Dlaczego kwasy omega są nam potrzebne? Wiele słyszymy na temat tego, że kwasy omega-3 i omega-6 są ważnymi składnikami naszej diety i powinniśmy dbać o realizowanie ich dziennego zapotrzebowania. Sprawa jest na tyle poważna, że tłuszcze te są budulcem kory mózgowej, a spożywanie ich codziennie w odpowiedniej ilości pomaga uchronić się przez nowotworami, chorobami serca, utratą wzroku, a nawet chorobą Alzheimera. Niestety, organizm sam ich nie produkuje i musimy mu je dostarczać. Zobacz więcej na temat: dieta ryby STYL ŻYCIA tłuszcz zdrowie zdrowie i dieta
Sekrety win zrodzonych z wód rzeki Tag W audycji "Droga przez mąkę" rozmawialiśmy o wielowiekowej tradycji win portugalskich pochodzących z rejonu Tejo. Zobacz więcej na temat: alkohol kulinaria Łukasz Modelski Portugalia
Skąd są najpiękniejsze krewetki w Europie? Gmina Łysomice – pod Toruniem. Kto by pomyślał, że to właśnie tam znajduje się jedna z największych i najbardziej cenionych hodowli krewetek w Europie? Zobacz więcej na temat: Ewelina Karpacz-Oboładze krewetki reportaż reportaż w Jedynce zdrowe odżywianie zdrowie
Jedz dobrze i świadomie. Jak układać dietę? Na dietę przechodzimy najczęściej, żeby schudnąć lub poprawić kondycję. Według statystyk każdego roku co trzeci Polak jest na diecie, natomiast rynek spożywczy elastycznie, dopasowuje się do naszych potrzeb, podsuwając coraz to nowe rozwiązania. Zobacz więcej na temat: Czwórka dieta Piotr Firan psychologia zdrowie
"Lekcja życia" - reportaż Magdy Skawińskiej Młoda, aktywna, dbająca o zdrowie. Może za dużo stresu i ... Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA zdrowie reportaż Magda Skawińska
Dieta pudełkowa – hit czy kit? Dieta pudełkowa pojawiła się w 2006 roku i szybko zyskała zainteresowanie. Obecnie stosuje ją wiele celebrytów, podkreślając zalety i wygodę spożywania żywności z pudełeczek. Specjaliści są jednak sceptyczni, ich zdaniem dieta ta rozpieszcza osoby, które z niej korzystają i nie wyrabia odpowiednich nawyków żywieniowych. Zobacz więcej na temat: dieta STYL ŻYCIA zdrowie zdrowie i dieta
Czy pieczywo mrożone jest zdrowe? Chleb to jeden z podstawowych składników naszej diety. W Polsce istnieje tradycja wypiekania chleba na zakwasie z pełnoziarnistej mąki. Zobacz więcej na temat: dieta Paulina Kozion Robert Kantereit Trójka żywność
Konserwanty i dodatki do żywności – które grożą zdrowiu? Są składnikami żywności, która na co dzień pojawia się na naszych stołach. Dzięki nim produkty zachowują przez długi czas swój smak, aromat, kształt i kolor. Wiedząc, że nam szkodzą, chcemy ich uniknąć, ale nie jest to łatwe, bo ich używanie dopuszcza prawo europejskie. Co więc zrobić? Czytać etykiety i wybierać produkty bez sztucznych, chemicznych dodatków. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA zdrowie żywność zdrowie i dieta
Kulinarne zapachy zamknięte we flakoniku perfum Niezwykłą sztuką jest komponowanie zapachów perfum. Okazuje się, że te najpopularniejsze przez lata, kwiatowe, dziś odchodzą w przeszłość, a szuka się tych ekstrawaganckich, choćby z sera pleśniowego czy popcornu. Zobacz więcej na temat: Beata Kwiatkowska ciekawostki Czwórka kuchnia kulinaria perfumy
Obierać owoce i warzywa, czy nie? - Dla owoca skórka stanowi ochronę. Z naszego punktu widzenia - składa się z większej ilości warstwy lipidowej niż miąższ w środku - tłumaczyła Hanna Stolińska-Fiedorowicz, dietetyczka z Instytutu Żywności i Żywienia. Zobacz więcej na temat: Czwórka dieta Maciej Oswald zdrowie
Jak nie wpaść, a wypaść, czyli savoir vivre przy stole W święta regularnie zasiadamy do wspólnego posiłku z rodziną i znajomymi. Przy stole spotykamy się też poza domem, w restauracjach, hotelach, na spotkaniach biznesowych. Niezależnie od tego, czy uczestniczymy w służbowym lunchu, czy romantycznej kolacji, warto wiedzieć, jakich zasad należy przestrzegać. Zobacz więcej na temat: restauracja STYL ŻYCIA
Pomysł na dobre i zdrowe śniadanie Jeśli w ciągu pracowitego tygodnia nie znajdujemy czasu na śniadanie, warto przygotować się na taką sytuację wcześniej, by zawsze mieć coś pod ręką. Poniżej pomysł na błyskawiczny "zestaw awaryjny". Zobacz więcej na temat: Katarzyna Pruchnicka kuchnia polska Trójka
Kiedy socjologia i filozofia zaglądają w talerze - W tym gronie chyba wszyscy zgodzą się, że kuchnia to zbyt ważny temat, żeby go zostawić kucharzom - rozpoczął swoją audycję Dariusz Karłowicz. Zobacz więcej na temat: Agnieszka Kręglicka Dariusz Karłowicz filozofia Henryk Domański KULTURA psychologia Trójka
Warzywa strączkowe. Jedz i żyj dłużej! - Warzywa strączkowe doskonale komponują się z różnymi rodzajami mięs. Można je też świetnie wykorzystać do deserów - przekonuje Maria Banach, autorka książki "Strączki". Zobacz więcej na temat: Grażyna Dobroń Trójka zdrowe odżywianie zdrowie żywność
Agata Gawrońska: kuchnia to przede wszystkim dynamika - To mama mi pokazała, że trzeba gościć, gotować, podawać, serwować, uśmiechać się i bawić - mówi o pracy w usługach gastronomicznych Agata Gawrońska, najmłodsza szefowa kuchni w Polsce, która dziś gotuje dla ambasadora. Zobacz więcej na temat: Beata Kwiatkowska Czwórka kuchnia
Oddam komputer za towarzystwo i biesiadę Coraz więcej osób ma dość samotnego spożywania posiłków przed monitorem komputera. Kompanów do wspólnego biesiadowania szukają wśród znajomych, sąsiadów, a nawet w internecie. Zobacz więcej na temat: Anna Depczyńska Czwórka kulinaria
Radość jedzenia i czyste serca Okazuje się, że dieta roślinna, maratony i zdrowe serca mogą iść razem pod rękę. Violetta Domaradzka i Robert Zakrzewski pokazują jak to połączyć. Zobacz więcej na temat: Czwórka fitness kulinaria
Kto robi najlepsze wino w Polsce? W audycji "Droga przez mąkę" rozmawialiśmy o polskich winach w związku z niedawno zakończonym konkursem w Jaśle. Zobacz więcej na temat: Łukasz Modelski