Włochy: co miesiąc brakuje 100 milionów jajek Związek rolników Coldiretti poinformował, że we Włoszech co miesiąc brakuje w handlu 100 milionów jajek. Jest to spowodowane spadkiem produkcji związanym z zaostrzeniem zasad bezpieczeństwa po tym, jak odnotowano przypadki ptasiej grypy i skażenia jaj szkodliwym fipronilem. Zobacz więcej na temat: Włochy żywność
Jaja będą droższe od kur? Kolejne doniesienia potwierdzają duży wzrost cen jaj na rynku. Świadczą o tym ostatnie dane unijne, które pokazują, że wkrótce może nawet dojść do cenowego paradoksu. Zobacz więcej na temat: ceny żywności wzrost Unia Europejska
Skąd wysokie ceny jajek, masła, mleka? Chociaż podaż żywności jest w Polsce ogromna, to od czasu do czasu nieoczekiwanie zdarzają się zawirowania z cenami rozmaitych produktów. Tak było niedawno z masłem, a obecnie jest w wypadku jaj. Zobacz więcej na temat: ceny żywności żywność mleko Aleksandra Tycner
Zabraknie jajek? Rośnie eksport, popyt i ceny Problem braku jajek na sklepowych półkach oraz wzrost ich cen nadal bulwersują naszych czytelników, bowiem taka sytuacja nie miała miejsca od wielu lat. Zobacz więcej na temat: rynek ceny żywności sklepy konsument żywność
Jajko Newtona Wielkanoc. Rodzina siedzi przy stole i, w ramach tradycji, jej członkowie stukają się świątecznymi jajkami. Jedno z nich pęka, a drugie nie. Dlaczego? Zobacz więcej na temat: Trójka Tomasz Rożek Marcin Łukawski fizyka Isaac Newton
Afera z zatrutymi jajami. Czy żywność jest bezpieczna? Skarżone jajka i drób to tylko "wypadek przy pracy"? Czy może potrzebne są strukturalne zmiany w nadzorze nad bezpieczeństwem żywności w Unii Europejskiej? Zobacz więcej na temat: żywność
Holandia o skażonych jajach wiedziała już w listopadzie Belgijski minister rolnictwa Denis Ducarme oświadczył w środę, że władze Holandii już w listopadzie ubiegłego roku wiedziały o skażeniu jaj środkiem owadobójczym fipronil w swym kraju, ale nie poinformowały o tym europejskich partnerów. Zobacz więcej na temat: żywność zatrucie Holandia Unia Europejska ŚWIAT
Jaja w Polsce bezpieczne. Są wyniki kontroli Jaja dostępne na polskim rynku są bezpieczne i zdatne do spożycia - podkreśla Główny Inspektorat Weterynarii. Dodaje, że w kraju nie są dostępne jaja skażone owadobójczym fitronilem. W ubiegłym tygodniu stwierdzono je w dużych ilościach w krajach Beneluksu, Francji czy Niemczech. Zobacz więcej na temat: żywność zatrucie POLSKA
Eksperci: jajka kluczowe dla wzrostu dzieci Dzieciom na śniadanie warto podawać jajka, sugerują naukowcy z Uniwersytetu Waszyngtońskiego. Ich zdaniem, dzięki jajkom dzieci świetnie rosną. Zobacz więcej na temat: NAUKA jajko na twardo jajko na miękko dieta dzieci
"Najpierw było jajko, potem pojawiła się sztuka" Jajko to nie tylko symbol życia i podstawowy składnik wielkanocnego śniadania, ale także wdzięczny artefakt, na którego punkcie obsesję miał król surrealizmu Salvador Dalí. - Jajko w całości jest kruche lecz stabilne. Po rozbiciu otrzymujemy organiczną masę, z którą Dalí chętnie prowadził grę - tłumaczy w Czwórce historyk sztuki Konrad Schiller. Zobacz więcej na temat: Czwórka malarstwo hobby Salvador Dali KULTURA SZTUKA surrealizm
Wielka Sobota. Zmartwychwstanie za pasem W "Poranku Dwójki" rozmawialiśmy o zwyczajach, tradycjach i obrzędach tego wyjątkowego dnia, a także o przygotowaniach do Świąt Wielkanocnych. Zobacz więcej na temat: Wielkanoc tradycja kultura ludowa zwyczaje Piotr Kędziorek
Wartość pisanki nie zależy od ceny jajka Pisanki stały się nieodłącznym elementem symboliki związanej ze Świętami Wielkanocnymi. Zobacz więcej na temat: rolnictwo żywność Dariusz Kwiatkowski
Smaczne pomysły na wielkanocne jajka Jajko to symbol nowego i odradzającego się życia, a także niezbędny i główny element wielkanocnego śniadania. Przedstawiamy kilka propozycji na to, jak przygotować pyszne jajka faszerowane. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA zdrowie i dieta jedzenie przepisy kulinarne przepisy świąteczne Wielkanoc jajka faszerowane jajko na twardo
Jakie jajka kupować? Sprawdź oznaczenia zanim zapłacisz - Kury w hodowlach klatkowych są ściśnięte, a powierzchnia, jaka im przypada, jest niewiele większa niż kartka A4. Często zdarza się też, że cierpią na skutek wzajemnego wyrywania sobie pierza. Jako konsumenci mamy jednak wpływ na poprawienie ich warunków życia - możemy wybrać w sklepie jajka oznaczone numerem 1 lub 0 – powiedział w kontekście zbliżających się Świąt Wielkanocnych Robert Szefler ze Stowarzyszenia Otwarte Klatki. Zobacz więcej na temat: Polskie Radio 24 zwierzęta kury święta Wielkanoc prawa zwierząt ekologia
Salmonella. Nie tylko na kurzych jajach Ginie w temperaturze 70 stopni Celsjusza, w namnażaniu się nie przeszkadza jej temperatura w lodówce, choć woli cieplejsze warunki. Główne miejsce jej zamieszkania to przewód pokarmowy drobiu. U ludzi powoduje dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Ale można się przed nią uchronić. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA zdrowie i dieta zdrowe odżywianie bakterie choroba zatrucie higiena
Zdrowie zamknięte w skorupkach Twierdzenie, że spożywanie więcej niż 3 jajek tygodniowo jest szkodliwe, zostało już dawno obalone. Dziś jaja uznawane są za jeden z najzdrowszych produktów spożywczych. Do tego można przygotowywać je na mnóstwo sposobów, dzięki czemu nigdy nam się nie znudzą. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA zdrowie i dieta zdrowie dieta zdrowe odżywianie jajko na twardo jajko na miękko Jaja w kuchni cholesterol białko
Salmonella w jajach z Biedronki. Trafiły do klientów Główny Inspektor Sanitarny poinformował w piątek, że uzyskał informacje od Głównego Lekarza Weterynarii o wydaniu decyzji administracyjnej nakazującej wycofanie z obrotu wszystkich partii jaj konsumpcyjnych oznakowanych numerami 3PL30221321 i 3PL30221304. Zobacz więcej na temat: Główny Inspektor Sanitarny POLSKA
Premier uspokaja: służby działają ws. salmonelli Polskie służby podjęły działania odnośnie zakażenia partii jaj bakterią salmonelli - poinformowała w Brukseli premier Beata Szydło. Główny Inspektorat Weterynarii, wskazał iż przyczyną zatruć w kilku unijnych państwach są prawdopodobnie jaja wyprodukowane w Polsce. Zobacz więcej na temat: bakterie Beata Szydło zdrowie żywność