Milion sposobów na danie z ziemniakiem Ziemniak ziemniakowi nierówny. Jedne są lepsze na kluski, a inne na sałatki. - Warto zainteresować się ziemniakami fioletowymi, bo mają dużo składników odżywczych - zachęca Agnieszka Kręglicka, znawczyni kulinariów. Zobacz więcej na temat: Katarzyna Pruchnicka Trójka Agnieszka Kręglicka przepisy kulinarne ziemniaki
Właśnie za to lubimy blogi kulinarne - Blog jest serialem. Przyzwyczajamy się do autorów, to pewien rodzaj przywiązania czy przyjaźni - mówi o blogach kulinarnych dziennikarka i pisarka Agnieszka Drotkiewicz. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka warzywa zdrowie zima kuchnia wegetariańska przepisy kulinarne STYL ŻYCIA
Surowa ryba to nie tylko sushi Myśląc o surowej rybie, pierwszym skojarzeniem może być sushi, choć japoński przysmak nie wyczerpuje bogactwa tematu. W tym odcinku zachęcamy do przygotowania odświętnego dania z łososiem i przysmaku z Ameryki Łacińskiej. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka ryba ryby
Rozgrzewające i energetyczne dania na zimę - Używam teraz dużo porów, buraków, ziemniaków i dyń - poleca znawczyni zielonej kuchni Magdalena Cielenga-Wiaterek. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka warzywa zdrowie zima kuchnia wegetariańska przepisy kulinarne STYL ŻYCIA
Przepis na doskonałego domowego burgera - Ważne jest użycie odpowiedniego elementu z tuszy wołowej, najlepiej łopatki - doradza kucharz Jerzy Sobieniak i tłumaczy, jaki trik warto zastosować, by burger był odpowiednio wysmażony, płaski i zwarty. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka STYL ŻYCIA kuchnia polska
Street food zaskakuje jakością - To jedzenie bardzo często zadziwia smakiem i - co ważne - jakością. Dowodem na to może być fakt, że w 2016 roku dwa singapurskie bary z przekąskami zostały docenione gwiazdką Michelin - powiedziała Katarzyna Pruchnicka. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka STYL ŻYCIA kuchnia polska
Polska kuchnia wigilijna najzdrowsza na świecie - Jeśli dodamy dobrych przypraw łagodzących obciążenie pokarmowe, to jedząc świąteczne dania nic nam się nie stanie. W czasie spotkań bożonarodzeniowych pamiętajmy o umiarze - mówi propagatorka zdrowego odżywania, Małgorzata Puzio. Zobacz więcej na temat: Małgorzata Raducha Boże Narodzenie święta Wigilia zdrowie STYL ŻYCIA
Przepisy na święta od słuchaczy Trójki Katarzyna Pruchnicka tym razem zaprosiła słuchaczy do podzielenia się przepisami świątecznymi. Co ciekawe, żaden z nich się nie powtórzył, co dowodzi temu, że w każdym domu tradycyjne dania przygotowuje się odrobinę inaczej. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka święta Boże Narodzenie kuchnia polska
Ania Starmach: marchewka i kalafior są piękne Z siostrą Agatą, autorką ilustracji, wydała właśnie książkę kulinarną dla dzieci "Pyszności. Kulinarne pomysły dla małych szefów kuchni". O tym szczególnym wydawnictwie, łączącym kuchnię i sztukę, opowiada Beacie Kwiatkowskiej. Zobacz więcej na temat: kulinaria przepisy kulinarne Czwórka Beata Kwiatkowska kuchnia francuska kuchnia STYL ŻYCIA zdrowie i dieta
Ranking najbardziej smakowitych książek Zapraszamy do wysłuchania trzech części podsumowania najciekawszych książek kucharskich, które w ostatnim czasie trafiły do księgarń. Zobacz więcej na temat: jedzenie Łukasz Modelski
Święta na talerzu. "Eksperymentuj z tradycją" - Prosta kuchnia, blisko natury jest dla nas najzdrowsza. Tą zasadą warto się także kierować przygotowując menu na święta - przekonuje blogerka Eliza Mórawska i podpowiada jak przygotować bożonarodzeniową ucztę. Zobacz więcej na temat: Czwórka Marta Hoppe kulinaria kuchnia polska hobby blog STYL ŻYCIA
"Prawdziwego gotowania nie ma bez miłości" - Miłość niezbędna jest nie tylko w gotowaniu, ale w uprawianiu każdej pasji - czy to są kulinaria, czy dziennikarstwo. Dlatego ja gotuję z sercem - mówiła Magdalena Nowaczewska w Czwórce. Zobacz więcej na temat: Czwórka kuchnia święta Karina Terzoni Aleksandra Jasińska
Barszcz wigilijny Przygotowanie wigilijnego barszczu wydaje się dziecinnie proste, jednak o sukcesie decyduje kilka ważnych szczegółów. Jakich? O tym mówimy w odcinku poświęconym zakwasowi na barszcz. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka święta Boże Narodzenie buraczki buraki
Goździk jest jak motyl trzymany w dłoni - Goździki to kwiaty, które nigdy nie zakwitną, pąki, które nigdy się nie otworzą. W momencie , gdy pąk goździka się otwiera, wylatuje z niego cały olejek - eugenol. W mojej książce porównuję to do motyla, którego trzymamy w dłoni. Pąki goździków trzeba zbierać w szczytowym momencie rozkwitu, ale jeszcze przed ich rozwinięciem. Potem się je suszy - wyjaśniała Anna Jankowska. Zobacz więcej na temat: podróże kuchnia polska Sława Bieńczycka
Kamila Szczawińska. Co modelka robi w kuchni? - Kuchnia na dobre stała się moim domem, kiedy na świecie pojawiły się dzieci. Zaczęłam przywiązywać wagę do tego, co i jak jemy - opowiada modelka Kamila Szczawińska, która swoje kulinarne doświadczenia opisała w książce "Kuchnia dla całej rodziny". Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria dieta hobby STYL ŻYCIA Beata Kwiatkowska
W street foodzie liczy się inwencja A w Czwórce dowodzi tego Jurek Sobieniak, kucharz, technolog żywności, a także autor książki "Street food. Głód ulicy". Jakie są najnowsze trendy ulicznego gotowania? Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie STYL ŻYCIA Karina Terzoni Aleksandra Jasińska miasto kuchnia kuchnia tajska zdrowie i dieta
Burak w niecodziennym wydaniu Kumin, czosnek niedźwiedzi, olej lniany, kozi ser mogą sprawić, że burak nabierze nowego wymiaru smaku. Jak jeszcze można urozmaicić dania z tym warzywem? Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka jedzenie buraki buraczki warzywa zdrowie
Jedzeniem warto się dzielić... także z sąsiadami A pomoże Wam w tym aplikacja Shaman, którą trzech studentów - Jakub Sienkiewicz, Tomasz Garbus i Michał Dzienisiewicz - opracowało w 20 godzin podczas Hakatonu. W Czwórce zdradzają, na czym ich aplikacja polega oraz skąd wzięli na nią pomysł. Zobacz więcej na temat: Czwórka aplikacje mobilne jedzenie Kamil Jasieński akcja charytatywna pomoc żywność