Polska żywność smakuje. Unijny rynek głównym odbiorcą W okresie dziesięciu miesięcy 2020 r. odnotowano wzrost wartości eksportu towarów rolno-spożywczych z Polski. Eksport żywności wzrósł o 7 proc. w stosunku do tego samego okresu ub.r. i osiągnął wartość 28,3 mld euro - poinformował Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. Zobacz więcej na temat: żywność eksport KOWR GOSPODARKA rynek Unia Europejska euro
Tteokbokki - przysmak z Korei. Jak smakują koreańskie kopytka? Tteokbokki składa się z dwóch składników: klusek ryżowych oraz ostrej i lekko słodkiej w smaku pasty sojowo-paprykowej gochujang. Zanim to danie trafiło na stoły zwykłych mieszkańców było jadane na dworze królewskim. Wtedy jednak były nieco łagodniejsze w smaku. Legenda miejska głosi, że pierwsze pikantne tteokbokki sprzedano na Sindang-dong w Seulu i nadal okolica ta słynie z tego dania. Zobacz więcej na temat: Czwórka kuchnia Mateusz Kulik
Kulinarni futurolodzy - przyszłość naszej kuchni jest wegetariańska Już w 1913 roku Gustav Bishoff prognozował, że w XXI wieku, dieta ludzkości będzie składała się głównie z produktów roślinnych. Jego przepowiednie się poniekąd sprawdzają, bo w samej Polsce jest już milion wegetarian i wegan. W audycji zastanowimy się również, czy twórcy filmowi potrafią przepowiadać przyszłość nie tylko kulinarną. Zobacz więcej na temat: Czwórka kuchnia
Koguty, kaczki i inne smakołyki - Thermopolium w Pompejach Najbardziej komentowanym odkryciem archeologicznym minionego roku było znalezisko w Pompejach. Antyczny stragan został zidentyfikowany podczas wykopalisk w 2019 roku. Wówczas archeolodzy dotarli do jego pierwszych fragmentów, całość zaś odsłonięto pod koniec zeszłego roku. Odkopane zostały również szczątki dwóch mężczyzn - ofiar erupcji Wezuwiusza oraz psa. Zobacz więcej na temat: Pompeje Łukasz Modelski Dwójka
Wege sery - coraz bardziej popularne. Smaczne i zdrowe? Roślinna żywność zaczyna powoli królować na naszych stołach. Jak wynika z badań, opublikowanych w czasopiśmie "Science", w 2025 roku weganie i wegetarianie będą stanowić już 1/4 populacji Wielkiej Brytanii. Zobacz więcej na temat: Czwórka Mateusz Kulik Kamil Jasieński ser dieta
Wodorosty. Podmorskie plantacje przyszłości Uprawy wodorostów to najszybciej rosnąca gałąź sektora spożywczego. Produkcja jadalnych wodorostów rośnie średnio o 8 proc. w skali roku. Już nie dziw ich obecność na talerzach, ale pojawiają się też w lekach, kosmetyce czy biopaliwach. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński Martyna Ogonek zdrowie ekologia
Kukurydziane gołąbki. Jak robi się tamales? Podobno tamales pojawiły się już 5 tysięcy lat przed naszą erą. Zajadali się nimi Aztekowie, którzy faszerowali je mięsem z flaminga, żaby czy królika. Dziś Meksykanie podają tę potrawę z wieprzowiną, wołowiną, kurczakiem, serem i fasolą. Zobacz więcej na temat: Czwórka Meksyk kulinaria STYL ŻYCIA Mateusz Kulik kuchnia meksykańska
Podróż śladami Augusta Gremplera Krzysztof Fedorowicz jest autorem powieści biograficznej "ZAŚWIATY. Opowieści o nieprzemijaniu". To rzecz o Auguście Gremplerze - legendzie winiarstwa Grunbergu z XIX wieku i twórcy najpopularniejszego wina musującego Niemiec. Zobacz więcej na temat: Winnica Dwójka Łukasz Modelski
