Olej kokosowy powoduje choroby? Według najnowszych doniesień Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego, zachwalany przez lata olej kokosowy jest szkodliwy. Zdrowszy od niego jest nawet smalec. Zobacz więcej na temat: zdrowie uroda STYL ŻYCIA kosmetyki natura kuchnia
Ratatouille Potrawa, która dziś zrobimy pochodzi, rodem ze słonecznej Prowansji i przyznam się Wam szczerze, że kiedy o niej myślę, to na mojej twarzy pojawia się uśmiech "od ucha do ucha". Zapraszam Was do wspólnego przygotowania ratatouille! Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci Francja
Joanna Jakubiuk: moje dzieciństwo wypełniały dania z ziemniaka - Babcia Lenka gotowała do ostatniego obierka. A że ziemniaków zawsze było dużo, niemalże przez cały rok, to robiła wszystko właśnie z ziemniaka. Tych dań było bardzo dużo i były różnorodne, nie tylko w kółko ziemniaki pieczone, gotowane albo kopytka - mówiła autorka książki "Ziemniak. Wszystko, czego nie wiecie o ziemniakach i 60 genialnych przepisów". Zobacz więcej na temat: Łukasz Modelski ziemniaki przepisy kulinarne STYL ŻYCIA
Pora na kulturę. Nie jest prosto napisać książkę kucharską - Obserwując w sklepie półkę z książkami można odnieść wrażenie, że o gotowaniu pisze każdy - mówił na antenie Polskiego Radia 24 w audycji "Pora na kulturę" pisarz Grzegorz Łapanowski. Gościem programu był też blogger kulinarny Cezary Pyszny. Zobacz więcej na temat: KULTURA literatura kulinaria jedzenie
"Dobrze przyprawione" - warsztaty kulinarne dla rodzin Rodzinne gotowanie zbliża, bawi i uczy. To wyjątkowy czas, kiedy rodzice i dzieci mogą sprawdzić się w pracy zespołowej, kreatywności i zręczności. W wilanowskiej kuchni mogą dodatkowo spróbować potraw, które dawniej trafiały na królewskie stoły, a także poznać produkty, które dziś są zapomniane. Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci kulinaria
Jak zrobić ekspresową konfiturę? Wielu z nas kojarzy zapach smażonych przez nasze babcie konfitur. Przygotowywanie ich to jednak bardzo czasochłonny proces. Czy na pewno? Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA kuchnia Katarzyna Pruchnicka
Pierogi z truskawkami - smakowe wspomnienie lata Choć wakacje już za nami, to ta potrawa może w łatwy sposób przywołać wakacyjne wspomnienia. Jej aromat to esencja lata. Przygotujemy razem z naszymi Słuchaczami pierogi z truskawkami, danie, uwielbiane przez dzieci. Zobacz więcej na temat:
Idealne danie na początek roku szkolnego Plan lekcji nie zdążył jeszcze wejść rodzicom w krew. Połączenie obowiązków zawodowych i grafiku dzieci nie daje zbyt dużego pola manewru gdy chcemy coś ugotować. Mamy jednak proste rozwiązanie. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA kuchnia Katarzyna Pruchnicka
Racuchy z tradycyjnej polskiej kuchni Racuchy to nieduże, placuszki, smażone na złoty kolor, sporządzone na bazie mąki, mleka świeżego lub zsiadłego oraz drożdży lub jaj. Jest to potrawa tradycyjna w kuchni polskiej. Zobacz więcej na temat: dzieci
Doskonałe brownie dla każdego! – Czekolada to podstawowy składnik mojej diety – wyznaje gość Katarzyny Pruchnickiej, Daniel Coceancig. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA kuchnia Katarzyna Pruchnicka ciasta
Kuchnia fińska - zupa łososiowa ze śmietaną Kuchnia fińska charakteryzuje się surowością i prostotą, zachowując jednocześnie łagodny smak. Finowie nie są przyzwyczajeni do stosowania przypraw, zamiast tego preferują doprawić swoje dania żurawiną oraz jagodami. Zobacz więcej na temat: dzieci czas wolny
Robimy chrupiące muffiny Mówiąc muffiny oczyma wyobraźni widzimy słodkie babeczki w papierkach, zazwyczaj udekorowane sporą ilością kremu. I słusznie, są to bowiem muffinki ”po amerykańsku”. Brytyjska definicja tego słowa jest jednak zupełnie inna. Zobacz więcej na temat:
Tarta, czyli tysiące smakowych kombinacji Bardzo proste i uniwersalne danie. Tarty mogą być podawane na słodko, wytrwanie, na cieście francuskim lub kruchym. Mistrzami w serwowaniu tej potrawy są Francuzi. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA kuchnia Katarzyna Pruchnicka kuchnia francuska
Jak zrobić własną goudę? Serowarzy mawiają, że sześćdziesiąt procent smaku sera rodzi się na łące. Jeśli chcemy samemu zrobić ser, to musimy zacząć od pysznego mleka, najlepiej od zaprzyjaźnionego hodowcy krów. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA kuchnia Katarzyna Pruchnicka
Briam - grecka zapiekanka warzywna W kuchni Polskiego Radia Dzieciom wybraliśmy się w kulinarne rejony słonecznej Grecji. Ten wspaniały, piękny i pełen zabytków kraj to także dom wielu smaków. Zobacz więcej na temat: kulinaria dzieci
Lody. Stworzony w Chinach przysmak rzymskich żołnierzy Lodami pod różnymi postaciami raczymy się już od 5 tysięcy lat. O historii tego przysmaku i jego wizerunku w filmie rozmawialiśmy w Czwórce. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria Beata Kwiatkowska desery STYL ŻYCIA
Smaki prosto z Gruzji Wakacyjne wyjazdy to doskonała okazja, aby spróbować przysmaków z całego świata. Co zatem powinno znaleźć się na talerzu w Gruzji? Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA kuchnia Marcin Meller Katarzyna Pruchnicka
Potrawy kuchni węgierskiej Bogracz to rodzaj kociołka, który służy do przyrządzania potraw nad ogniskiem. Ale nie tylko. Często mianem bogracz nazywa się również zupę gulaszową, która jest w nim przygotowywana. W audycji poznajemy kuchnię Węgierską. Zobacz więcej na temat: