Kulinarny storytelling. Opowieść o kucharzu i historii Każdy posiłek może nieść w sobie komunikat. Na tej podstawie swoją kuchnię tworzy "opowiadacz historii" Andoni Luis Aduriz. Okazuje się, że dania to też informacje o zamierzchłych czasach. Zobacz więcej na temat: Beata Kwiatkowska Czwórka kuchnia
Warzywa i owoce, które nie lubią chłodu - Są warzywa i owoce, których nie powinniśmy trzymać w lodówce, ponieważ tracą swoją jędrność, smak i zapach - mówiła w Czwórce Hanna Stolińska-Fiedorowicz, dietetyk kliniczny. Zobacz więcej na temat: owoce Patryk Kuniszewicz warzywa
Nestor Grojewski. Kucharz, który uwiódł Hollywood Karmił m.in. Cameron Diaz, Matta Damona i Leonarda DiCaprio. - Jednym z wyrazów uznania było dla mnie to, że reżyser Martin Scorsese przestał jadać "na mieście" i to nawet w najlepszych restauracjach - opowiada Nestor Grojewski. Zobacz więcej na temat: Beata Kwiatkowska Czwórka FILM hobby kino
Kucharz, który uwiódł gwiazdy Hollywood Był osobistym kucharzem reżysera Martina Scorsese, gotował też dla Cameron Diaz. Nam Nestor Grojewski opowie o Hollywood od kuchni. Zobacz więcej na temat: Czwórka FILM kino hobby
Jak dostać najsłodszą pracę na świecie? Zawód cukiernika kojarzy się nam z pracą miłą, spokojną i ze słodkim obżarstwem. Czy jest taki rzeczywiście - sprawdzimy w audycji. Zobacz więcej na temat: Czwórka hobby praca
Cukiernik. Praca słodka, ale czy łatwa? - W tym zawodzie, jak w każdym, raz jest lepiej, raz gorzej. Ale to, co mi się najbardziej podoba, to możliwość przekazywania tajników tego fachu kolejnym pokoleniom - mówi cukiernik Grzegorz Brzeziński. Zobacz więcej na temat: Czwórka Dominika Klimek hobby praca
Animacje. Kulinarne mody przychodzą wraz z nimi Piękna i Bestia jadali owsiankę, Remi serwował doskonałe ratatouille, z ekranu "Księżniczki i żaby" bombardowani jesteśmy kuchnią inspirowaną nowoorleańskimi wypływami kreolskimi. Magda Maksimiuk zdradza skąd tyle jedzenia w tych bajkach. Zobacz więcej na temat: Beata Kwiatkowska Czwórka jedzenie
Pierwsze prawo restauracji: nie zadzieraj z kelnerem – Niezbyt dobrze jest podpaść komuś, kto nas karmi – mówił Jakub Milszewski, współautor książki "Gastrobanda. Wszystko, co powinieneś wiedzieć zanim wyjdziesz coś zjeść". Zobacz więcej na temat: Dwójka gastronomia gotowanie kuchnia KULTURA Łukasz Modelski
"Jaja w kuchni" kontra dieta wegańska Marcin Kuc autor bloga kulinarnego "Jaja w Kuchni" opowie o swoim eksperymencie z dietą wegańską. Jak się po niej czuł? Zobacz więcej na temat: Czwórka dieta kuchnia wegetariańska youtube zdrowie
Animowane jedzenie i jadalne rośliny w mieście Jak smakują... bohaterowie filmów Disney'a? Graficzka Erin Jang tworzy dzieła sztuki z jedzenia przedstawiające zwierzęta z kreskówek. Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie Myszka Miki Walt Disney
Zawód - food designer. Jak wygląda ta praca? Food designer to człowiek, który odpowiada za ułożenie i fotografowanie jedzenia m.in. do książek kulinarnych. Jakie sztuczki stosują food designerzy? Zobacz więcej na temat: Czwórka design fotografia jedzenie żywność
Food designer. Oto tricki, które warto znać Food designer to człowiek, który odpowiada m.in. za ułożenie i fotografowanie jedzenia do książek kulinarnych. Jakie sztuczki stosują food designerzy i czy jedzenie przygotowane przez food stylistów rzeczywiście nadaje się do konsumpcji? Zobacz więcej na temat: Czwórka design fotografia jedzenie żywność
To one dbały o brzuchy powstańców Zupa plujka, mąka z trawy, kawa z żołędzi, marmolada z buraków, ziemniaki udające jajka to wbrew pozorom nie są potrawy z nowoczesnej kuchni, a dania, którymi kucharki karmiły walczących w Powstaniu Warszawskim. Zobacz więcej na temat: Czwórka II wojna światowa kuchnia
Bohater na diecie. Jak jedzą gwiazdy w filmach? Jakie nawyki żywieniowe mają bohaterowie filmów? Na przykład George Clooney jest uczulony na ser w obrazie "Tajne przez poufne". Zobacz więcej na temat: aktorzy Czwórka dieta FILM zdrowie
Sery podpuszczkowe. Na początku był kozi bukłak? - Serowar nie ma w serowarni podpuszczki jako takiej. Musi ją sobie wysublimować - o produkcji serów podpuszczkowych (np. parmezan czy gouda) opowiadał w Dwójce Gieno Mientkiewicz. Zobacz więcej na temat: Gieno Mientkiewicz kuchnia mleko Łukasz Modelski
Maria Przybyszewska. Pasja gotowania i... stylu Maria Przybyszewska, szefowa kuchni, stylistka jedzenia opowiadała w Czwórce m.in. o życiu "od kuchni" w najlepszych restauracjach świata. Zobacz więcej na temat: Aleksandra Jasińska Czwórka gotowanie Karina Terzoni
Mleczne skarby. Sery i ich tajemnice Co to jest podpuszczka, czy w Polsce produkuje się sery dojrzewające? O tym m.in. porozmawiamy w audycji "Droga przez mąkę" Zobacz więcej na temat: kuchnia mleko
Maria Przybyszewska. Pasja gotowania i... stylu Szefowa kuchni i stylistka jedzenia, która na koncie ma współpracę z najlepszymi restauracjami świata - pojawi się w "Dniu Kobiet". Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie HISTORIA