Sztućce a historia świata. "Diabelski widelec i usłużne ręce" - Jednym z pierwszych sztućców, które zostały wynalezione były pałeczki. Natomiast do dziś najpopularniejszymi sztućcami na świecie są ludzkie ręce - mówi antropolog kultury Magdalena Tomaszewska-Bolałek. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA kulinaria KULTURA Beata Kwiatkowska
Gofry, chipsy, frytki - dieta dzieciaków na wakacje? - Przede wszystkim zarówno pod względem ilości, jak i jakości, dziecko nie powinno jeść tego samego, co rodzic - tłumaczyła dietetyczka Urszula Somow. Jak przekonać dzieci, by odstawiły przekąski i właściwie się odżywiały? Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria dieta
Niemiecki hamburger - bezsprzeczny symbol Ameryki 28 maja obchodzimy Dzień Hamburgera. Dziś kojarzy się on głównie z Ameryką, ale przybył tam wraz z niemieckimi imigrantami. Hamburger, czyli kotlet z pieczeni po hambursku, zamknięty w dwóch kromkach pieczywa - był serwowany na pokładzie statków Hamburg America Line już w 1847 rok. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria kino FILM KULTURA Ameryka
Tłuszcze nienasycone sycą, ale mogą też zniszczyć zdrowie Do końca 2023 roku, z rynku produktów spozywczych powinny zostać wycofane tłuszcze trans - zaleca Światowa Organizacja Zdrowia. Szkodliwość tych tłuszczów potwierdzili eksperci w wielu krajach na świecie, w tym w Polsce Zobacz więcej na temat: żywność tłuszcz
Czy wolę kupować polską żywność? Rolnicy z Unii Warzywno-Ziemniaczanej protestowali w Warszawie. Wśród wielu postulatów są takie, jak ten związany z naszym rynkiem owoców i warzyw. Zobacz więcej na temat: Trójka społeczeństwo rolnictwo rolnicy żywność strajki Kuba Strzyczkowski Maciej Ptaszyński Andrzej Faliński
"2001: Odyseja kosmiczna" - to film o jedzeniu! "2001: Odyseja kosmiczna" ma już 50 lat. Wciąż mnożą się teorie na jej temat. Interpretacji jest mnóstwo, Małgorzata Steciak w "Sztuce jedzenia" przedstawia tę kulinarną. Zobacz więcej na temat: Stanisław Lem fantastyka Beata Kwiatkowska FILM KULTURA Czwórka
Smakowita Ukraina i kraje Kaukazu Gościem audycji była Olia Hercules, autorka książek poświęconych ukraińskiej i kaukaskiej kuchni. Zobacz więcej na temat: Łukasz Modelski kuchnia Ukraina Kaukaz
Nasi producenci żywności sekowani na wielu rynkach Na unijnym rynku żywności nie brakuje działań protekcjonistycznych, co uderza w polskich eksporterów, których sukcesy budzą obawy zagranicznej konkurencji. Zobacz więcej na temat: żywność eksport POLSKA
Co przewodnik Gault&Millau mówi o Polsce? Tak zwany "żółty przewodnik" Gault&Millau to, obok swojego odpowiednika marki Michelin, najsłynniejsze vadamecum dla miłośników dobrego jedzenia. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka STYL ŻYCIA
Głodnemu film na myśli Trwa wielkie święto kina, Festiwal Filmowy z Cannes. Poza salami kinowymi i czerwonym dywanem, są także przyjęcia, koktaile i wytworne jedzenie. Zobacz więcej na temat: Czwórka kino
Kuchnia polska to dziś pierogi czy hummus? - Kultura jedzenia oznacza szacunek. Do produktu, przygotowania posiłku i jedzenia. Nawet jeśli mamy tylko dziesięć minut przerwy postarajmy się, żeby zjeść w spokoju ciesząc się smakiem - mówiła Dominika Wójciak autorka książki "Prosto, pysznie, do pudełka". Zobacz więcej na temat: Czwórka Kasia Dydo Katarzyna Dydo zdrowe odżywianie diety zdrowie i dieta kuchnia polska
Raw food. Podgrzewaj tylko do 48 stopni - Przy stosowaniu diety raw food dostarczamy sobie bombę witami, mikroelementów i wartości odżywczych. 75 procent rzeczy, które jemy powinniśmy jeść na surowo - mówi Karolina Szaciłło. - Pamiętajmy, że to nie jest model odżywiania na cały rok i nie dla każdego - dodaje. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński dieta zdrowie zdrowie i dieta
Jak grillować, żeby sobie nie szkodzić? Sezon na grillowanie się rozpoczął. Kto nie lubi spędzić ciepłego dnia wraz ze znajomymi, zajadając się gorącymi kiełbaskami czy innymi przysmakami prosto z rusztu? Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA Grażyna Dobroń grill
W tyglu smaku i kultur. Marcin Meller o kuchni Gruzji Olia Hercules to ukraińska pisarka, autorka książek kulinarnych "Mamuszki" i "Kaukasis", w których łączy smaki, kultury i podróże. Przepisy, które w nich zebrała to hołd dla kuchni Kaukazu i Ukrainy. Opowiadał o nich Marcin Meller. Zobacz więcej na temat: Czwórka Gruzja Marcin Meller Beata Kwiatkowska kuchnia Kaukaz KULTURA
"Hamburger nie może zejść z kulinarnej sceny" - Powodem, dla którego warto czasem zjeść bułkę z mięsem jest urozmaicenie jadłospisu. To może być dobre i zdrowe jedzenie jeśli tylko użyjemy do jego przygotowania zdrowych produktów – mówił w Dwójce Paweł Łukasik. Zobacz więcej na temat: kuchnia gastronomia Łukasz Modelski KULTURA STYL ŻYCIA
Gosia Ruszkowska i "Dzikie smaki" prosto z "krzunów" Jedna trzecia codziennej diety Gosi Ruszkowskiej, współautorki książki "Dzikie smaki", to chwasty. Koktajl z kwiatami forsycji, młodymi odrostami świerkowymi bywa jej śniadaniem. - Jednak to rośliny, to wielka moc natury, uważajmy na nią - przestrzega gość Czwórki. Zobacz więcej na temat: Czwórka dieta Kuba Marcinowicz Kamila Dębczak żywność
Dlaczego warto pić koktajle? – To idealny sposób na upłynnienie cennych odżywczo składników – mówi Katarzyna Błażejewska-Stuhr, pasjonatka koktajli. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA kuchnia Katarzyna Pruchnicka dieta zdrowie
Wykwintne dania z chwastów. Skarby natury trafiają na stół Marynowane męskie kwiatostany sosny, syrop z płatków maku polnego, czy chwastne pesto wiosenne. Jak to zrobić, opowie Małgorzata Ruszkowska, współautorka książki "Dzikie smaki". Zobacz więcej na temat: Czwórka dieta natura