Czego jeszcze nie wiesz o jajkach? Jajko jajku nierówne. Zazwyczaj jemy kurze, ale przecież możemy sięgnąć po jajko gęsie, kacze, perlicze, przepiórcze czy strusie. Czym się różnią i jakie mają dla nas wartość? Tuż przed świętami wielkanocnymi sprawdziliśmy to w audycji "Stacja Nauka". Zobacz więcej na temat: Czwórka Wielkanoc święta jajko jajko na twardo Patryk Kuniszewicz Oliwia Olczyk tradycja kulinaria gotowanie
O książce "Jajko" - zjedz śniadanie o każdej porze dnia - Mówi się, że jest wszystkim, czego potrzeba. Potwierdza to nasza kultura, w której najważniejsze święta nie obejdą się bez tego produktu - mówiły Zofia i Kasia Pilitowskie, autorki książki "Jajko. Znakomite przepisy z jajkiem w roli głównej". Zobacz więcej na temat: Kamil Jasieński zdrowe odżywianie dieta jajko jajko na twardo jajka faszerowane Jaja w kuchni jajecznica Czwórka
Jajko jajku nierówne. Jak wybrać te najlepsze? Najdroższe są jaja strusie i gęsie, coraz większą popularnością cieszą się perlicze, kacze są niedopuszczone do użytku spożywczego, a najczęściej przez nas spożywane to kurze. Zobacz więcej na temat: Czwórka jajko jajko na twardo Jaja w kuchni zdrowie
Prawdy i mity o jajkach Jajko to coś wspaniałego i bogatego w różnorodne składniki. Jako jedyny produkt niemięsny zawiera niezbędne aminokwasy, których nie produkuje ludzki organizm. Zarówno białko, jaki i żółtko to bomby witaminowe, które m.in. poprawiają wzrok, wygląd skóry. Zobacz więcej na temat: jajko jajecznica jajko na twardo kuchnia żywność Sława Bieńczycka STYL ŻYCIA zdrowie i dieta
Eksperci: jajka kluczowe dla wzrostu dzieci Dzieciom na śniadanie warto podawać jajka, sugerują naukowcy z Uniwersytetu Waszyngtońskiego. Ich zdaniem, dzięki jajkom dzieci świetnie rosną. Zobacz więcej na temat: NAUKA jajko jajko na twardo dieta dzieci
Zdrowie zamknięte w skorupkach Twierdzenie, że spożywanie więcej niż 3 jajek tygodniowo jest szkodliwe, zostało już dawno obalone. Dziś jaja uznawane są za jeden z najzdrowszych produktów spożywczych. Do tego można przygotowywać je na mnóstwo sposobów, dzięki czemu nigdy nam się nie znudzą. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA zdrowie i dieta zdrowie dieta zdrowe odżywianie jajko jajko na twardo Jaja w kuchni cholesterol białko
Co sprawia, że jajko gotuje się na twardo? Na twardo, na miękko, sadzone - jajko można przygotować na wiele sposobów. A wszystko dzięki procesowi denaturacji. Zobacz więcej na temat: jajko na twardo Krystian Hanke NAUKA Tomasz Rożek
Jajka "na miękko" są zdrowsze od tych "na twardo" - Najzdrowsze jajka to jajka na miękko. Najzdrowsze, czyli takie, które podczas przygotowywania nie tracą wartości odżywczych - wyjaśnił dietetyk dr Marcin Mandryk. Zobacz więcej na temat: dieta jajko na twardo Wielkanoc zdrowie żywność
Jaja wracają do łask! Ale w Święta na nie uważaj - Przez wiele lat pokutowała informacja, że żółtko jaja podnosi poziom cholesterolu. Dziś dużo lepiej zbadany jest skład całego jajka - mówi dietetyczka Alicja Kalińska. Zobacz więcej na temat: dieta gotowanie jajka faszerowane jajko kuchnia polska przepisy kulinarne Roman Czejarek zdrowie
Różewicz i przyjaciele Oni uczyli go malować i gotować jajka na miękko, on pisał do nich setki zabawnych listów. Posłuchaj o przyjaźni Tadeusza Różewicza, Jerzego Nowosielskiego i prof. Mieczysława Porębskiego. Zobacz więcej na temat: gotowanie jerzy nowosielski Mieczysław Porębski Tadeusz Różewicz