Zdrowe święta - czas dla siebie i post Wielki Piątek to dobry czas na refleksje, nie tylko te duchowe, ale też te, dotyczące naszego zdrowia, ciała, codziennych wyborów. Czy dziś znalezienie czasu dla siebie to wyzwanie? Zobacz więcej na temat: Patryk Kuniszewicz NAUKA Wielkanoc Czwórka święta
Czego jeszcze nie wiesz o jajkach? Jajko jajku nierówne. Zazwyczaj jemy kurze, ale przecież możemy sięgnąć po jajko gęsie, kacze, perlicze, przepiórcze czy strusie. Czym się różnią i jakie mają dla nas wartość? Tuż przed świętami wielkanocnymi sprawdziliśmy to w audycji "Stacja Nauka". Zobacz więcej na temat: Czwórka Wielkanoc święta jajko na twardo jajko na miękko Patryk Kuniszewicz Oliwia Olczyk tradycja kulinaria gotowanie
Jaja pod kontrolą UOKiK-u. Najwięcej zastrzeżeń do oznakowań Inspekcja Handlowa zgłosiła zastrzeżenia do blisko 20 procent skontrolowanych partii jaj. W czwartym kwartale ubiegłego roku kontrolerzy sprawdzili 530 partii jaj kurzych i przepiórczych w 164 sklepach i hurtowniach. Zobacz więcej na temat: UOKiK żywność
Wielkanocny stół - zależy od regionu Zbliża się Wielkanoc, a wraz z nią - zapach różnorakich potraw. Jak się okazuje, każdy region ma swoje świąteczne specjały, które - choć czasami występują pod tą samą nazwą - wyglądają i smakują inaczej. Zobacz więcej na temat: Małgorzata Raducha Wielkanoc społeczeństwo jedzenie
Tanie jaja. Powodem - nadprodukcja i "substancje jajeczne" To dobra wiadomość dla konsumentów, szczególnie przed świętami Wielkanocnymi, ale zła dla producentów jaj - ceny jaj są o 20-30 proc. mniejsze niż przed rokiem. Powodem jest przekraczająca rekordy wielkość produkcji, duże, kosztowne wyzwania, związane ze zmianą chowu kur oraz…coraz większa konkurencja substancji roślinnych, zastępujących jajka. Zobacz więcej na temat: rolnictwo żywność ceny żywności
Toczyć jajka po ciele, by zamknąć w nim chorobę? Tak zalecała medycyna ludowa. Dziś patrzymy na to z przymrużeniem oka. Współczesne badania przyniosły wiele ważnych odkryć związanych ze składem i właściwościami jaj. Zobacz więcej na temat: Dorota Truszczak odkrycia i ciekawostki NAUKA
O książce "Jajko" - zjedz śniadanie o każdej porze dnia - Mówi się, że jest wszystkim, czego potrzeba. Potwierdza to nasza kultura, w której najważniejsze święta nie obejdą się bez tego produktu - mówiły Zofia i Kasia Pilitowskie, autorki książki "Jajko. Znakomite przepisy z jajkiem w roli głównej". Zobacz więcej na temat: Kamil Jasieński zdrowe odżywianie dieta jajko na twardo jajko na miękko jajka faszerowane Jaja w kuchni jajecznica Czwórka
Jajka są dobre dla nas, ale nie przesadzajmy z ich spożyciem Światowa Organizacja Zdrowia zaleca jedzenie maksymalnie 10 jaj tygodniowo, ale trzeba wziąć pod uwagę ich wykorzystanie przy produkcji ciast, makaronów czy kotletów. Dlaczego powinniśmy jeść jajka - tłumaczyła dr Agnieszka Jarosz z Instytutu Żywności i Żywienia Zobacz więcej na temat: Wielkanoc żywność dieta Elżbieta Mamos
Sekret idealnego jajka. Polska w czołówce producentów Jak wynika z wyliczeń GUS-u - spożycie jajek na jednego mieszkańca w Polsce wyniosło w 2016 roku 145 sztuk, a Polska od wielu lat utrzymuje się w ścisłej czołówce producentów jaj w Unii Europejskiej. Zobacz więcej na temat: gus rynek
Jajko jajku nierówne. Jak wybrać te najlepsze? Najdroższe są jaja strusie i gęsie, coraz większą popularnością cieszą się perlicze, kacze są niedopuszczone do użytku spożywczego, a najczęściej przez nas spożywane to kurze. Zobacz więcej na temat: Czwórka jajko na twardo jajko na miękko Jaja w kuchni zdrowie
A ty jak ozdobisz wielkanocne jajka? Kraszanki, malowanki, naklejanki, drapanki, rysowanki. Zdobione jajko jest najważniejszym symbolem Wielkanocy. Metod tworzenia pisanek jest wiele. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński STYL ŻYCIA Wielkanoc
Prawdy i mity o jajkach Jajko to coś wspaniałego i bogatego w różnorodne składniki. Jako jedyny produkt niemięsny zawiera niezbędne aminokwasy, których nie produkuje ludzki organizm. Zarówno białko, jaki i żółtko to bomby witaminowe, które m.in. poprawiają wzrok, wygląd skóry. Zobacz więcej na temat: jajecznica jajko na miękko jajko na twardo kuchnia żywność Sława Bieńczycka STYL ŻYCIA zdrowie i dieta
Święta w tym roku będą droższe Wszyscy, którzy robią przedświąteczne zakupy już wiedzą, że na jedzenie w tym roku wydamy więcej. Zobacz więcej na temat: święta żywność ceny żywności
Cenowe prognozy. Co z żywnością w przyszłym roku W przyszłym roku żywność będzie drożała w mniejszym stopniu niż w tym roku – przewidują eksperci. Fakt, że ceny żywności będą prawdopodobnie rosły wolniej, nie oznacza jednak niższej inflacji. Zobacz więcej na temat: żywność ceny żywności cukier mleko
Jajka mogą jeszcze zdrożeć? Drobiarze ostrzegają, że nowy program zwalczania salmonelli może spowodować wzrost cen jaj. Zobacz więcej na temat:
Drobiu w bród Podczas gdy rosną ceny jaj, a w niektórych sklepach okresowo zaczęło ich nawet brakować, spadają ceny drobiu, bo mamy jego nadprodukcję. Eksperci rynku ostrzegają, że drób będzie tak tani, że nie pokryje kosztów hodowli. Zobacz więcej na temat: kury indyk eksport Chiny ceny
Jajka gwałtownie drożeją. Czy ceny spadną? Opłacalność produkcji jaj, która w 2016 r. była bardzo niska, w bieżącym roku uległa znaczącej poprawie. Zobacz więcej na temat: rolnictwo Elżbieta Mamos
Cholesterol w jajkach nie taki zły Wielu z nas obawia się spożywania jaj z powodu zawartego w nich cholesterolu. Jak jednak pokazują aktualne badania naukowe, jest to lęk nieuzasadniony. Zobacz więcej na temat: cholesterol Elżbieta Mamos