"Każdy z nas, co roku wyrzuca ok. 173 kg jedzenia". Znamy wyniki unijnych badań Szacunki przeprowadzone w ramach finansowanego przez UE projektu FUSIONS wykazały, że w UE marnuje się rocznie ok. 88 ton żywności. Oznacza to, że statystycznie każdy z nas, co roku wyrzuca ok. 173 kg jedzenia. Zobacz więcej na temat: żywność GOSPODARKA Unia Europejska rynek
Zupa nic - tajemnice produktu tradycyjnego Podążając za tytułem najnowszego filmu Kingi Dębskiej, poszukamy na czym polega fenomen "zupy nic". Polska zupa tego rodzaju to nic innego, jak zupa mleczna. Zobacz więcej na temat: Czwórka
"Doceń polskie" - wspierajmy lokalnych producentów - Za mało cenimy naszą polską żywność i nasze doskonałe polskie produkty - mówi w Dniu Polskiej Żywności Karolina Szlapańska z Ogólnopolskiego Programu promocyjnego "Doceń polskie". - Mamy dużą różnorodność w branży spożywczej i czas to docenić. Zobacz więcej na temat: Czwórka Piotr Firan żywność
Mięso, kawa i wanilia, czyli zapachy, które regulują apetyt Mięso, kawa, lody czekoladowe i waniliowe. Jakie są najbardziej sycące zapachy, a które z nich wzmagają łaknienie? Odpowiedzi na te pytania szukają naukowcy z Wrocławia, którzy pracują nad nową gamą środków regulujących apetyt. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA Mateusz Drozda Wrocław nadwaga otyłość
Wieś - tam produkt jest królem na stole Natalia Sosin-Krosnowska od lat odwiedza gospodarstwa agroturystyczne, szczególnie te, których właściciele porzucili miasto i przenieśli się na wieś, tam gotują dla swych gości z tego, co natura w danym momencie daje. Zobacz więcej na temat: Czwórka Beata Kwiatkowska wieś
"Bah Bah", czyli za co można polubić Iran To stąd pochodzą pierwsza kosmiczna turystka, najsłynniejszy lekarz w historii i jedna z najgenialniejszych matematyczek na świecie, tu wynaleziono wodę różaną i zgromadzono jedną z największych kolekcji klejnotów. Polacy po powrocie z tego kraju w pierwszej kolejności opowiadają nie o zabytkach, ale o ludziach – niezwykle gościnnych i zawsze uśmiechniętych. Mowa oczywiście o Iranie, którego tajemnice zdradził nam Albert Kwiatkowski, autor książki "Bah Bah. Iran dla dociekliwych". Zobacz więcej na temat: Trójka Kasia Stoparczyk dzieci KULTURA Iran Persja
Zamiast jeść będziemy pokonywać głód zapachami? Są zapachy, które natychmiast wywołują u nas uczucie głodu i powodują, że mamy ochotę na daną potrawę – dla jednych może to być ciepły chleb z masłem, a dla innych pizza. Zespół naukowców z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu opracowuje natomiast środek, który ma działać na nas zupełnie odwrotnie i zmniejszać lub całkowicie hamować łaknienie. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA badania NAUKA Stanisław Perzyna Piotr Firan
Zapachy regulujące apetyt Zapachy produktów mięsnych, kawy, lodów waniliowych i czekoladowych to najbardziej „sycące” zapachy. Zobacz więcej na temat:
Za dwunastnicą skręć w prawo, czyli przez żołądek do zdrowia Jedzenie w trasie jest problematyczne. Coś na szybko, czy pożywnie i zdrowo? Czy można ustalić dietę tak, aby wilk był syty i (kier)owca cała? Zobacz więcej na temat: Radio kierowców Polskie Radio Kierowców Polskie Radio zdrowie dieta drogi kierowca kierowcy samochody samochód motoryzacja zdrowe odżywianie zdrowie i dieta STYL ŻYCIA
Kiełbasa pogrąży niemiecką gospodarkę? Praca ze szczęśliwym, najedzonym brzuszkiem jest dużo bardziej efektywna, niż na głodniaka. Niebawem przekonają się o tym władze Volkswagena – usunięcie ze stołówkowej karty tego smakołyku wywołało gniew wśród pracowników fabryki. Czy czeka nas kiełbasiana rewolucja? Zobacz więcej na temat: Radio kierowców Polskie Radio Kierowców Polskie Radio Niemcy ŚWIAT motoryzacja samochody samochód volkswagen fabryka GOSPODARKA kulinaria społeczeństwo
