Kazania świętokrzyskie. Bezcenna polska makulatura Kazania świętokrzyskie to pierwszy zachowany tekst w języku polskim pisany prozą. Niewiele brakowało, a ten skarb nie zostałby nigdy odnaleziony. Zobacz więcej na temat: Aleksander Bruckner historia Polski język polski KULTURA Łukasz Kozak Petersburg zabytki Kazania świętokrzyskie
Zabójczy oddech Mussoliniego O specyficznej sałatce włoskiego dyktatora, ale też o kulinarnych upodobaniach satrapów z całego świata rozmawialiśmy w audycji "Droga przez mąkę". Zobacz więcej na temat: Adolf Hitler Benito Mussolini dyktatura HISTORIA Józef Stalin kuchnia
Soylent i kaszka pieszona, czyli zamienniki mięsa - Nasza tradycja kulinarna przez setki, jeżeli nie tysiące, lat, opierała się na potrawach mięsnych i wytworzyła arcydzieła, które są częścią tożsamości - mówi Paweł Brylski. Czy w przyszłości odetniemy się od tego dziedzictwa? Zobacz więcej na temat: Dwójka jedzenie kuchnia kuchnia wegetariańska kulinaria KULTURA Paweł Brylski
Nadchodzi moda na restauracje monokulturowe - W Polsce na razie przejawia się to "burgerowniami" i "humusiarniami", ale możemy spodziewać się kolejnych typów lokali wyspecjalizowanych w jednym daniu - mówiła w Dwójce Małgorzata Minta. Zobacz więcej na temat: kuchnia Małgorzata Minta trendy
Rudolf z Rud i tradycyjne polskie krety w proszku Niewiele wiadomo o pochodzeniu katalogu magii Rudolfa, a także o narodowości samego autora. Niektórzy badacze dzieła dochodzili jednak do przedziwnych wniosków. Zobacz więcej na temat: KULTURA Łukasz Kozak śląskie średniowiecze tradycja Śląsk
"Pora obiadu w Polsce bardzo się rozchwiała" - U nas jest zupełnie inaczej niż w krajach śródziemnomorskich, gdzie pora jedzenia jest znormalizowana - o kulinarnym zegarze opowiadała w Dwójce publicystka Joanna Bojańczyk. Zobacz więcej na temat: etykieta jedzenie kuchnia KULTURA Joanna Bojańczyk
Julian Barnes i angielsko-francuska kuchnia W "Drodze przez mąkę" rozmawialiśmy o twórczości - i obecnych w niech wątkach kulinarnych - Juliana Barnesa, pisarza i eseisty. Zobacz więcej na temat: Anglia Bogusław Deptuła Francja Julian Barnes kuchnia literatura
Od muzyki potępionej do tradycji Bożego Narodzenia Okres bożonarodzeniowy muzycznie ubogacają nie tylko kolędy. W "Kryzysie wieku średniego" mówiliśmy o tradycji "carols", czyli bardziej świeckiej muzyce świątecznej. Zobacz więcej na temat: Boże Narodzenie Dwójka historia Europy kolędy KULTURA Łukasz Kozak MUZYKA piosenka średniowiecze
Czy w 2016 polska kuchnia podbije świat? - W polskiej gastronomii bardzo wyraźnie widać narodową dumę. Tylko taką kuchnią zbudujemy naszą pozycję na świecie - podsumowała ostatnie 12 miesięcy Justyna Adamczyk, szefowa przewodnika "Gault & Millau". Zobacz więcej na temat: Dwójka kuchnia polska Nowy Rok KULTURA
Żywieniowe nawyki angielskiej arystokracji Dlaczego lordowskiej rodzinie nie wypada jeść trzydaniowych obiadów? Co się jada na górze, a co na dole domu szlachetnie urodzonych? O tym rozmawialiśmy w audycji "Droga przez mąkę". Zobacz więcej na temat: jedzenie kulinaria KULTURA Wielka Brytania Jarosław Topolewski
Noma. Sekrety najlepszej restauracji świata Kopenhaska restauracja słynie nie tylko ze znakomitej kuchni, ale i z bajecznej obsługi. O fenomenie tego lokalu opowiadała w Dwójce Flawia Borawska, młoda kucharka, która odbyła tam staż. Zobacz więcej na temat: Dania Flawia Borawska jedzenie Kopenhaga kulinaria
"Beowulf" wg Tolkiena jako pułapka na czytelnika Polski przekład słynnego staroangielskiego poematu to ostatni etap translatorskiej układanki. - To wielostopniowa pułapka - mówił Łukasz Modelski. Zobacz więcej na temat: J.R.R. Tolkien średniowiecze tłumacz KULTURA Łukasz Kozak
Bóbr to nie tylko wigilijna ryba - Jeszcze w XIX wieku klasyfikowano tego gryzonia jako rybę - zwrócił uwagę Łukasz Modelski. Dlatego bóbr był potrawą postną i podstawą wielu wigilijnych dań. Zobacz więcej na temat: bóbr Dwójka HISTORIA kuchnia
Najlepsze europejskie restauracje od kuchni Posłuchaj rozmowy ze stażystkami najznakomitszych restauracji w Europie: Flawią Borawską (kucharka) oraz Dorotą Rydygier (restauratorka) Zobacz więcej na temat: Europa kuchnia restauracja
Tajemnice Sakramentarza tynieckiego - Od końca XVIII wieku trwa zażarta dyskusja, kiedy powstał Sakramentarz oraz samo opactwo w Tyńcu - mówił benedyktyn dr hab. Michał Gronowski, opowiadając o jednym z najstarszych rękopisów przechowywanych Polsce. Zobacz więcej na temat: aktualności katolickie chrześcijaństwo Dwójka historia Polski średniowiecze
Prezent dla smakosza? Oczywiście książka! Święta za pasem. Coraz intensywniej myślimy o tym, czym obdarować bliskich. Mamy kilka podpowiedzi dla naszych słuchaczy. Zobacz więcej na temat: książki kuchnia kulinaria KULTURA literatura
Jak fizyk wynalazł zupę. 150 lat rewolucji w kuchni – XIX wiek był w Anglii czasem klęsk głodu. Na szczęście znaleźli się kulinarni dobroczyńcy ludu – mówiła Maria Barbasiewicz, autorka książki "W kuchni jak na wojnie". Zobacz więcej na temat: Anglia historia Europy kuchnia kulinaria KULTURA wynalazcy wynalazek
Św. Marcin. Uczta i pijaństwo na cześć ascety – Ten święty stronił od obfitych posiłków. Tak się jednak złożyło, że powiązano go z dobrym jedzeniem i piciem młodego wina – mówił Łukasz Modelski. Zobacz więcej na temat: 11 listopada aktualności katolickie katolicyzm Kościół kulinaria literatura religia średniowiecze święta