Monika Walecka i jej mączna rewolucja - Mam naturę poszukiwacza. Moja przygoda z wypiekaniem chleba rozpoczęła się od postawienia pytania: dlaczego chleb, który wypiekam samodzielnie, jest tak różny od tego, który kupuję w piekarni, choć korzystam z tych samych składników - mówiła Monika Walecka, autorka bloga gotujebolubi.pl. Zobacz więcej na temat: Czwórka zdrowie wypieki gastronomia kulinaria KSIĄŻKA Beata Kwiatkowska STYL ŻYCIA
Czy żywność można mądrze zagospodarować? Wielkie zakupy świąteczne już dawno rozpoczęte! Prezenty, świecidełka na choinkę i oczywiście zakupy spożywcze. Tony zakupów! Ponad miarę i niepotrzebnie. Zobacz więcej na temat: Trójka Kuba Strzyczkowski żywność GOSPODARKA handel konsument
Chleb tuczy? Obalamy żywieniowe stereotypy Co drugi Europejczyk boryka się z nadwagą albo wręcz otyłością. W Polsce już co trzecie dziecko waży za dużo. W związku z tym szuka się winnych - często ofiarą pada chleb, jako tuczący składnik diety. A to nieprawda, przekonuje Ewelina Szabelska z Fundacji „Chleb to zdrowie”. Zobacz więcej na temat: pieczywo zdrowie żywność Aleksandra Tycner
"Muzeum Chleba" - reportaż Eweliny Karpacz-Oboładze Chleb jemy codziennie. Pieczywo zajmuje bardzo ważne miejsce na naszym stole i w naszej kulturze. Zobacz więcej na temat: tradycja
Czy gdy mówimy "czerstwy", to coś jest stare… czy nie? Prof. Katarzyna Kłosińska jak zwykle odpowiada na pytania zadawane przez słuchaczy. Zobacz więcej na temat: Trójka Michał Olszański Katarzyna Kłosińska język polski poprawna polszczyzna
Dlaczego Polacy nie chcą jeść chleba? Piekarze mają problem, przeciętny Polak jeszcze kilkanaście lat temu kupował ponad sto kilogramów chleba, bułek i ciastek rocznie, obecnie zjada już tylko 45 kg. Zobacz więcej na temat: LICZBA DNIA
Jak powstaje chleb i czy każdy może być piekarzem? W programie odwiedziliśmy jedną z podwarszawskich piekarni, by sprawdzić, jak praca tamtejszych mistrzów wygląda - dosłownie - od kuchni. Zobacz więcej na temat: Czwórka praca zatrudnienie STYL ŻYCIA Dominika Klimek
"Muzeum Chleba" - reportaż Eweliny Karpacz-Oboładze Chleb jemy codziennie. Pieczywo zajmuje bardzo ważne miejsce na naszym stole i w naszej kulturze. Zobacz więcej na temat: reportaż w Jedynce STYL ŻYCIA tradycja
Gliniaste i gęste. Jak wybrać najlepsze pieczywo? - Żadna skrajność nie jest dobra. Jeśli rano zjemy dwie kanapki i wieczorem kolejne dwie, to są to dobre proporcje, ale nie może być tak, że dwie trzecie talerza to pieczywo - mówi dietetyczka, Alicja Kalińska. Zobacz więcej na temat: Roman Czejarek pieczywo zdrowie jedzenie żywność STYL ŻYCIA
Design i węglowodany. Czczony i wyrzucany chleb Meble z chleba to nie lada wyzwanie dla designerów. To wyzwanie techniczne, ale przede wszystkim kulturowe. Ten temat na warsztat wzięli Gosia i Tomek Rygalik. Zobacz więcej na temat: Czwórka Beata Kwiatkowska design KULTURA
Rozkosze podniebienia. "Polska duma i smak" Powstaje pod osłoną nocy i cieszy nas smakiem od samego rana. - Polski chleb należy do światowej czołówki i cały czas powstaje w oparciu o tradycyjną recepturę - opowiada Starszy Cechu Piekarzy, Stefan Putka. Zobacz więcej na temat: Czwórka historia Polski Justyna Majchrzak rozrywka
Polak rocznie wyrzuca około 52 kg żywności Niemal 1/3 Polaków zdarza się wyrzucać żywność - wynika z danych Federacji Polskich Banków Żywności. Każdy Polak marnuje jej około 52 kilogramów rocznie. Do najczęściej wyrzucanych produktów należą: wędliny, pieczywo, warzywa i owoce.Dziś przypada Światowy Dzień Żywności. Zobacz więcej na temat: pieniądze zakupy żywność
Blisko co trzeci Polak przyznaje się do wyrzucania żywności Blisko co trzeci Polak przyznaje się do wyrzucania żywności. Tak wynika z badań przeprowadzonych przez instytut badawczy Millward Brown na zlecenie Federacji Polskich Banków Żywności. Wyrzucamy pieczywo, wędliny, nabiał, owoce i warzywa. Eksperci zwracają jednak uwagę, że z roku na rok odsetek tych, którzy marnują jedzenie, spada. Trzy lata temu przyznawało się do tego 40 procent badanych. Zobacz więcej na temat: pieniądze sklep wędliny żywność
Mrożona rewolucja w pieczywie Ekspansja sieci handlowych zmienia rynek pieczywa nad Wisłą. Piekarze, by przetrwać, muszą stawiać na jakość, a nie na wojnę cenową - pisze "Rzeczpospolita". Zobacz więcej na temat: chleb orkiszowy chleb razowy chleb żytni
Pieczywo świata Tak wiele rzeczy może nam się przejeść, ale jest jedna, która smakuje zawsze :) Zobacz więcej na temat: Miś Michaś pieczenie chleba pieczywo POLSKIE RADIO DZIECIOM RadioDzieciom
Patent na zdrowy chleb i makaron Wielu Polaków jest zainteresowanych nowymi produktami spożywczymi, które są nie tylko smaczne, ale mają walory prozdrowotne. Zobacz więcej na temat: zdrowie chleb żytni chleb razowy
Ciekawa historia chleba Kiedy mamy ochotę zjeść chleb, nic prostszego, idziemy do sklepu i kupujemy. Ale nie zawsze tak było. Zobacz więcej na temat: dr Witaminka pieczywo zdrowe odżywianie
Pieczemy sami chleb Czy próbowaliście kiedyś upiec samodzielnie chleb? Zobacz więcej na temat: dr Witaminka pieczywo zdrowe odżywianie