Dieta Jamesa Bonda. Ulubione dania agentów - Bond na ekranie rzadko coś je, choć często zamawia. I choć jest agentem luksusowym, jego wymagania kulinarne są dość proste - opowiada krytyk filmowy Michał Burszta. Zobacz więcej na temat: Beata Kwiatkowska Czwórka hobby kino
Szalone małże płyną do Polski. Smaki prosto z Chile - Oczywiście wino, owoce morza, owoce suszone. Ale są też produkty mniej oczywiste - wyliczała Katarzyna Kaźmierska z Ambasady Republiki Chile w Warszawie, opowiadając o kuchni chilijskiej. Zobacz więcej na temat: Chile kuchnia Łukasz Modelski
Co najbardziej smakuje w Chile? W "Drodze przez mąkę" o kuchni chilijskiej porozmawiamy z Katarzyną Kaźmierską z Ambasady Republiki Chile w Warszawie. Zobacz więcej na temat: Chile
Koncertowe menu. "Nie samą muzyką żyją artyści" - Rider, czyli lista tego, co artysta potrzebuje na koncercie, często odsłania nieznane oblicze muzyków. Ostry na scenie Eminem w garderobie musi mieć masło orzechowe i truskawkowe galaretki - dziennikarz i bloger Piotr Grabarczyk. Zobacz więcej na temat: Beata Kwiatkowska Czwórka MUZYKA
Prawdziwe oblicze Paryża Ewa i Michał Jaworscy - małżeństwo polskich przewodników po Paryżu - polecają najatrakcyjniejsze turystycznie zakątki Paryża i weryfikują nasze stereotypy na temat Francji. Zobacz więcej na temat: Francja gotowanie podróże Roman Czejarek turystyka
Pomidorowa jako dzieło sztuki. Przypadek Warhola - Jedzenie staje się przedmiotem sztuki współczesnej. A pierwsze kroki w tym kierunku stawiał Andy Warhol ze swoją pomidorówką - opowiada Konrad Schiller, kurator sztuki z CSW w Warszawie. Zobacz więcej na temat: Andy Warhol Beata Kwiatkowska Czwórka SZTUKA KULTURA
Gastrobanda. Cała prawda o kuchni od kuchni - Nawet jeśli kuchnia jest otwarta i teoretycznie gościom restauracji wydaje się, że widzą, co się tam dzieje, to jest to zaledwie ułamek prawdy - przekonują autorzy książki "Gastrobanda. Wszystko, co powinieneś wiedzieć zanim wyjdziesz coś zjeść". Zobacz więcej na temat: Beata Kwiatkowska Czwórka FILM SZTUKA
Prażuchy i zupełnie inne ciasta Proziaki, buchciki, brytwaniaki, popierduchy - o słonych wypiekach z różnych regionów Polski na antenie Dwójki opowiadał szef kuchni Gien Mientkiewicz. Zobacz więcej na temat: kuchnia polska KULTURA Łukasz Modelski
Street food - to nie tylko burgery i frytki - W Europie Zachodniej i USA food trucki są pełnoprawnym elementem sceny gastronomicznej. W Polsce wciąż jest to traktowane jako ciekawostka - mówi Michał Skoczek czyli Żorż Ponimirski, autor bloga Street Food Polska. Zobacz więcej na temat: Aleksandra Jasińska blog blogosfera Czwórka jedzenie Kamil Jasieński
Najsłynniejsza pomidorowa na świecie Andy Warhol w latach 50-tych namalował serię obrazów przedstawiających puszki zupy Campbell. Czy spodziewał się popularności swego dzieła? Zobacz więcej na temat: Andy Warhol Czwórka jedzenie
Zwycięstwo soli nad cukrem. Trochę inne ciasta W audycji "Droga przez mąkę" porozmawiamy z szefem kuchni Gienem Mientkiewiczem o słonych ciastach regionalnych. Zobacz więcej na temat: kuchnia polska KULTURA
Przez żołądek do serca... kinomana - W kinie jada się bardzo dużo afrodyzjaków. Zazwyczaj służą one jako gra wstępna, albo są ucztą dla podniebienia zarówno bohatera filmu, jak i widza - uważa dziennikarka filmowa Magda Maksimiuk. Zobacz więcej na temat: Beata Kwiatkowska Czwórka FILM kino KULTURA
Przez żołądek do serca... w życiu i w kinie Romantyczne kolacje i porywy serca podczas gotowania są ważnym elementem produkcji filmowych. Czy jedzenie i uwodzenie idą w parze? Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie hobby restauracja
Fizyka w kuchni. Termodynamika w słoikach Maliny, truskawki, czereśnie, wiśnie - to one nadają latu niepowtarzalny smak. My zaś sprawdzamy, jak prawa fizyki pomogą nam zachować go na dłużej. Zobacz więcej na temat: Czwórka fizyka Maciej Oswald NAUKA Patryk Kuniszewicz
"Kraina Sosny". Blog, który zaczął się od ciasta - Zaczęło się od pomagania mamie. Mieszałem składniki, robiłem kremy. Przy czym zawsze musiałem wylizać miskę do czysta, albo zjeść trochę surowego ciasta - mówi Marcin Sosnowski, autor bloga kulinarnego "Kraina Sosny". Zobacz więcej na temat: Aleksandra Jasińska Czwórka gotowanie hobby Kamil Jasieński
Jak Edward Nożycoręki został królem grilla? - Bohater filmu Tima Burtona, jak to zwykle w przypadku obrazów tego reżysera bywa, był wyjątkowy. Co prawda miał problemy z jedzeniem, za to z kebabem poradził sobie rewelacyjnie - mówi Magda Maksimiuk, dziennikarka filmowa. Zobacz więcej na temat: Beata Kwiatkowska Czwórka FILM hobby kino Tim Burton KULTURA
Kulinarne ekscesy w "Krainie Sosny" Najpierw krzątał się po kuchni z mamą, teraz świetnie radzi sobie sam. Zapraszamy na spotkanie z blogerem kulinarnym, Marcinem Sosnowskim. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie hobby
Śniadanie. Weekendowa uczta - Śniadanie to dla mnie taki moment, kiedy jeszcze świat cię nie dopada, bo zwykle jesteś w domu - można mieć dwie trzy minuty dla siebie - mówi Małgorzata Minta, autorka książek kulinarnych. Zobacz więcej na temat: Czwórka dieta Karina Terzoni Katarzyna Dydo śniadanie zdrowie