Dlaczego Japonki nie tyją i nie starzeją się? Alicja Than – japonistka i restauratorka zdradza sekrety piękna, szczęścia i urody mieszkańców Kraju Kwitnącej Wiśni. Zobacz więcej na temat: Azja Wschodnia Japonia kosmetyki kuchnia podróże Roman Czejarek zdrowie
Joanna Chacińska. Muzyka, jedzenie i Kalifornia Wokalistka, kompozytorka, autorka tekstów, pasjonatka podróży i gotowania wydała kolejną płytę z muzyczno-kulinarnej serii "Appetit". Tym razem album zabiera nas do Kalifornii. Zobacz więcej na temat: California Marcin Kusy MUZYKA płyta Stany Zjednoczone
Piękno na talerzu. Bo tort też może być sztuką Ciasta, torty - to wszystko znajdziemy na kulinarnym blogu Teresy Łabzy. Autorka z wykształcenia jest malarką, dlatego dla niej obok smaku liczy się również forma wypieków. Zobacz więcej na temat: Aleksandra Jasińska blogosfera Czwórka Kamil Jasieński malarstwo SZTUKA zdjęcia
Artystka w kuchni. Dzieła sztuki na paterze Gościem "Tędy po trendy" będzie Teresa Łabza, autorka bloga Candy Company. To jeden z najbardziej wysmakowanych zakątków blogosfery. Zobacz więcej na temat: blog blogosfera Czwórka kuchnia
Robert Makłowicz o kuchni Krakowa Jedynkowe studio odwiedził dziennikarz, kucharz i promotor polskiej kuchni. Jak sam twierdzi, ma dwa domy - Kraków i bałkańską Dalmację. - Kraków był kiedyś z Dalmacją w jednym państwie i można to traktować jako całość - mówi. Zobacz więcej na temat: Dalmacja gotowanie Kraków kuchnia polska Maciej Zdziarski Robert Makłowicz
Od wieków całe UW gotuje i wozi słoiki - W 1898 roku przeprowadzono pierwsze badania studentów warszawskich - mówi dr Robert Gawkowski, historyk. - Dzięki temu wiemy, co studenci robili, ile razy się myli, jak jadali. Okazuje się, że trzydaniowy obiad był normą, a na śniadanie pałaszowali serdelki, kajzerkę i herbatę. Zobacz więcej na temat: Czwórka jubileusz Karina Terzoni Katarzyna Dydo Uniwersytet Warszawski
W Wiosce i rodzinie żyje się fajniej W "Dniu Kobiet" porozmawiamy o pomocy najmłodszym, dzieciom, które czekają na kochający dom i o dorosłych, którzy chcą tworzyć Wioskę. Zobacz więcej na temat: adopcja Czwórka pomoc technologie Uniwersytet Warszawski
Fast food jak narkotyki. Im mniej tego jesz, tym lepiej Mówi się, że coraz więcej osób stawia na zdrowe jedzenie, a czasy fast foodów już dawno przeminęły. Niestety to tylko część prawdy. Zobacz więcej na temat: Czwórka Jakub Jamrozek jedzenie zdrowie żywność
W kawowej dżungli - latte, espresso czy dripp Eksperci mówią, że żyjemy w trzeciej fali kawy. Inną piją Włosi, inną Skandynawowie, jeszcze inną kawą raczą się Amerykanie. Zobacz więcej na temat: Anna Hardej Czwórka Jakub Jamrozek kawa moda
Jaka przyszłość czeka fast foody? Czy restauracje z niezdrową żywnością są w stanie konkurować z modą na slow life i zdrowe żywienie? Zobacz więcej na temat: Czwórka zdrowie żywność
Jan Potocki i hiszpański bigos w wersji islamskiej "Rękopis znaleziony w Saragossie" to powieść o jednym daniu hiszpańskim - a właściwie o daniu i deserze - oraz przykład francuskiego wyobrażenia o kuchni południowego sąsiada. Zobacz więcej na temat: FILM Jan Potocki kino kuchnia kuchnia hiszpańska KULTURA literatura Łukasz Modelski Wojciech Jerzy Has
Poczęstuj Azjatów żurkiem. Oni też lubią smak umami Pod względem kulinarnym Polska ma wiele do zaoferowania. Wbrew pozorom nasza kuchnia jest bardzo podobna do tej azjatyckiej. Zobacz więcej na temat: Azja Kamil Jasieński kuchnia polska podróże
Kuchnia polska a chińska. Azjaci lubią schabowe? Do Czwórkowego studia zajrzy Magdalena Tomaszewska-Bolałek, orientalistka, badaczka kultury żywieniowej. Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie podróże
„C” jak cukinia Przywędrowała do nas z Włoch. Chociaż trochę przypomina ogórka, tak naprawdę jest małą dynią. Co dobrego można przyrządzić z cukinii i dlaczego warto ją jeść? Posłuchajcie! Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM przepisy kulinarne Smak na tak cukinia
"Czekaliśmy na ogórki i makowiec od babci" David Gaboriaud od lat jeździ po Europie i poznaje smaki jej przeróżnych zakątków. O kuchni wie wiele, jednak wciąż wspomina tę babciną i ociekające tłuszczem placki po zbójnicku, posypane oscypkiem, które podczas wakacji serwowała mu ciocia. Zobacz więcej na temat: Czwórka Katarzyna Dydo
"T" jak truskawki Pierwsze owoce już czerwienieją na straganach. Dlaczego warto jeść truskawki, w jakiej postaci są najsmaczniejsze, jakie witaminy zawierają? Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM przepisy kulinarne Smak na tak truskawki
Food Revolution Day. Smacznego i na zdrowie! Kucharz David Gaboriaud opowie o święcie promującym zdrowe jedzenie, które każdy z nas może nauczyć się przygotowywać. Zobacz więcej na temat: Czwórka moda trendy
"M" jak miksowanie Mieszanie produktów dawniej nie było tak proste, jak teraz. Jak miksowały nasze prababcie, a jak robimy to dziś? Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM przepisy kulinarne Smak na tak