Letnia gastronomia. Zanim zamówisz, sprawdź, co piszą w sieci W zeszłe wakacje Inspekcja Handlowa skontrolowała blisko 170 barów i restauracji. Okazało się, że w czterech przypadkach na pięć wystąpiły nieprawidłowości związane m.in. ze złym oznakowaniem oraz wydawaniem za małych porcji. Zobacz więcej na temat: Czwórka gastronomia STYL ŻYCIA kulinaria jedzenie Piotr Firan
Czy wiesz, co zamawiasz w restauracji? Czy restauracje oszukują klientów, a baranina, którą zamawiamy tak naprawdę może być "zwykłym" drobiem? Zobacz więcej na temat: Czwórka gastronomia
Jak zostać profesjonalnym szefem kuchni? To najważniejszy pracownik na zapleczu każdej restauracji. Jakie trzeba spełnić warunki, żeby nim zostać? O tym w najbliższym wydaniu audycji. Zobacz więcej na temat: Czwórka praca gotowanie Dominika Klimek kuchnia STYL ŻYCIA
"Gościnność od kuchni". Na zapleczu restauracji - Okazuje się, że to, o czym piszemy, o gościnności, bardzo dobrej obsłudze, która przekłada się na sukces biznesowy, to jest coś, co jest potrzebne nie tylko w gastronomii, ale w każdej branży - mówiła w "Drodze przez mąkę" Patrycja Siwiec, współautorka książki "Gościnność od kuchni". Zobacz więcej na temat: Łukasz Modelski Dwójka
"Nic nie zastąpi magicznego doświadczenia restauracyjnego" Od 18 maja możemy cieszyć się wizytami w restauracjach. Mimo to jeszcze dziś jesteśmy pełni obaw. Restauracje obok serwowania znakomitego jedzenia, szczególnie dbają o zachowanie wytycznych sanitarnych. Zobacz więcej na temat: Czwórka Mateusz Kulik koronawirus
Koronawirus w Polsce - nowa rzeczywistość lokali gastronomicznych Po blisko dwumiesięcznej przerwie lokalne gastronomiczne: bary, restauracje i kawiarnie wznowiły swoją działalność. Epidemia koronawirusa spowodowała, że lokale mogą być otwarte pod pewnymi warunkami. Zobacz więcej na temat: koronawirus gastronomia społeczeństwo Maciej Walecki
"Nowa normalność". Lokale gastronomiczne działają w zaostrzonym rygorze sanitarnym - W poniedziałek, po dwumiesięcznej przerwie, klienci znów mogli skorzystać z oferty restauracji czy kawiarni serwujących dania na miejscu, a nie tylko "na wynos". Lokale gastronomiczne muszą spełnić wytyczne dot. bezpieczeństwa, aby goście mogli usiąść przy stolikach. Restauratorzy czekają na powrót klientów. Zobacz więcej na temat: koronawirus gastronomia
ANALIZA Restauracje, salony fryzjerskie i kosmetyczne otwarte. Sprawdź obowiązujące zasady bezpieczeństwa Ponownie działają m.in. salony fryzjerskie i kosmetyczne, jednak ich funkcjonowanie w związku z koronawirusem jest ograniczone i muszą one przestrzegać zasad bezpieczeństwa sanitarnego. Otwarte zostały również restauracje i kawiarnie, a także kina plenerowe. Zobacz więcej na temat: Koronawirus w Polsce tarcza antykryzysowa Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego kino
Bary, kawiarnie i restauracje znowu otwarte! Sprawdź, jakie zasady obowiązują w lokalach Od poniedziałku bary, restauracje i kawiarnie są znowu otwarte dla klientów. Ministerstwo Rozwoju we współpracy z Głównym Inspektorem Sanitarnym i przedstawicielami branży gastronomicznej, przygotowało wytyczne do funkcjonowania gastronomii w trakcie epidemii koronawirusa. Zobacz więcej na temat: koronawirus bezpieczeństwo klient społeczeństwo Patryk Bedliński Daniel Wydrych
Nowa normalność. Zobacz, jakie zasady będą panować u fryzjera i w restauracji Od dziś ponownie możemy pójść do restauracji, kawiarni, fryzjera czy kosmetyczki. Zaczyna się trzeci, przedostatni etap znoszenia ograniczeń wprowadzanych z powodu pandemii koronawirusa. Zobacz więcej na temat: koronawirus fryzjer zdrowie
