Męska pielęgnacja, kuchnia fleksitariańska i język polski w Czwórce W audycji m.in. kolejna odsłona cyklu "Ojczysty - dodaj do ulubionych". Zaprosimy też na spotkanie z Pawłem Stockim, który podpowie mężczyznom jak pielęgnować włosy i dbać o brodę. Powiemy też czym jest kuchnia fleksitariańska. Zobacz więcej na temat: Czwórka język polski strajki
Czy można zamrozić miętę, bazylię, koperek, natkę pietruszki? Przechowywanie ziół Zioła zawierają mniej wody niż np. owoce, więc mrożenie ich to bardzo dobry pomysł. Gość audycji "Cztery pory roku", dietetyk Alicja Kalińska, podzieliła się ze słuchaczami radiowej Jedynki radami, jak mrozić miętę, bazylię, koperek i natkę pietruszki. A dlaczego nie warto mrozić szczypiorku? Zobacz więcej na temat: Sława Bieńczycka warzywa owoce zioła
Spotkania przy stole, warsztaty kulinarne, degustacje: trwa TISZ Festiwal Żydowskiego Jedzenia W języku jidisz słowo "tisz" oznacza "stół", ale także spotkanie przy stole, wspólne biesiadowanie: jedzenie, picie, rozmowy. I taki też jest zamysł tej imprezy, która w tym roku odbywa się po raz szósty: wspólne, radosne spędzanie czasu, rozmowy czasem do rana. Bo nic lepiej nie łączy, niż wspólne jedzenie. Zobacz więcej na temat: kuchnia STYL ŻYCIA Muzeum Historii Żydów Polskich Żydzi Piotr Firan Raf Uzar Trójka
Jak nie marnować jedzenia? "Najlepiej spożyć przed" dobre dłużej! Jedzenie jest często dobre dłużej, niż wskazuje data na jego opakowaniu. Jak nie marnować jedzenie podpowiadają organizatorzy akcji "Często dobre dłużej" . Zachęcają by do oceny produktów wykorzystać: wzrok, węch i smak. Zobacz więcej na temat: Czwórka Marta Hoppe odpady ekologia zero waste
O wakacyjnych festiwalach kulinarnych Czego można spróbować podczas wakacyjnych festiwali kulinarnych? Jakie umiejętności można zdobyć w ich trakcie? Z kim można się spotkać? O tym rozmawialiśmy w pierwszym po wakacjach wydaniu audycji "Droga przez mąkę". Zobacz więcej na temat: Łukasz Modelski kulinaria Dwójka
Piekielnie ostra wystawa, czyli jak wygląda najostrzejsza papryczka świata? Nie są duże, zazwyczaj mają kolor czerwony, czasami żółty bądź zielony, a dla swoich wielbicieli są piękne i fascynujące. A przede wszystkim są piekielnie ostre – tak bardzo, że można je oglądać tylko za szybą. To papryczki, które można podziwiać w łódzkiej Palmiarni. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA papryka przyprawy Piotr Firan Radosław Nałęcz Trójka kuchnia
Paryż 2024: olimpiada z mniejszym śladem węglowym, bardziej eko i wege Francja, która chce zmniejszać spożycie mięsa, podczas Igrzysk Olimpijskich w Paryżu będzie oferować sportowcom więcej dań opartych na białkach roślinnych. Nie oznacza to bynajmniej, że sportowcy będą musieli przechodzić na dietę wegetariańską: nie ma jeszcze dokładnego menu, ale wśród ponad 500 propozycji, obejmujących również dania z tradycyjnej kuchni francuskiej, jedynie 33 procent będzie opartych na białkach roślinnych. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA olimpiada Paryż 2024 zdrowe odżywianie wegetarianizm weganizm Piotr Firan Radosław Nałęcz Trójka
Muzyczny poranek z kwiatami. Zapraszamy do "Wydaj płytę z Będzie głośno!" Trwa 6. odsłona konkursu "Wydaj płytę z Będzie głośno!" o szczegółach tego wyjątkowego Czwórkowego konkursu opowie Damian Sikorski. Odwiedzi nas też zespół Moron’s Morons, a także zdradzimy tajemnice jadalnych kwiatów. Zobacz więcej na temat: Czwórka MUZYKA
