Jaki zrobić smaczne pierniki? Cukiernik z wieloletnim stażem zdradza przepis - Rodzaje pierników są różne. Krajanki, kostki, całuski, są też takie w foremkach. Wszystko zależy od konsystencji ciasta i przyrządzania - mówi w Programie 1 Polskiego Radia Wojciech Hoduń, prezes Cechu Rzemiosł Spożywczych z wieloletnim stażem cukierniczym. Jak przygotować naprawdę smaczne pierniki? O tym w Jedynce. Zobacz więcej na temat: Zobacz także Wojciech Hoduń pierniki pierniczki Daniel Wydrych Izabela Kostyszyn
"Pierniczki zawsze wzbudzają uśmiech". Rzemieślniczka, która zajmuje się sztuką Iga Sarzyńska-Komorowska od lat łączy rzemiosło ze sztuką. Pieczenie pierników, ich formowanie i zdobienie, w jej wykonaniu, jest swoistym artyzmem. - Jestem tą osobą, która po prostu zaopiekowała się pierniczkami - mówi w Programie 1 Polskiego Radia. Czy to z powodu pierników przeprowadziła się do Torunia? Zobacz więcej na temat: Toruń Martyna Podolska Iga Sarzyńska Komorowska Zobacz także pierniczki pierniki
Rogal świętomarciński słodkim symbolem Święta Niepodległości. Jednak to... kaloryczna bomba Rogale świętomarcińskie to tradycyjny wypiek na Święto Niepodległości. Wypiek to "Produkt o Chronionej Nazwie Pochodzenia w Unii Europejskiej". Zatem cukiernie piekące tradycyjne rogale powinny mieć potwierdzone prawo do wytwarzania takiego produktu. Niezależnie jednak od tego, czy jest to certyfikowany rogal świętomarciński, czy wielkopolski lub marciński, bo z różnymi nazwami można się spotkać, to zawsze bomba kaloryczna. Zobacz więcej na temat: rogal świętomarciński Święto Niepodległości 11 listopada Poznań Wielkopolska
Dzień Czekolady. Jest magiczna - na zły nastrój, jak lekarstwo! Gość Polskiego Radia Dzieciom Mirosław Pelczar Mistrz Polski Cukiernictwa, robił z czekolady nie tylko praliny i trufle, ale też figurki w kształcie motoru, pantofelka, samochodu, piłki golfowej czy narzędzi. - Czekolada jest wdzięcznym materiałem do tworzenia różnych figur, rzeźb, a nawet dzieł sztuki. Najzdrowsza jest gorzka czekolada, ma dużo magnezu, wspomaga pracę serca, układ krwionośny, a także działa na pamięć – powiedział w "Poranku" gość Martyny Chuderskiej. Dlaczego biała czekolada nie jest czekoladą? Zobacz więcej na temat: radio dla dzieci DAB+ historie bajki dla dzieci czekolada cukier
Dobry, tłusty i brzydki. Jak pączek od Bliklego zdobył serca warszawskich łasuchów – Moje pączki są brzydkie, bo gdyby były okrągłe i foremne, to ciasto byłoby twarde, a pączki suche. Przepraszam moich klientów za to, ale robię tylko taki towar, jaki mnie smakuje – mówił w 1977 roku Jerzy Czesław Blikle, wnuk Antoniego Kazimierza Bliklego, założyciela słynnej cukierni. Zobacz więcej na temat: Andrzej Blikle HISTORIA historia Polski cukiernia Warszawa pączki
Najpiękniejszy tort świata zrobiły Polki! Słodko i muzycznie! W październiku odbyły się w Mediolanie Mistrzostwa Świata FIPGC w dekorowaniu tortów. Pierwsze miejsce wywalczyły Polki - Angelika Chwyć i Renata Martyna. Na ich torcie znaleźli się m.in. Chopin, Kayah, Michał Szpak, Małgorzata Ostrowska czy Edyta Górniak. Zobacz więcej na temat: Czwórka Marta Hoppe torty cukiernia Mediolan mistrzostwa świata słodycze
Polski tort najpiękniejszy na świecie! W październiku odbyły się w Mediolanie Mistrzostwa Świata FIPGC w dekorowaniu tortów. Pierwsze miejsce wywalczyły Polki - Angelika Chwyć i Renata Martyna. Zobacz więcej na temat: Czwórka torty STYL ŻYCIA
Bardzo słodkie zwycięstwo: Polki mistrzyniami świata w dekorowaniu tortów! Sztuka dekorowania nie jest łatwa, tym bardziej jeśli chodzi o dekorowanie tortów. Ale też potrafi przynieść wiele satysfakcji i radości. Wiedzą coś o tym Polki, Angelika Chwyć i Renata Martyna, które właśnie zostały Mistrzyniami Świata w Dekorowaniu Tortów podczas specjalnej edycji Mistrzostw Świata Cake Designers, które odbyły się w Mediolanie. Przygotowania trwały blisko dwa lata, ale warto było: nasze zawodniczki pokonały m.in. ekipy z Włoch (II miejsce), Belgii (III miejsce), Chin, USA, Meksyku i Japonii. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA mistrzostwa świata Mediolan tort Piotr Firan Trójka jedzenie słodycze