Granty Rektora AGH przyznane. Wyróżniono m.in. drukowanie czekolady i biżuterię z odpadów Projekty studenckich kół naukowych AGH w Krakowie otrzymały fundusze na rozwój - Granty Rektora. Dofinansowanie łącznie wynosi 1,5 miliona złotych. To duży zastrzyk finansowy dla rozwoju młodych naukowców i ich projektów, jak drukowanie czekolady czy produkcja biżuterii z odpadów. Wybrano też projekty strategiczne. Zobacz więcej na temat: Czwórka studenci edukacja NAUKA ekologia Kraków recykling
Rośnie cena kawy i kakao. Producenci próbują zmniejszać znaczne niedobory na rynku - Wzrost cen kakao może nie przełożyć się na zmiany cen słodyczy i czekolady, a na zmniejszanie ich rozmiarów czy mniejszą zawartość kakao w produktach - uważa Jakub Jakubczak z BNP Paribas. Na wzrost cen kakao wpływają głównie problemy z produkcją u największych światowych dostawców. Zobacz więcej na temat: GOSPODARKA ŚWIAT kawa słodycze produkcja
Gorzka czekolada – dlaczego warto ją jeść? Czy jedząc gorzką czekoladę, możemy znacznie obniżyć ryzyko choroby serca? Niekoniecznie, ale parę kawałków dziennie na pewno może poprawić nasz nastrój. Zobacz więcej na temat: zdrowie kardiologia Trójka Krzysztof Łoniewski
Auto tak słodkie, że można je zjeść. Mazda cała z czekolady! Cukiernicy to artyści, którzy z czekolady tworzą prawdziwe dzieła sztuki. Jednym z bardziej wyjątkowych deserów na świecie jest Mazda Miata, która podobno smakuje równie dobrze, jak wygląda. Zobacz więcej na temat: Radio kierowców Polskie Radio Kierowców Polskie Radio kierowca kierowcy samochód samochody motoryzacja radio kierowcow radiokierowcow radiokierowców radio kierowców online radio kierowców jedynka polskie radio kierowców online radio dla kierowców polskie radio kierowcow polskie radio kierowców dab+ radio kierowcow 24 polskie radio kierowcy radio kierowców 24 desery mazda Japonia marketing
7 lipca Światowy Dzień Czekolady 7 lipca obchodzimy Światowy Dzień Czekolady. Tego dnia w Popołudniku porozmawiamy o tym, skąd się wzięła czekolada, co można z niej zrobić, w jakich odsłonach występuje i jak to się dzieje, że poprawia humor. Zobacz więcej na temat: radio dla dzieci DAB+
Czekolada - towar deficytowy? Jaka przyszłość czeka "brązowe złoto"? Czekolada to jeden z ulubionych przysmaków ludzi w każdym wieku i pod każdą szerokością geograficzną. Nic więc dziwnego, że brązowego złota za kilkadziesiąt lat może zabraknąć - przestrzegają Joanna Szulc i Krzysztof Dumny z poznańskiego Muzeum Czekolady. Zobacz więcej na temat: Czwórka dieta zdrowie Kamil Jasieński Szymon Majchrzak
Dzień Czekolady. Co wiemy o najsłynniejszym smakołyku świata? Czekolada znana jest na całym świecie jako słodki rarytas. Jednak jej początki to raczej gorzki smak sprzed wieków, z Ameryki Południowej. Z okazji Dnia Czekolady przybliżamy historię tego przysmaku. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński Szymon Majchrzak desery
Jak słodycze wpływają na nasz mózg? Cukier i tłuszcz zawarty w słodyczach wpływają na ośrodek nagrody. To sprawia, że od łakoci jesteśmy w stanie się uzależnić. Zobacz więcej na temat: słodycze
Jak chłodzić się w upalnie dni? Kiedy przychodzi lato, na dworze staje cię coraz cieplej. Słońce rozgrzewa zarówno ziemię, jak i nas. Chłodny wiatr przychodzi tylko czasem, a my potrzebujemy szybkich i skutecznych rozwiązań. Jednym z tych ponadczasowych sposobów na wysokie temperatury latem jest chłodzenie się za pomocą temperatur niskich. Choć lód w cieple prędko się rozpuści, odda swoją temperaturę i będzie nam nieco chłodniej. Zobacz więcej na temat: Popołudnik w PR Dzieciom wakacje 2022 radio dla dzieci