Awokado przyjacielem naszych jelit Spożywanie jednego awokado dziennie sprzyja funkcjonowaniu układu pokarmowego. Zobacz więcej na temat: zdrowie
Staropolskie - kulinarne - tradycje witania nowego roku W audycji "Eureka" zajrzeliśmy na dwór - a w zasadzie na stół - króla Jana III Sobieskiego (1629-1696). Jakie potrawy podawano w Wilanowie? Kto je przygotowywał? Jakie preferowano smaki? Zobacz więcej na temat: Katarzyna Jankowska sylwester
Przepis na niezwykłe paszteciki, czyli jak zagospodarować resztki po świętach Dziś prezentujemy przepis na paszteciki z resztek pieczonych mięs autorstwa Marty Powałowskiej z Polskiego Radia Dzieciom. Zobacz więcej na temat: Małgorzata Raducha przepisy
Tamale - kiedyś z mięsem flaminga lub żaby Kuchnie świata nierzadko nas zaskakują. Danie pochodzące z Meksyku o nazwie tamale, znane jest od tysięcy lat, choć dziś odtwarzamy je w trochę zmienionej formie. Zobacz więcej na temat: Czwórka Meksyk
Spożywanie jagnięciny i sera wpływa na nasz mózg Pokarmy, które spożywamy, mogą mieć bezpośredni wpływ na sprawność naszego mózgu. Zobacz więcej na temat: zdrowie
Wyrzucamy jedzenie. Konsumpcyjne błędy Polaków Aż 39 procent żywności kupowanej w Polsce w każdym tygodniu jest wyrzucane. Bezrefleksyjnie przejęliśmy grzechy cywilizacji konsumpcyjnej. Jest szansa, że pandemia i lockdown to zmieni i da szansę na nowe otwarcie. Zobacz więcej na temat: Czwórka Mateusz Kulik Martyna Ogonek ekologia
Zamiast kurnika hodowla mącznika - by było co jeść Według szacunków ONZ liczba ludności na świecie w 2025 roku może wynieść 8 miliardów i będzie trudno wszystkich wykarmić. Już teraz 1 na 9 osób na świecie jest niedożywiona. Ludzkość szuka nowych źródeł pożywienia. Zobacz więcej na temat: Czwórka owady dieta zdrowie Patryk Kuniszewicz Agata Nowotnik
Analitycy: rynek mleka odporny na pandemię. Rosną przychody polskich eksporterów W ostatnich kwartałach ceny produktów mlecznych charakteryzują się niską na zmiennością i są na ogół niższe niż przed pandemią. Oznacza to, że rynek pozostaje odporny na drugą falę pandemii - oceniają analitycy banku Credit Agricole. W Polsce ceny mleka w skupie rośną. Zobacz więcej na temat: mleko żywność eksport GOSPODARKA ceny
Ekspert: polski rynek biożywności rośnie znacznie szybciej niż na Zachodzie Żywność ekologiczna jest najszybciej rosnącym segmentem rynku w Polsce, również w pandemii - wskazała ekspertka żywieniowa Sylwia Krupa w oparciu o dane CMR. Dodała, że w epidemii marnuje się wiele produktów kupowanych na zapas, a biożywność charakteryzuje się krótszą przydatnością do spożycia. Zobacz więcej na temat: żywność ekologia GOSPODARKA Koronawirus w Polsce środowisko
W domach marnujemy 3 mln ton żywności rocznie. "Nadmiar jedzenia można wykorzystać" Według najnowszych badań Federacji Polskich Banków Żywności, najwięcej produktów spożywczych marnują gospodarstwa domowe. Natomiast w całym procesie produkcji zdecydowanie ograniczyło się wyrzucanie jedzenia. Zobacz więcej na temat: POLSKA społeczeństwo żywność święta Boże Narodzenie zakupy