Nie tylko rosół i pomidorowa – o zupach nie tak oczywistych – Kremy są modne. Młodzi ludzie są zabiegani, więc ograniczają się do kupienia blendera i szybkiej akcji – mówił Trójkowy szef kuchni Jarosław Uściński, który zdradził nam przepis na zupę krem będącą nieoczywistym połączeniem pietruszki, cukinii i… gruszki. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA jedzenie kulinaria owoce Tomasz Żąda cukinia
Przodek kalafiora i przysmak kulturystów. Brokuł daje radę Brokułami zajadali się mieszkańcy basenu Morza Śródziemnego już 2000 lat temu. W Polsce warzywo uprawia się od lat 70. XXI wieku, ale dopiero w ostatnich latach na dobre zagościło ono na naszych stołach. Na całe szczęście. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA zdrowie dieta gotowanie Mateusz Fusiarz
Jak się odżywiać, żeby nie szkodzić? Polacy z roku na rok jedzą coraz mniej mięsa. Co ciekawe, także pandemia miała na to wpływ: aż 14 proc. z nas zadeklarowało, że podczas kwarantanny starało się ograniczać jego spożywanie. Przed nami jednak jeszcze sporo do zrobienia – W Polsce na osobę przypada prawie 62,5 kilograma mięsa w ciągu roku. To zdecydowanie za dużo – mówi Aleksandra Stanisławska, współautorka bloga "Crazy Nauka". Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA Wioletta Myszkowska Marcin Cichoński jedzenie ekologia Ziemia NAUKA
GUS: rośnie pozycja Polski w eksporcie żywności. Zobacz, w których produktach przodujemy W 2019 r. w wyniku zmian modernizacyjnych i rozwoju swobodnej wymiany towarowej wzmocniła się handlowa pozycja Polski na rynku europejskim i światowym - wynika z raportu GUS. Wartość eksportu żywności osiągnęła 31,4 mld euro, tj. o 5,8 proc. więcej niż rok wcześniej. Zobacz więcej na temat: eksport żywność jedzenie rolnictwo sprzedaż owoce mleko
Warzywo dobre na przystawkę i na obiad Cukinia jest lekkostrawna, zawiera potas, żelazo, magnez oraz beta-karoten, najczęściej jest zielona, ale bywa też żółta. Jakie kryje tajemnice? Zobacz więcej na temat: Czwórka
Polska ogórkową potęgą w UE. "Nieprzerwanie od 2000 roku" Polska jest niedoścignionym liderem wśród krajów Unii Europejskiej w produkcji ogórków - poinformował Polski Fundusz Rozwoju, przytaczając dane Eurostatu. Zobacz więcej na temat: ogórki rolnictwo Unia Europejska eurostat
Bakłażan - letnio-jesienny przysmak W piątkowy poranek sprawdzimy jakie wartości odżywcze ma oberżyna. Podpowiemy też jak można ją wykorzystać w kuchni. Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie zwierzęta
Witarianizm – z czym to się je? Sposób odżywiania się to nieodłączny element panującej obecnie mody na zdrowy styl życia. Coraz więcej osób (zmotywowanych zaleceniami lekarza lub, po prostu, nowym trendem) stosuje dietę wegetariańską, wegańską, bezglutenową czy witariańską. O tej ostatniej opowiedział nam Mariusz Budrowski – witarianin, dietetyk i autor projektu "Odmładzanie na surowo". Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA owoce dieta zdrowie Agnieszka Furtak-Bilnik
O człowieku, który przedstawił Polakom… keczup! Tej niedzieli Zagadkowe Studio ponownie odwiedził dziennikarz i historyk Marcin Dobrowolski, a to oznacza kolejną porcję ciekawostek historycznych. Nasz gość opowiedział m.in.… historię sosu pomidorowego przez niektórych nazywanego polskim keczupem. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA kulinaria Kasia Stoparczyk dzieci dzieciństwo
