Aromatyczna zupa-krem z dyni z orzechami i rydzami Nadszedł sezon na dynie. Choć to dopiero jego początek, przepis, który dziś podajemy warto wypróbować w najbliższym czasie - za względu na cenne w tym okresie dodatki - świeże, młode orzechy i rydze, na które sezon już się kończy... Zobacz więcej na temat: Katarzyna Pruchnicka Trójka żywność
Zapomniane warzywa sezonowe wracają na stoły Skorzonera, topinambur, pasternak, jarmuż, brukiew - to tylko niektóre z warzyw używanych kiedyś w kuchni. Potem zostały zastąpione innymi, często importowanymi. - Teraz wracają do łask - mówi Anna Popek. Zobacz więcej na temat: Anna Popek warzywa
Kręglicka: do cebuli trzeba się przekonać Pogardzana cebula, która podczas obierania szczypie w oczy może być przyrządzana na setki sposobów i jest niezastąpiona w kuchni. To prawdziwy kuchenny skarb. Zobacz więcej na temat: Agnieszka Kręglicka Małgorzata Raducha owoce warzywa żywność
Ciąg dalszy pomidorowej poezji Właśnie teraz pomidory są najlepsze i trzeba się ich smakiem nasycić, żeby wytrzymać całą zimę. Pomidory zimowe nie mają za wiele wspólnego z prawdziwym smakiem tych warzyw i ich wartości odżywcze również nie są najlepsze. Zobacz więcej na temat: Katarzyna Pruchnicka kuchnia wegetariańska Trójka
Krytyka gastronomiczna Kolejny odcinek audycji "Droga przez mąkę" poświęciliśmy działalności, która ma ułatwiać poruszanie się współczesnych smakoszy w gąszczu restauracji, czyli krytyce kulinarnej. Zobacz więcej na temat: dziennikarstwo
Kinga Paruzel w kuchni zaleca fantazję Gotowanie nie musi być przykrym obowiązkiem. Niektórzy, jak Kinga Paruzel, zamieniają to w pasję. Gość Czwórki gotuje nawet dla koni. Zobacz więcej na temat: Czwórka żywność
Kasze to prawdziwe bogactwo polskiej kuchni Jerzy Nogal - kucharz i rolnik - miłośnik zdrowych smaków poleca jedzenie kaszy, a zwłaszcza kaszy gryczanej. Zobacz więcej na temat: Anna Popek kasza gryczana
Przetwory mleczne najlepszym źródłem wapnia? Janusz Weiss sprawdza Zaniepokojony słuchacz poprosił o sprawdzenie, czy mleko w procesie pasteryzacji traci przyswajalny dla człowieka wapń. Jak podkreślił, świadczyć o tym może to, że mleczarnie rzadko podają na opakowaniu zawartość wapnia w produkcie. Zobacz więcej na temat: Janusz Weiss nabiał żywność
Kuchnia polska, czyli co w garnkach skwierczy Po fascynacji egzotyką, sushi i kuchnia fusion Polacy wracają do korzeni, a my sprawdzamy na czym polega sekret swojskiej kuchni polskiej. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria
Kuchnia polska, czyli co w garnkach skwierczy Po fascynacji egzotyką, sushi i kuchnia fusion Polacy wracają do korzeni, a my sprawdzamy na czym polega sekret swojskiej kuchni polskiej. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria
Dzieci, kuchnia i placki z pokrzywy - Gotowanie jest bardzo wychowawcze - uczy młodych cierpliwości, przyjmowania porażek. Jeśli natomiast jest sukces, dziecko bardzo się cieszy, że jedzenie smakuje całej rodzinie - mówi Agnieszka Kręglicka, autorka książki "Gotowi, by gotować". Zobacz więcej na temat: dzieci hobby Katarzyna Pruchnicka Trójka
Kulinarne wycieczki po Warszawie i Krakowie O ciekawych przedsięwzięciach "Eat Warsaw" oraz "Eat Cracow" porozmawiamy we wtorkowy wieczór. Zobacz więcej na temat: Kraków podróże Warszawa
Zapomniane polskie smaki W ostatnich latach, jak grzyby po deszczu, wyrastają nowe bary i restauracje z cudzoziemskim menu. Zachwycamy się sushi, hamburgerami, czy kebabami. Tymczasem polska kuchnia wcale nie jest gorsza. Cudze chwalimy, swego nie znamy! Zobacz więcej na temat: Czwórka zdrowie żywność
Ewa Wachowicz: smak lata to dla mnie leśna poziomka - Wystarczy dodać tylko trochę cukru i śmietany, żeby zaskoczyć nawet najbardziej wytrawne podniebienia - mówiła w Jedynce Ewa Wachowicz, autorka książek i programów kulinarnych. Zobacz więcej na temat: gotowanie kuchnia chińska kuchnia włoska kulinaria Lato z Radiem 2014 owoce przepisy kulinarne
Najsmaczniejsze tradycje polskiego stołu Większości Polaków rodzima kuchnia kojarzy się jedynie z rosołem czy bigosem. Tymczasem potrawy tworzone nad Wisłą w ubiegłych stuleciach nie dość, że były bardzo pomysłowe, to można by powiedzieć – egzotyczne. Zobacz więcej na temat: KULTURA
Prawdziwy smak tylko w regionie. Zachowajmy nasze dziedzictwo kulinarne - Kuchnie regionalne karmią się zasobami lokalnymi, związane są z klimatem i mieszkańcami konkretnego miejsca. Dobrze, że zaczynamy to widzieć i postrzegać jako wartość - mówi w Jedynce dziennikarka i blogerka Monika Kucia. Zobacz więcej na temat: kulinaria przepisy kulinarne tradycja
Bezpieczny Polak za granicą Wakacje już tuż, tuż. Rozjedziemy się na wypoczynek w kraju i za granicą. W "Czterech porach roku" powiemy o różnych formach spędzania wakacji, będziemy też radzić, jak przygotować się do wypoczynku poza granicami Polski. Zobacz więcej na temat: podróże turystyka wakacje 2014
Anna Jurksztowicz poleca sałatkę peruwiańską Kiedy ktoś się odchudza, to wtedy właśnie powinien szczególną uwagę zwrócić na to, co je. Anna Jurksztowicz od 30 lat robi sałatę, której przepis zdradza słuchaczom radiowej Jedynki. Zobacz więcej na temat: Anna Jurksztowicz Anna Popek przepisy kulinarne