"Nie spodziewam się oblężenia fryzjerów". Maciej Wośko o odmrażaniu gospodarki - Obawiam się, że odmrażanie gospodarki będzie także dotyczyło sposobu korzystania z pewnych usług. Bezpieczeństwo jest w tej chwili priorytetem. Nie spodziewam się u nas sytuacji w której fryzjerzy będą oblegani - powiedział w Polskim Radiu 24 Maciej Wośko z "Gazety Bankowej". Zobacz więcej na temat: Polskie Radio 24 POLSKA GOSPODARKA Koronawirus w Polsce fryzjer Magdalena Złotnicka
Kolejny etap otwierania gospodarki – ruszają nie tylko fryzjerzy. Zobacz, co się zmienia Od najbliższego poniedziałku zacznie obowiązywać rozporządzenie regulujące m.in. działalność gospodarczą w czasie pandemii. Otwiera ono m.in., przy zachowaniu szczególnych zasad, salony fryzjerskie, restauracje, "wyspy" w galeriach handlowych, ale wciąż utrzymuje kwarantannę, obostrzenia podróżne, dotyczące zgromadzeń czy określonych profesji. Zobacz, co się zmienia. Zobacz więcej na temat: GOSPODARKA koronawirus Koronawirus w Polsce firmy fryzjer turystyka
Rzecznik MZ o trzecim etapie znoszenia ograniczeń epidemicznych Od poniedziałku 18 maja znowu będą mogły funkcjonować zakłady fryzjerskie i zakłady kosmetyczne. Częściowo zostaną otwarte usługi gastronomiczne. Kolejny etap łagodzenia obowiązujących regulacji ogłosił premier Mateusz Morawiecki wraz z członkami rządu. Zobacz więcej na temat: POLSKA Koronawirus w Polsce społeczeństwo Trójka koronawirus wirus Kuba Strzyczkowski Ministerstwo Zdrowia gastronomia salon fryzjerski
Doradca gastronomiczny: trzeba przeformatować biznesy - Paradoksalnie ta sytuacja sprawi, że rynek restauratorski się bardzo wyczyści. Może to jest szansa, żeby się jeszcze bardzie wzmocnić, wyczyścić obszary, które ciążyły i z podwójną siłą, i motywacją ruszyć do przodu - mówiła w Programie 2 Polskiego Radia Agnieszka Małkiewicz, trener, doradca i praktyk branży gastronomicznej. Zobacz więcej na temat: Łukasz Modelski pandemia kryzys Dwójka
Otwarcie restauracji i salonów fryzjerskich. Wicepremier o możliwym terminie - Druga połowa maja to będzie czas, kiedy - mam nadzieję - otwarte zostaną salony fryzjerskie - podkreśliła wicepremier minister rozwoju Jadwiga Emilewicz. Dodała, że w tym samym czasie, co salony fryzjerskie, zostaną otwarte też restauracje. Zobacz więcej na temat: POLSKA Jadwiga Emilewicz Ministerstwo Rozwoju GOSPODARKA fryzjer przedsiębiorca
Pomóc przetrwać wyjątkowej restauracji Od początku izolacji warszawska restauracja, w której klientów przez wybuchem pandemii obsługiwali niewidomi kelnerzy, karmi potrzebujących w ramach akcji "Posiłki kryzysowe". Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Błaszczyk społeczeństwo pomoc koronawirus Koronawirus w Polsce reportaż
Dostawa - sposób na przetrwanie restauracji Branża gastronomiczna znalazła się w bardzo trudnej sytuacji. Przychody restauracji spadły o około 90 procent, w stosunku do okresu przed izolacją. Delivery Week rusza im na pomoc. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński koronawirus
Książka "Less waste Polska". Styl czy moda? - Dan Barber postanowił podawać gościom dania przygotowane wyłącznie z resztek, np. z pulpy po burakach. To były resztki z innych restauracji. Projekt odniósł ogromny sukces - mówiła o jednym z najlepszych kucharzy na świecie Małgorzata Minta, autorka tekstu w książce "Less Waste Polska". Zobacz więcej na temat: jedzenie recycling Łukasz Modelski Dwójka