PR24 Miliard złotych rocznie na "Dobry Posiłek". Lichocka ujawnia szczegóły propozycji programowej PiS - Cały czas zwiększamy środki na służbę zdrowia. Od początku naszych rządów ten wzrost wyniósł 120 proc. W 2014 r. budżet służby zdrowia wynosił 77 mld zł, w tej chwili to 170 mld zł. Staramy się, aby służba zdrowia była jak najbogatsza. Program "Dobry Posiłek" ma poprawić standard leczenia Polaków - mówiła w Polskim Radiu 24 poseł PiS Joanna Lichocka. Zobacz więcej na temat: POLSKA Polskie Radio 24 zdrowie służba zdrowia Prawo i Sprawiedliwość wybory w Polsce
Dziedzictwo narodowe kraju. Belgijska poczta uhonorowała budki z frytkami Belgijska poczta wydała okolicznościowe znaczki pocztowe poświęcone słynnym budkom z frytkami. Frietkoty, bo o nich mowa, już kilka lat temu zostały uznane za dziedzictwo narodowe, podobnie zresztą jak frytki. Zobacz więcej na temat: ŚWIAT Europa Belgia poczta dziedzictwo narodowe
PLL LOT zmienia wyposażenie klasy biznes i premium Duże zmiany na pokładach samolotów Polskich Linii Lotniczych LOT. Przewoźnik zakupił właśnie zestawy nowej porcelany stołowej dla klasy premium i biznes. Ma to na celu unowocześnienie i odświeżenie oferty przewoźnika. Zobacz więcej na temat: GOSPODARKA LOT transport samolot samoloty infrastruktura
Polacy najlepsi na świecie. Zwyciężyli w międzynarodowym turnieju znanej planszówki Polska drużyna wróciła z tarczą z Belgii. Nasi rodacy okazali się bezkonkurencyjni w grze Warhammer 40k. To pierwszy taki sukces polskiej ekipy od dziewięciu lat. W Czwórce o tym osiągnięciu opowiadają Patryk Maik i Jakub Wichrowski z Team Poland 40. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński internet
Wyrusz na szlak historycznych smaków. Wielosmakowa stolica - Fajnie jest rozejrzeć się, co się dzieje w Warszawie, bo dzieje się wiele. Bez opuszczania miasta możemy smakami zwiedzić świat - mówi Agnieszka Kuś, autorka bloga "Patrzę i jem". - Czasem warto też wrócić do przepisów sprzed 100 lat i sprawdzić, jak jedli nasi przodkowie. Zobacz więcej na temat: Czwórka Mateusz Kulik kulinaria Warszawa
Prokurator Absurdu - bada granice absurdu w internecie Prokurator Absurdu, czyli Michał Olejnik na swoim profilu sprawdza szalone lifehacki i kulinarne challenge znalezione w internecie. Testuje je, abyśmy my nie musieli tego robić. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński internet media społecznościowe
"Nowa żywność" w UE. Dopuszczenie owadów do spożycia wymaga zgody wszystkich krajów W Unii Europejskiej wprowadzenie nowej żywności do obrotu, np. owadów, autoryzuje Komisja Europejska. Decyzja wymaga jednak zgody państw UE i opinii naukowców. "Nowa żywność może zostać dopuszczona do spożycia tylko wtedy, gdy nie stwarza żadnego zagrożenia dla zdrowia ludzkiego" - powiedział rzecznik KE Stefan de Keersmaecker. Zobacz więcej na temat: GOSPODARKA rolnictwo rolnicy owady ŚWIAT Europa Komisja Europejska
Sery. Co ma wpływ na proces ich produkcji? Na naszym kontynencie najsłynniejsze są francuskie, holenderskie i szwajcarskie. Swoimi gatunkami serów szczycą się też Anglicy, Włosi, ale i my także mamy czym się pochwalić. O serach w Czwórce opowiada Kamil Wernicki, współautor książki "Ser. Dojrzewający przewodnik dla koneserów". Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński ser
Pleśń i żywność. Czy musimy wyrzucać jedzenie? Czy pleśń, która atakują naszą żywność, od razu kwalifikuje dany produkt do wyrzucenia? To sprawdzamy w Czwórce. Zobacz więcej na temat: Czwórka Weronika Puszkar Oliwia Krettek zdrowie
Czym smakuje Podlasie? Mgłą, historią i cepelinami Wcale nie trzeba wyjeżdżać za granicę, by doświadczyć niesamowitych wrażeń. - Podlasie ma wiele do zaoferowania - od zabytków, przez przyrodę, aż do kuchni - przekonuje w Czwórce Anna Kraśnicka, autorka bloga o Podlasiu. Zobacz więcej na temat: Czwórka podróże kulinaria Podlasie Mateusz Kulik turystyka rower Podróże z Czwórką