Piotr Adamczewski: życie towarzyskie, polityczne i socjalne toczy się przy stole Gotowanie, smakowanie i pisanie o jedzeniu to pasja Piotra Adamczewskiego. - Przy stole, wraz z żoną spędzamy kilka godzin dziennie. Śniadanie zajmuje nam minimum godzinę - mówi autor książki "Jak smakuje pępek Wenus. Świat widziany zza stołu”. Zobacz więcej na temat: gotowanie kulinaria
Probiotyki i prebiotyki - tylko taki duet ma sens podczas kuracji - Probiotyki można łykać garściami, ale jeżeli nie będą one właściwie odżywione, to przelecą przez nasz przewód pokarmowy i nie dadzą nam żadnych korzyści - wyjaśnia Lidia Trawińska, dietetyk. Zobacz więcej na temat: zdrowie NAUKA
Z babą wcale nie trzeba tak delikatnie - Kierunek ukręcania ciasta według mnie nie jest istotny. Trzeba to jednak robić wolno i z głową, wykorzystując odpowiednie składniki - mówi Robert Makłowicz, kucharz i krytyk kulinarny. Zobacz więcej na temat: ciasta Janusz Weiss
Talerz Polaka Warszawskie wuzetki, pierogi, chłodniki, a nawet śledzie, to potrawy, które zaliczane są do tradycyjnej kuchni mazowieckiego regionu. Zobacz więcej na temat: Warszawa
Kuchnia staropolska i gęś gotowana w… tłuszczu Kuchnia staropolska była bardzo bliska kuchni francuskiej. Co więcej, Francuzi przejęli wiele naszych przepisów. Zobacz więcej na temat: Anna Popek żywność
Anna Popek poleca szparagi i pyszną zupę z obierek Maj to szczyt sezonu szparagowego. Warto więc poznać kilka porad, jak przygotować potrawy z tego warzywa, które są i smaczne, i zdrowe. Zobacz więcej na temat: Anna Popek szparagi warzywa
Kuchnia kipiąca owocami. Co jedli twórcy Konstytucji 3 maja? Co było na talerzach naszych przodków, którzy uchwalali Konstytucję 3 maja? Jakie dania wówczas podawano? O tym rozmawialiśmy w "Smakach zdrowia" z mistrzem kulinarnym, Jurkiem Sobieniakiem. Zobacz więcej na temat: dieta gotowanie zdrowie
Grillowanie po polsku. Jak pozytywnie zaskoczyć znajomych? Dlaczego Polacy pokochali grillowanie? Jakie są nasze grzechy główne przy ruszcie? Jak możemy urozmaicić smaki na talerzu? O tym rozmawialiśmy z szefem kuchni, Dominikiem Markowskim. Zobacz więcej na temat: grill kuchnia włoska zdrowie przepisy kulinarne
Mało cukru? Jak nie dać się nabrać producentom żywności Cukier nie jest zdrowy i ograniczenie jego spożycia jest korzystne dla zdrowia. Producenci wiedzą, że konsumenci coraz częściej uważnie czytają etykiety. Więc zamiast napisać, że w produkcie jest cukier, piszą coś zupełnie innego. Zobacz więcej na temat: dieta gotowanie zdrowie
Kulinarny Mount Everest, czyli podróże z perspektywy talerza - Uważamy, że kulinaria, kuchnia, smaki są istotnym elementem miejsca, które odwiedzamy, dlatego też chcemy je poznawać. Pewne miejsca wspominamy przez to, co tam zjedliśmy - opowiadali w Jedynce podróżnicy i autorzy kulinarnego bloga Natalia Sitarska i Łukasz Smoliński. Zobacz więcej na temat: kuchnia chińska kuchnia japońska podróże przepisy kulinarne Tomasz Michniewicz
Pomysł na wyjątkowe wielkanocne śniadanie Podstawą śniadania na Wielkanoc powinny być oczywiście jajka, choć już do wyboru mamy czy na ciepło czy na zimno. W rozmowie z Anną Popek mistrz kulinarny radzi, jak zrobić takie śniadanie i podaje kilka prostych pomysłów. Zobacz więcej na temat: przepisy kulinarne śniadanie Wielkanoc
Zupa ogonowa na ostatki - poznaj staropolski przepis Karnawał się kończy, więc to ostatnie dni, kiedy możemy przygotować pyszne i zdrowe, ale trochę kaloryczne jedzenie. Poznaj dobry, stary polski przepis na zupę, która dziś nie jest już tak modna, jak kiedyś, a która ma walory zdrowotne i wyśmienity smak. Zobacz więcej na temat: Anna Popek przepisy kulinarne warzywa wołowina zupy
Mistrz kulinarny zdradza sposób na dobre pączki W powszechnej opinii pączki, podobnie jak faworki, muszą być smażone na smalcu. Konrad Birek, szef kuchni restauracji "Sowa i Przyjaciele" zdradza, jak zrobić dobre pączki. Zobacz więcej na temat: ciasteczka przepisy kulinarne
Tak się czujemy, jak jemy Profesor Agnieszka Wierzbicka ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego opowie o największym projekcie naukowym realizowanym w Polsce w zakresie żywności. Zobacz więcej na temat: NAUKA zdrowie zwierzęta
Jedzmy to, na co jest sezon Kupując zimą nowalijki trzeba mieć świadomość, że pochodzą z produkcji szklarniowej i ich wartość odżywcza jest taka sobie. Anna Popek zachęca, by - przykładem naszych przodków - jeść produkty, które są w danej chwili świeże. Na przykład zrobić zupę z dyni i gruszki. Zobacz więcej na temat: Anna Popek zdrowie żywność
Krem z malinówki i krem brulee wspaniałe na karnawał Mamy środek karnawału, więc warto mieć w rękawie asa, żeby czymś zaskoczyć gości na karnawałowym spotkaniu. Mistrz kucharski zdradza w Annie Popek przepisy na dwa proste, ale - jak zapewnia - przepyszne desery. Zobacz więcej na temat: Anna Popek dziczyzna
Grzyb trujący zawsze pozostanie trujący Rokrocznie słyszymy o przypadkach zatruć po zjedzeniu świeżych, dopiero co zebranych grzybów. Nic nie słychać natomiast o zatruciach spowodowanych zjedzeniem grzybów suszonych, choć nie można wykluczyć, że w całej ich masie także grzyby trujące trafiają do suszenia. Zobacz więcej na temat: grzyby Janusz Weiss zdrowie
Kobiety waleczne jak Bruce Lee W czasie tego weekendu w kilku miastach Polski odbywają się bezpłatne kursy samoobrony i bezpieczeństwa dla pań na podstawie autorskiego programu "Grom Combat Girlz”, organizowane przez instruktorów z Grupy Reagowania Antykryzysowego "GRAK". Zobacz więcej na temat: samoobrona Sporty walki