Botwina, botwinka i boćwina - przestań je mylić - Botwina to nie to samo, co botwinka i boćwina - wyjaśnia Hanna Stolińska, dietetyk. Jak się okazuje wcale nie trudno je rozróżnić, trudniej tylko nie pomylić nazw. Zobacz więcej na temat: chłodnik Czwórka dieta kuchnia Kuba Marcinowicz
Bieganie, surfowanie po sieci i koncert online - Czwórka na piątek W piątek sprawdzimy, jak przyrządzić botwinkę, gdzie żyją kuny, jak bieganie powinni trenować mężczyźni, a jak kobiety i powrócimy do koncertu grupy Max Bravura. Zobacz więcej na temat: Czwórka literatura bieganie zdrowie
Gotujmy szparagi, póki czas! Sezon w pełni Szparag obejmuje ponad dwieście gatunków, a tylko jeden z nich rośnie w naszym kraju. Właśnie teraz jest na nie sezon, z czego warto korzystać – Nie wyobrażam sobie, jak można wieźć szparagi przez kilka tygodni z innego kontynentu. Oczywiście są torby, które mogą je jakoś zabezpieczyć, ale lepiej kupić to, co jest sezonowe – mówi restaurator Jarosław Uściński. Zobacz więcej na temat: Trójka Tomasz Żąda STYL ŻYCIA kuchnia kulinaria jedzenie szparagi
UOKiK wszczyna postępowanie ws. Biedronki. Chodzi o oznakowanie warzyw i owoców UOKiK wszczyna postępowanie wobec właściciela Biedronki spółce Jeronimo Martins Polska. Chodzi o błędne oznakowanie kraju pochodzenia warzyw i owoców, które są sprzedawane w tej sieci. Te, według regulatora, wprowadzają w błąd konsumentów i naruszają ich zbiorowe interesy. Zobacz więcej na temat: UOKiK handel konsument owoce kontrola GOSPODARKA
Marchewkę gotuj w całości - dla zdrowej skóry i oczu - Przede wszystkim lubię marchewkę za to, że mało jest osób, które jej nie lubią - mówi dietetyczka, Hanna Stolińska. - To skarbnica wszelkiego rodzaju witamin i składników mineralnych, przede wszystkim beta-karotenu - dodaje. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kuba Marcinowicz dieta marchew
Marchew - beta-karoten to jej sekret Marchew charakteryzuje się przede wszystkim niską kalorycznością i dużą zawartością beta-karotenu. Jakie jeszcze kryje tajemnice i ile jest odmian marchewki? Sprawdzimy o poranku. Zobacz więcej na temat: Czwórka
Ogródek warzywny na balkonie – dlaczego warto go mieć? Koronawirus uwięził nas w domach, a wielu z nas, zwłaszcza w dużych miastach, tęskni za przyrodą. Z tej tęsknoty zapraszamy ją do własnego mieszkania i zakładamy ogródki warzywne na parapetach czy balkonach. Zobacz więcej na temat: Trójka Marcin Łukawski Koronawirus w Polsce #zostańwdomu Izabela Woźniak ogród rośliny STYL ŻYCIA
Analitycy Polskiego Instytutu Ekonomicznego: susza może odbić się na eksporcie żywności Mniejsza podaż krajowych zbóż, roślin paszowych oraz warzyw i owoców może przełożyć się nie tylko na spadek polskiego eksportu produktów rolno-spożywczych, ale i na wzrost cen żywności w Polsce - ocenili analitycy Polskiego Instytutu Ekonomicznego (PIE). Zobacz więcej na temat: rolnictwo żywność eksport susza GOSPODARKA owoce
Jadł go Neron, by poprawić swój głos. Por na talerzu Pora i jego lecznicze właściwości podobno znano już w starożytności. Do Polski przywiozła go królowa Bona. Jak dziś poznać polskiego pora i tego z zagranicy? Zobacz więcej na temat: Czwórka Kuba Marcinowicz zdrowie dieta kuchnia STYL ŻYCIA