TomatoTart, czyli alternatywa dla pizzy Po sukcesach "feta pasty" i pieczonej owsianki swoje pięć minut w sieci ma przepis na pomidorową tartę. Jak ją przyrządzić? Zobacz więcej na temat: Czwórka gastronomia kulinaria Mateusz Kulik Szymon Jaworski
Co trzeci ośmiolatek ma nadwagę. Jak walczyć z otyłością u dzieci? Z krajowych i światowych badań wynika, że problem nadmiernej masy ciała coraz częściej występuje u najmłodszych. Liczba otyłych dzieci i młodzieży wzrosła od 1975 r. z 11 milionów do 124 milionów w 2016 roku – taką informację możemy przeczytać na stronie Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej. – W przypadku dzieci od 10 do 16 lat odsetek tych z nadmierną masą ciała to ok. 20 proc., przy czym częściej dotyczy to chłopców niż dziewczynek – informuje Katarzyna Błażejewska-Stuhr, dietetyk kliniczny i psychodietetyk. Zobacz więcej na temat: Trójka Mateusz Drozda społeczeństwo otyłość nadwaga dzieci
Tosty na słodko - jak przyrządzić je w domu? Ta propozycja kulinarna jest w mediach społecznościowych niemalże wiralem. - To nie mogło mnie ominąć, to absolutny trend, prosta, ale niezwykle kreatywna sprawa - mówi Szymon Dudek, w sieci znany jako "Człowiek od jedzenia". Zobacz więcej na temat: Czwórka Szymon Jaworski Mateusz Kulik śniadanie
Jak nie marnować żywności? Trzy praktyczne wskazówki W ciągu roku Polacy wyrzucają pięć mln ton żywności. Oznacza to, że co sekundę w koszu lądują 92 kilogramy jedzenia, czyli tyle samo, ile ważą 184 bochenki chleba. Na całym świecie marnuje się jedna trzecia globalnej produkcji żywności. – To bardzo dużo, zważywszy na to, że 868 mln ludzi na świecie cierpi z powodu głodu – zauważyła koordynatorka kampanii edukacyjnych Anna Urbańska. Zobacz więcej na temat: Trójka społeczeństwo żywność ekologia Mateusz Drozda
Brownie dla krwiodawcy. Niezwykła inicjatywa krakowskich restauratorów Wakacje to czas, kiedy punkty krwiodawstwa świecą pustkami. Kraków walczy o to, by krwi nie zabrakło, a pomagają w tym lokalni restauratorzy. Coraz więcej lokali zgłosiło chęć udziału w akcji, w ramach której po okazaniu zaświadczenia o oddaniu krwi można za darmo dostać smakołyk, kawałek ciasta czy kawę. Zobacz więcej na temat: Trójka Mateusz Drozda społeczeństwo Martyna Masztalerz krew Kraków krwiodawstwo restauracja
Kiedy nastąpi odbudowa rynku HoReCa? Znamy najnowszy raport Rynek gastronomii hotelowej, restauracyjny i cateringu (HoReCa) spadł w ub.r. o blisko 31 proc., ale w tym ma się odbić o 14 proc. i osiągnąć wartość 25,9 mld zł - wynika z raportu PMR. Dodano, że strat wynikających z przedłużającego się wiosennego lockdownu nie da się już odrobić. Zobacz więcej na temat: gastronomia GOSPODARKA lockdown hotel raport pandemia
Kowno, Zarzecze, Troki. Litwa poza szlakami - Kiedy mój znajomy Litwin usłyszał, że wybieram się do Kowna, ze zdziwieniem zapytał: "Po co? Przecież tam nic nie ma". Nie zniechęcił mnie jednak, i to właśnie od tego miasta rozpoczęłam podróż po Litwie - wspomina autorka audycji Martyna Matwiejuk. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria podróże STYL ŻYCIA Litwa Martyna Matwiejuk
"Problemy z jedzeniem kryły się za emocjami". Psychodietetyk w PR24 o odchudzaniu - Towarzyszyła mi otyłość i w końcu zapragnęłam zająć się tym tematem, i schudnąć. Narodziła się we mnie nowa i dość nietypowa pasja, czyli pasja do odchudzania - mówiła na antenie Polskiego Radia 24 Paulina Wysocka-Świeboda, psychodietetyk, autorka bloga "Motywatorka". Zobacz więcej na temat: Polskie Radio 24 Anna Popek kobieta dieta zdrowie otyłość nadwaga