Mniej cukru w produktach Coca-Coli i Red Bulla? Najwięksi w Europie producenci napojów gazowanych, jak Coca-Cola, Red Bull i Pepsi, zobowiązali się zmniejszyć ilość cukru w swoich produktach o 10 proc. do 2020 r. Ma to być odpowiedź sektora na politykę UE dotyczącą redukcji cukru w żywności, zwłaszcza przeznaczonej dla dzieci. Zobacz więcej na temat:
Jakie perspektywy dla rynków rolnych? Sytuacja producentów rolnych - zbóż, trzody chlewnej, mleka nie jest obecnie najgorsza. Powody do zmartwień mają producenci drobiu, a rolnicy, którzy uprawiają buraki cukrowe z pewną obawą czekają na rozwój wydarzeń. Zobacz więcej na temat: ptasia grypa rolnictwo
Co nas zakwasza? Dietetycy i lekarze coraz częściej podkreślają, jak ważna jet równowaga kwasowo-zasadowa w organizmie. Jej zaburzenie to efekt niewłaściwej diety. Skutkiem zakwaszenia mogą być z kolei poważne dolegliwości, ale nie będą nam groziły, jeśli tylko będziemy się odpowiednio odżywiać. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA zdrowie i dieta zdrowie dieta zdrowe odżywianie jedzenie żywność kawa herbata
Cukier krzepi, ale tylko powierzchownie - Cukrem organizmu nie odżywimy, bo nie ma witamin ani minerałów - mówi Gabriela Słowińska, dietetyczka. Zobacz więcej na temat: Małgorzata Raducha słodycze słodkości zdrowie cukrzyca NAUKA
Co jeść, aby mieć płaski brzuch? W odchudzaniu nie jest najważniejsze redukowanie kalorii do minimum, ale dostarczanie ich w odpowiedniej ilości i co bardzo ważne – jakości. W wyglądzie naszej sylwetki jest istotne nie tylko to, ile jemy, ale też jakie produkty jemy. Spożywanie konkretnych pokarmów może nam pomóc w utrzymaniu ładnej figury. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA zdrowie i dieta zdrowie zdrowe odżywianie jedzenie dieta kuchnia ryby tłuszcz warzywa owoce
Ceny cukru w 2017 roku powinny spadać 1 października tego roku nastąpi w UE zniesienie tzw. kwot cukrowych obowiązujących w krajach unijnych. Jaki to może mieć wpływ na światowy, europejski i oczywiście polski rynek cukru? Zobacz więcej na temat: rolnictwo
Jemy już 4,6 kg słodyczy rocznie na osobę Według badań budżetów gospodarstw domowych przeprowadzonych przez GUS spożycie czekolady i wyrobów cukierniczych łącznie zwiększyło się w latach 2005-2014 o 36 proc. do 4,6 kg/os. rocznie. Zobacz więcej na temat: słodycze handel Elżbieta Mamos
Wawel spodziewa się spadku sprzedaży Wawel przewiduje możliwy spadek sprzedaży w ujęciu r/r w kolejnych kwartałach w granicach 25% udziału w całkowitej sprzedaży, podała spółka. Zobacz więcej na temat: Wawel handel
Cukier bez kwot, polscy plantatorzy w strachu Jesienią przyszłego roku zniesione zostaną kwoty produkcji cukru przydzielane krajom członkowskim przez Unię Europejską. Zobacz więcej na temat: rolnictwo Dariusz Kwiatkowski
Najpopularniejsze trendy żywieniowe 2016 roku Każdego roku wrasta zainteresowanie konkretnymi produktami spożywczymi, które zostają odkryte, spopularyzowane albo wracają do naszych kuchni w nowych odsłonach. Pojawia się moda na jedzenie pewnych produktów i wyłączanie z diety innych. Jakie trendy królowały w menu na 2016 rok? Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA zdrowie zdrowie i dieta dieta dieta bezglutenowa jedzenie 2016 tłuszcz kuchnia zdrowe odżywianie
Eksperci alarmują: otyłość zabija! - Coraz więcej lekarzy i naukowców mówi, że 50 lat temu przemysłem najbardziej szkodliwym dla zdrowia był przemysł tytoniowy, a dziś jest to przemysł produkujący wysoko przetworzoną żywność z dodatkiem cukru - mówi Marta Pawłowska, trenerka zdrowego żywienia. Zobacz więcej na temat: Jolanta Fajkowska psychologia jedzenie problemy społeczne zdrowe odżywianie otyłość NAUKA zdrowie
Nieznane nazwy, pod którymi kryje się cukier Gdy mówimy o cukrze, mamy na myśli głównie drobne, białe kryształki znajdujące się w cukiernicach w większości domów. Kupujemy go w pierwszym napotkanym sklepie i dodajemy do herbaty, kawy, ciast i dań na słodko. Nazw cukru jest jednak znacznie więcej, a pod niektórymi kryją się substancje otrzymywane chemicznie. Aby łatwiej zidentyfikować jego występowanie, należy szukać na etykietkach następujących nazw: Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA zdrowie i dieta zdrowie dieta zdrowe odżywianie cukierki mleko jedzenie kuchnia cukrzyca
Nie boli, choć zabija. Jak leczyć cukrzycę? - Gdy dziecko ma cukrzycę, to tak naprawdę choruje cała rodzina. Jest to bardzo trudna i obciążająca psychicznie dolegliwość - mówi Monika Zamarlik, prezes Ogólnopolskiej Federacji Organizacji Pomocy Dzieciom i Młodzieży Chorym na Cukrzycę. Zobacz więcej na temat: Artur Wolski cukrzyca zdrowie choroba NAUKA
Wzrost produkcji cukru, rośnie też popyt, a co z cenami? W tym roku zarówno w Polsce, jak i na świecie zapowiada się wzrost produkcji cukru, odnotowywany jest także stały wzrost popytu na cukier. W Polsce ten wzrost wiąże się z bardzo dobrymi zbiorami buraków cukrowych, podkreśla dr Piotr Szajner z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Zobacz więcej na temat: żywność Elżbieta Mamos rolnictwo
Podatku cukrowego nie będzie? Ministerstwo zdrowia nie prowadzi prac dotyczących wprowadzenia tzw. podatku cukrowego; resort chce zredukować spożycie niektórych produktów poprzez edukowanie społeczeństwa o znaczeniu zdrowego żywienia - powiedział wiceminister zdrowia Jarosław Pinkas. Zobacz więcej na temat: WHO zdrowie
Podatek cukrowy. Co może zdrożeć? Ministerstwo Zdrowia rozważa wprowadzenie tzw. podatku cukrowego. Miałyby go płacić firmy, które ponad miarę dosładzają swoje wyroby. Zobacz więcej na temat: Ewa Dudzińska Marcin Łukawski Trójka zdrowie
Chcą wprowadzić podatek od czekolady Ministerstwo zdrowia rozważa wprowadzenie podatku cukrowego, donosi "Nasz Dziennik." Mieliby go płacić producenci produktów, zawierających zbyt dużą ilość cukru. Z nowej daniny miałoby być finansowane leczenie pacjentów z chorobami krążenia. Zobacz więcej na temat: podatek
Cukier najdroższy od 4 lat. W Polsce i na świecie Cukier drożeje na rynku krajowym i na giełdach zagranicznych. Powodem wzrostu cen jest przede wszystkim poprawa koniunktury na świecie. Zobacz więcej na temat: ceny żywności rolnictwo