Światowy Dzień Czekolady. Wyprawa do fabryki czekolady Soczystych, zielonych tuzin ma spódniczek, chętnie ją chrupiemy, jak niejeden króliczek. Domyślacie się, o jakie warzywo może chodzić? Odpowiedzi szukajcie w Poranku na antenie Polskiego Radia Dzieciom. Zobacz więcej na temat: Poranek Polskiego Radia Dzieciom Martyna Chuderska radio dla dzieci radio dla rodziców radio bez reklam
Karol Wedel. Twórca słynnej cukierni – Któż nie jadł czekolady z napisem E. Wedel? Któż nie kupował pięknych bombonierek? Któż nie pogryzał mieszanki wedlowskiej? – mówił prof. Andrzej Notkowski w audycji Polskiego Radia z 2002 roku. – Kojarzą się te smakołyki z osobą Karola Wedla, niemieckiego majstra piekarniczego. Zobacz więcej na temat: Warszawa przemysł HISTORIA cukiernia
12 kwietnia to Dzień Czekolady. Słodko-gorzka historia 12 kwietnia to Dzień Czekolady. Lubimy ją jeść i pić, poprawia nam nastrój, a do tego, ze względu na dużą zawartość magnezu, dodaje nam zdrowia. Jaka jest historia czekolady i po czym możemy poznać, że wszyscy ci, dzięki którym możemy ją smakować, zostali uczciwie wynagrodzeni? Zobacz więcej na temat: Trójka Piotr Firan słodycze desery deser czekoladowy jedzenie Ameryka Południowa handel Majowie Aztekowie Krzysztof Kolumb
Gorzka czekolada poprawia nastrój Wystarczy 30 gramów gorzkiej czekolady dziennie, aby mieć lepszy humor. Zobacz więcej na temat: zdrowie humor
Wedlowie. Życie pisane czekoladą Karl Wedel przyjechał do Warszawy z Berlina w 1851 roku i przy ulicy Miodowej otworzył swoją pierwszą cukiernię. Potem Emil i Jan Wedlowie, przedstawiciele kolejnych pokoleń, jako zarządzający firmą, trafiali do serc wszystkich tych, którzy uwielbiali czekoladę. Zobacz więcej na temat: Czwórka Beata Kwiatkowska
Słodkie dane z rynku. Jesteśmy w unijnej czołówce producentów czekolady Polska czekoladą stoi - pisze poniedziałkowa "Rzeczpospolita". Jak się okazuje, nasz kraj jest piątym producentem wyrobów czekoladowych w Unii Europejskiej i czwartym ich eksporterem na świecie. A święta to dla producentów czekoladowych słodyczy czas żniw - podkreśla dziennik. Zobacz więcej na temat: żywność GOSPODARKA POLSKA
Kalendarz adwentowy i jego historia Kiedyś występowały jedynie w formie kolorowych, płaskich pudełek z dwudziestoma czteroma okienkami z mleczną czekoladką w środku. Dziś przybierają najróżniejsze formy. Kalendarz adwentowy, bo o nim mowa, można kupić zarówno w sklepie, jak i online. Można też wykonać go samodzielnie, przy okazji angażując całą rodzinę. Zobacz więcej na temat: Trójka społeczeństwo Piotr Firan kalendarz Adwent Boże Narodzenie święta Martyna Masztalerz dzieci rodzice słodycze
Łukasz Garbal: Wedlowie byli migrantami ekonomicznymi - Ówczesna Warszawa przyciągała migrantów ekonomicznych. Wielu cukierników było pochodzenia niemieckiego czy szwajcarskiego, jak rodzina Blikle. W Berlinie wtedy zaczynał się kryzys, a Karl Wedel liczył na to, że będzie mógł robić lepsze interesy nad Wisłą. Tak też się stało - mówił w Dwójce Łukasz Garbal, autor książki "Wedlowie. Czekoladowe imperium". Zobacz więcej na temat: Jakub Kukla Warszawa KULTURA
Czekolada spali kalorie! Wysokie spożycie czekolady o poranku może pomóc spalić tkankę tłuszczową Zobacz więcej na temat: