Jak znaleźć dobry, lokalny ser? Czasem podczas podróży mijamy małe gospodarstwa, przy których wiszą ogłoszenia dot. sprzedaży serów. Warto im zaufać? Jak rozpoznać dobry ser? Zobacz więcej na temat: Katarzyna Pruchnicka kuchnia polska Trójka
Sztuka fermentacji w pigułce - Wiele badań potwierdza, że jedzenie produktów sfermentowanych wzmacnia nasz układ odpornościowy - mówi pasjonat gotowania, Michał Bonarowski. Zobacz więcej na temat: Grażyna Dobroń Trójka zdrowe odżywianie zdrowie żywność
Kto skontroluje jakość żywności? Szykują się spore zmiany w kontrolowaniu bezpieczeństwa żywności. To, co trafia na nasze talerze, będzie sprawdzać jedna inspekcja, zamiast dotychczasowych pięciu. Zobacz więcej na temat: Anna Rokicińska Marcin Łukawski Trójka
Zdrowie: Narodowy ranking kaloryczny Główny Urząd Statystyczny opublikował dane dotyczące diety Polaków. O tym, co jedliśmy w 2015 roku i czy była to dieta zdrowa – mówił w Polskim Radiu 24 Michał Mularczyk, kardiolog interwencyjny, dietetyk. Zobacz więcej na temat: Główny Urząd Statystyczny zdrowie
Co stanowi o wyjątkowości smaku wina? - Finalnie to, co dostajemy w winie przemysłowym wina nie przypomina i nim nie jest. W tradycyjnym trunku głównym zadaniem winiarza jest nie przeszkadzać naturze - mówi Maciej Sondij z winnicy Dom Bliskowice. Zobacz więcej na temat: Katarzyna Pruchnicka napoje Trójka Winnica zdrowie
Jak zrobić dziecku najlepsze śniadanie? - Domowe śniadanie wymaga zaangażowania, ale jest to inwestycja w nasze zdrowie i relacje - podkreśla kucharz, Grzegorz Łapanowski. Zobacz więcej na temat: dieta Grzegorz Łapanowski NAUKA szkoła zdrowie żywność
Zachwycający smakiem świeży makaron Dziś namawiamy nie tylko do jedzenia, ale też zrobienia makaronu. Włoska pasta fresca to świeży, a nie suszony makaron. Zobacz więcej na temat: Katarzyna Pruchnicka kuchnia włoska przepisy kulinarne Trójka
Odkryj owocowy świat kiszonek W naszej szerokości geograficznej suszenie jedzenia się nie sprawdza, lepiej wędzić lub kisić. - Kiszenie było sposobem na to, by mieć bogate w witaminy warzywa przez cały rok - mówi Małgorzata Minta. Zobacz więcej na temat: Katarzyna Pruchnicka przepisy kulinarne Trójka
Sprawdzony przepis na kiszoną kapustę Bogate źródło witamin C i E, naturalnych przeciwutleniaczy czy substancji działających grzybo- i bakteriobójczo. Warto jeść kiszoną kapustę! Zobacz więcej na temat: Katarzyna Pruchnicka przepisy kulinarne Trójka
Burza a jedzenie - co je łączy? Pogoda, obok polityki, jest jednym z najczęściej poruszanych w społeczeństwie tematów. Dlatego tym razem wspólnie z Tomaszem Rożkiem zastanawiamy się, czy w burzowy dzień jedzenie szybciej się psuje... Zobacz więcej na temat: burza fizyka Krystian Hanke NAUKA pogoda Tomasz Rożek Trójka
Dobroczynna kuchnia japońska - Warto polubić pewne elementy kuchni japońskiej i włączyć je do naszego menu. Na przykład ryż - mówi Alicja Than, znawczyni kuchni Kraju Kwitnącej Wiśni. Zobacz więcej na temat: Katarzyna Pruchnicka kuchnia japońska Trójka
Kaszkawał kołudzki - polski ser z francuskimi korzeniami - To jeden z moich ulubionych delikatnych serów. Nie da się pokroić, ale za to świetnie się smaruje - mówi Gieno Mientkiewicz o kaszkawale kołudzkim. Zobacz więcej na temat: Katarzyna Pruchnicka kuchnia Trójka
Sztuka jedzenia: dziecko i kuchnia - By gotować smacznie, trzeba zwracać uwagę na produkty. Mamy szczęście, że mieszkamy w Polsce i możemy korzystać z tego, co w danym momencie smakuje najlepiej - mówią Katia Roman-Trzaska i Paweł Trzaska. Zobacz więcej na temat: Katarzyna Pruchnicka psychologia psychologia dziecięca Trójka
Speck i kamienny chleb. Przysmaki Tyrolu Płd. - Jest w tej kuchni coś lekkiego i fantazyjnego, to nie są tylko knedle - mówiła o tradycjach kulinarnych północnego regionu Włoch Anna Janowska, dziennikarka i podróżniczka. Zobacz więcej na temat: kuchnia włoska Łukasz Modelski Tyrol Włochy
Smakołyki z Tyrolu Południowego Czym się zajadają mieszkańcy północnego regionu Włoch? O tym porozmawiamy w audycji "Droga przez mąkę". Zobacz więcej na temat: kuchnia włoska Tyrol Włochy
Miso - podstawa kuchni japońskiej - Japończycy nie jedzą zup, oni je piją - mówi Alicja Than i dodaje, że w Kraju Kwitnącej Wiśni miso pojawia się na stole w czasie porannego posiłku. Zobacz więcej na temat: Katarzyna Pruchnicka kuchnia kuchnia japońska przepisy kulinarne Trójka
Sprawdzaj daty ważności i wąchaj By właściwie oceniać świeżość artykułów spożywczych powinniśmy sprawdzać ich termin przydatności do spożycia. Warto jednak zdać się też na swoje oko i węch, a także zaufać sprawdzonym metodom naszych babć. Zobacz więcej na temat: Czwórka Mariusz Infulecki Martyna Ogonek
Animacje. Kulinarne mody przychodzą wraz z nimi Piękna i Bestia jadali owsiankę, Remi serwował doskonałe ratatouille, z ekranu "Księżniczki i żaby" bombardowani jesteśmy kuchnią inspirowaną nowoorleańskimi wypływami kreolskimi. Magda Maksimiuk zdradza skąd tyle jedzenia w tych bajkach. Zobacz więcej na temat: Beata Kwiatkowska Czwórka kulinaria