Gastronomia warszawskiej Pragi O specyfice kuchni warszawskiej Pragi rozmawialiśmy z Jarosławem Kaczorowskim – przewodnikiem. Zobacz więcej na temat: Warszawa Łukasz Modelski Dwójka
Przekąski na home office. Jak podjadać, żeby nie przytyć? Jak zdrowo podjadać i nie przytyć podczas pracy zdalnej? - Pełnowartościowy posiłek, jedzony co kilka godzin, jest dla organizmu ważniejszy niż nawet najzdrowsze przekąski - podkreślała dietetyk Magdalena Kartasińska. Zobacz więcej na temat: Czwórka dieta zdrowie Marta Hoppe STYL ŻYCIA
Kapustogrocholotem przez świat. Obrazy kulinariów w komiksach Papcia Chmiela - Tak jak Bond kojarzony jest z wódką martini, tak Tytus - z bananami i lodami pistacjowymi - mówił o jednym z tytułowych bohaterów legendarnego komiksu Tytus, Romek i A'Tomek Tomasz Prange-Barczyński, redaktor naczelny magazynu o winie "Ferment". Zobacz więcej na temat: komiks Henryk Jerzy Chmielewski Łukasz Modelski
Owady na talerzu? "Nowy trend w gastronomii" Smażone, gotowane, a może suszone? Na świecie zjada się ponad 2000 gatunków i insektów. Czy wylądują także na polskich stołach? Zobacz więcej na temat: Czwórka owady gotowanie kuchnia dieta kulinaria Kamil Jasieński
Smak i zapach VR. Czym nas karmi wirtualna rzeczywistość? Dzięki Virtual Reality możemy się przenieść do alternatywnej rzeczywistości. Wystarczą gogle VR i stajemy się bohaterem gry. A gdyby tak użyć tej możliwości technologicznej do wykreowana świata smaków i zapachów? Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA kulinaria Beata Kwiatkowska
Sloppy Joe. "Niechlujna" kanapka do zabawy To połączenie burgera i sosu bolońskiego. Z chrupiącego pieczywa wypływa ciepłe nadzienie, więc ubrudzenie się podczas jedzenia tego dania jest gwarantowane. - "Sloppy Joe" to weteran wśród amerykańskich kanapek, ale zanim przystąpimy do jego konsumpcji, warto podwinąć rękawy - mówi szef kuchni Bartek Kochman. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria hobby gotowanie STYL ŻYCIA Mateusz Kulik
Kasza bulgur - ze wschodu na polskie stoły Na Bliskim Wschodzie kasza bulgur znana jest i doceniana od blisko 4000 lat. To podstawowy składnik diety, obok ryżu, mieszkańców tamtych regionów. W ostatnich latach wkracza na polskie stoły. Zobacz więcej na temat: Czwórka zdrowie STYL ŻYCIA dieta kulinaria Kuba Marcinowicz
Święto miłośników słodkości. Kiedy wypada tłusty czwartek? Wielkimi krokami zbliża się święto wszystkich miłośników pączków i słodkości. Dla niektórych to jedyna w roku okazja, aby najeść się słodkości do syta. Kiedy dokładnie tłusty czwartek wypada w tym roku? Zobacz więcej na temat: POLSKA tłusty czwartek google doodle pączki społeczeństwo
Badridżani. Przepis na pyszne zawijaski z bakłażana Chwilowo - z uwagi na pandemię koronawirusa - nie możemy podróżować. Nie musimy jednak wsiadać w samolot, by poczuć się jak na wakacjach. Dziś proponujemy... Gruzję na talerzu - zimną przekąskę badridżani. Zobacz więcej na temat: Małgorzata Raducha przepisy kulinarne przepisy
Smażone jedzenie nie służy sercu Jedzenie smażonego jedzenia wiąże się ze zwiększonym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych. Zobacz więcej na temat: serce
Mirosław Wlekły: w Argentynie Halik zakochał się w stekach - Tony Halik chciał kulinarnie wykorzystać swoje życie na maksa, bo nigdy nie było wiadomo kiedy jego żołądek zaniemoże i będzie musiał zacząć go oszczędzać - o kulinariach najsłynniejszego polskiego podróżnika opowiadał jego biograf, Mirosław Wlekły. Zobacz więcej na temat: Tony Halik kulinaria Łukasz Modelski kuchnia Dwójka
Sałatka Cezar. "Królowa na talerzu jest tylko jedna" Niestety, wariacji na jej temat jest sporo i często zamawiając ją w restauracji możemy się nieco rozczarować. Dlatego podpowiadamy, jak przygotować prawdziwą sałatkę Cezar. Zobacz więcej na temat: Czwórka sałatki Mateusz Kulik
Ważna sprawa: talerz biegacza Dla osoby biegającej kwestia odżywiania należy do najważniejszych. Wiadomo, że jadłospis zmienia się w zależności od natężenia treningów, pokonywanych dystansów, ale czy dotyczy to także kalendarza? Co jeść przed i po treningu o tej porze roku? Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA bieganie zima Krzysztof Łoniewski Trójka
Ser – zwykły dodatek czy przysmak? Z pozoru banalny gość naszych codziennych stołów. Dla wielu smakoszy został jednak podniesiony do rangi pasji – ser. Potrafimy wymienić kilka rodzajów, ale co o nim wiemy? Zobacz więcej na temat: ciekawostki Francja STYL ŻYCIA Łukasz Ciechański
Czy bajaderka jest zawsze z resztek? Przepis na wyjątkowe kule bajaderkowe Jak osłodzić sobie życie w karnawale? Dziś podamy przepis na klasyk klasyków, czyli bajaderkę, a właściwie kule bajaderkowe. Zobacz więcej na temat: Małgorzata Raducha przepisy kulinarne przepisy
Hodowla strusia w idei zero waste Głównymi eksporterami mięsa strusiego są RPA, Iran i… Polska. O walorach smakowych, zdrowotnych i ekologicznych hodowli strusi w Polsce w audycji "Droga przez mąkę" opowiadali Zuzanna Groniowska ze "Slowfood Polska" i Adam Chrząstowski - dyrektor kulinarny hotelu Arłamów. Zobacz więcej na temat: eksport żywność Łukasz Modelski kuchnia STYL ŻYCIA
Czy parmezan pomógł Włochom przetrwać lockdown? Trudne czasy staramy się sobie umilać i chętniej sięgamy po to, co sprawia nam przyjemność i pozwala poprawić nastrój - czyli po jedzenie. Włosi opublikowali dane, z których wynika, że w ostatnich miesiącach szczególnie chętnie jedli sery. Zobacz więcej na temat: Czwórka ser
Kaczka na pekińskich talerzach - od XV wieku Soczyste, doprawione i aromatyczne mięso, świeże warzywa i słodki sos – ta smakowa uczta to kaczka po pekińsku. Zobacz więcej na temat: Czwórka