się z pewną szerszą wizją porządku świata i hierarchii – mówił mediewista prof. Andrzej Pleszczyński o słynnym niemieckim kronikarzu, autorze kilku niepochlebnym opinii o średniowiecznych Polakach i o "fałszu pełnym" Bolesławie Chrobrym. Zobacz więcej na temat: średniowiecze Niemcy Łukasz Kozak Bolesław Chrobry HISTORIA KULTURA
Piwo i polityka u Jaroslava Haška "Piwo nigdy nie zrobi człowieka tak dojrzałym politycznie, jak wino" - pisał w swojej książce "Historia Partii Umiarkowanego Postępu (w Granicach Prawa)" czeski klasyk. O alkoholu, który jest jednym z głównych wątków tego zbioru anegdot, rozmawialiśmy ze Zbigniewem Kmieciem - kucharzem, obieżyświatem. Zobacz więcej na temat: piwo literatura KULTURA KSIĄŻKA
2017. Rok, w którym kucharze odkryli ogień – Wracamy do korzeni nie tylko w wyborze składników, lecz także w technikach, jakimi te składniki traktujemy – mówiła Małgorzata Minta, dziennikarka i blogerka kulinarna. Zobacz więcej na temat: kuchnia kulinaria napoje jedzenie KULTURA Małgorzata Minta
Eleusa, Hodegetria, Trójręka. Wyobrażenia Matki Boskiej W audycji "Kryzys wieku średniego" o typach przedstawień Matki Boskiej z Dzieciątkiem opowiadała historyk sztuki prof. Aleksandra Sulikowska-Bełczowska. Zobacz więcej na temat: malarstwo religia Łukasz Kozak KULTURA HISTORIA
Beli Hamvasa filozoficzna rozprawa o winie W audycji "Droga przez mąkę" rozmawialiśmy o książce "Filozofia wina". Publikacja, która powstała w roku 1945, dotyczy związków wina z odpoczynkiem, kąpielą, snem i miłością. Zobacz więcej na temat: alkohol filozofia KULTURA jedzenie
Jak urządzać ogródki restauracyjne? Na ten temat rozmawialiśmy z zaproszoną do audycji "Droga przez mąkę" architekt i antropolog kultury Anną Rumińską. Zobacz więcej na temat: jedzenie restauracja
Średniowieczne pieśni o wiośnie i początku lata W audycji rozmawialiśmy o tym, jak wątki wiosny i lata przeplatały się w pieśniach tworzonych po oksytańsku, w łacinie i w językach germańskich. Zobacz więcej na temat: średniowiecze Łukasz Kozak