"Jesteś tym, co jesz". Zdrowa żywność i odporność Zdrowe odżywianie wymaga wysiłku, trzeba się skupić na sobie, spojrzeć na swoje ciało, potrzeby, poszukać produktów – mówił Marcin Banach, szef kuchni warszawskiej restauracji Winiarnia-Kotłownia. O świadomym jedzeniu w Polskim Radiu 24 rozmawiali także Anna Ruszczak (autorka bloga kulinarnego Na moim stole) i Andrej Modic (twórca internetowej społeczności zakupowej Lokalny Rolnik). Zobacz więcej na temat: ekologia jesień zdrowe odżywianie zdrowie zima blog
Po Polsce i świecie. Podróżuj pięknie i smacznie Podróże i jedzenie to dwie pasje Natalii Sitarskiej, współautorki bloga "Tasteaway". Blog założony w 2011 roku był efektem kulinarnej, miesięcznej wycieczki po Europie. Zobacz więcej na temat: blogosfera Czwórka kulinaria Mateusz Kulik podróże
Sukienka z ananasa i koronki z truskawek - Tekstifood to wystawa prezentująca wyjątkowe kreacje tworzone z włókien naturalnych lub sztucznch - mówi koordynatorka projektu Cyrielle Dufrenne-Czyzewska. - Tu można odkryć jak stworzyć sukienkę z produktów spożywczych. Zobacz więcej na temat: Beata Kwiatkowska Czwórka moda STYL ŻYCIA
Sztuka osiągania kulinarnego mistrzostwa Przyczynkiem tego wydania "Sztuki Jedzenia" jest film dokumentalny Pierre'a Deschampsa "Noma: My Perfect Storm", w którym poznajemy René Redzepiego, szefa kuchni najsłynniejszej i najlepszej kopenhaskiej restauracji. Zobacz więcej na temat: Agnieszka Kręglicka Beata Kwiatkowska Czwórka kuchnia restauracja STYL ŻYCIA
Musical bogaty w chlorofil Kolejną musicalową audycję poświęciliśmy..jedzeniu. Tym razem w broadwayowskich przebojach szukaliśmy wegetariańskich i roślinnych motywów. Zobacz więcej na temat: musical MUZYKA Marcin Zawada Jacek Mikołajczyk
Zimno? Rozgrzej się od wewnątrz! W chłodne dni szukamy różnych sposobów na ogrzanie się, ale nie musimy ograniczać się tylko do grubych swetrów i grzania przy kominku lub kaloryferze. W walce z chłodem pomoże nam nie tylko gorąca herbata, ale także pokarmy i przyprawy mające właściwości pobudzające krążenie krwi i przyspieszające produkcję ciepła w organizmie. Zobacz więcej na temat: jesień kulinaria STYL ŻYCIA zdrowe odżywianie zdrowie zdrowie i dieta zima
11 listopada w Poznaniu - św. Marcin i rogale Gdy cała Polska świętuje odzyskanie niepodległości, poznaniacy dodatkowo bawią się na imieninach ulicy Święty Marcin, przegryzając rogale świętomarcińskie. - Odkąd sięgam pamięcią, to drugie święto było nawet na pierwszym planie - mówi Szymon Walter z Rogalowego Muzeum. Zobacz więcej na temat: miasto Poznań Sława Bieńczycka słodkości słodycze tradycja STYL ŻYCIA
Jak ser może poprawić nastrój? To propozycja na jesienną chandrę. Choć ona sprawdza się nawet, jeśli chandry nie ma. Zobacz więcej na temat: hobby Katarzyna Pruchnicka przepisy kulinarne STYL ŻYCIA
Owoce morza – cenne skarby wielkich wód Krewetki, homary, kraby, ostrygi, ośmiornice – to najczęściej spożywane owoce morza. Jedni się nimi zajadają, a innych przeraża już sam ich wygląd. Warto się do nich przekonać, bo są prawdziwą skarbnicą elementów odżywczych i białka, a co więcej - cieszą się opinią silnego afrodyzjaku. Zobacz więcej na temat: krewetki kulinaria ostrygi owoce morza STYL ŻYCIA zdrowe odżywianie zdrowie zdrowie i dieta
Jak prawidłowo odżywiać się w ciąży? Instytut Żywności i Żywienia oraz Centrum Zdrowia Dziecka opracowały raport nt. wpływu żywienia kobiet w ciąży na zdrowie dzieci. Zobacz więcej na temat: ciąża kobieta zdrowe odżywianie zdrowie dziecka zdrowie i dieta
Jak kupować i reklamować żywność Produkty spożywcze kupowane w sklepach, na bazarach, straganach, przez internet czy w restauracjach nie zawsze są zgodne z tym, co przedstawiają umieszczone na nich etykiety. O tym, jak kupować i w razie potrzeby reklamować żywność, mówili w programie Pogotowie Konsumenckie Renata Jezierska (Inspekcja Handlowa w Warszawie), Aleksandra Frączek (Federacja Konsumentów) i Jakub Korczak (zawodowy kucharz). Zobacz więcej na temat: gastronomia konsument reklamacja zdrowie
Skala Scoville’a, czyli coś na ostrrro Jedni unikają pikantnych przypraw, sosów i dodatków, a inni rozsmakowują się w daniach, po których odczuwają pieczenie w przełyku. Inni. Zwolennicy ostrych smaków dzielą się z kolei na tych mniej odpornych na ostrość oraz tych, którzy sięgają po najbardziej pikantne odmiany papryczek. Dla określenia poziomu ostrości stworzono skalę Scoville’a. Na czym ona polega? Zobacz więcej na temat: dieta kulinaria papryka STYL ŻYCIA zdrowe odżywianie zdrowie i dieta
Coś na ząb, czyli gotowanie na Broadwayu Audycja "Ten cały musical" zamieniła się w program kulinarny. Zaprezentowaliśmy musicale, w których mówi się o jedzeniu i gotowaniu. Zobacz więcej na temat: kuchnia musical MUZYKA Pop
Kalendarz jedzenia sezonowego. Co jeść w tym miesiącu? Zdrowa dieta wymaga spożywania każdego dnia pięciu porcji warzyw i owoców przez cały rok. Najłatwiej jest wykonywać to zadanie wiosną i latem, kiedy różnorodność roślin jest największa, są one łatwo dostępne, kuszą wyglądem, kolorami, zapachem i smakiem, a co najważniejsze – są bogactwem substancji odżywczych. Jesienią i zimą znacznie tracą na walorach i wartościach, dlatego warto wiedzieć, po które owoce i warzywa sięgać w danym miesiącu. Zobacz więcej na temat: dieta jesień kulinaria STYL ŻYCIA zdrowe odżywianie zdrowie zdrowie i dieta
Odporność na wagę złota. Jak o nią dbać? Złota polska jesień powoli zbliża się ku końcowi, a specjaliści alarmują, że to ostatni dzwonek żeby zadbać o odporność. W Czwórce, razem z lekarzem internistą Jakubem Berczakiem, radzimy jak to zrobić. Zobacz więcej na temat: Aleksandra Opala bakterie choroby płuc choroby zakaźne Czwórka grypa Justyna Majchrzak medycyna STYL ŻYCIA wirusy zdrowie zdrowie i dieta
Zapobiega chorobom: od przeziębień do nowotworów Sami jej nie wytwarzamy i nie potrafimy magazynować. Jest jednak niezbędna, a niedobory odczuwalnie dają o sobie znać. Uzupełnianie jej braków powinno być jednak samą przyjemnością, bo po pierwsze: znajduje się w lubianych produktach spożywczych, a po drugie – wraz z nią serwujemy sobie zdrowie i młody wygląd. Zobacz więcej na temat: owoce STYL ŻYCIA warzywa witaminy zdrowe odżywianie zdrowie i dieta
Współczesne naczynia na nowoczesne dania - Art Food - to wystawa absolutnie przepiękna, są to unikalne prototypy przepięknych porcelanowych naczyń - mówi Magda Mich, rzeczniczka Instytutu Adama Mickiewicza. Wszystkie one powstały na wyjątkowych warsztatach. Zobacz więcej na temat: Czwórka Instytut Adama Mickiewicza kulinaria STYL ŻYCIA SZTUKA wystawa
Siedem grzechów głównych: nieumiarkowanie w jedzeniu i piciu Gościem kolejnej audycji "Życie z duszą czy bez" był ks. Piotr Brząkalik, wieloletni duszpasterz trzeźwości. W programie mówił o tym, czym jest nieumiarkowanie w jedzeniu i piciu, zwłaszcza w kontekście nadużywania alkoholu. Zobacz więcej na temat: alkohol alkoholizm Kościół religia wiara