Szparagi zapiekane w boczku Z tym daniem poradzi sobie każdy i każdy zostanie uznany za kulinarnego mistrza. Zobacz więcej na temat: rumień szparagi
W krainie troli i diabłów morskich Dla druidów Bretania była Jerozolimą i Mekką. To kraina legend i paskudnie złośliwych troli. I oczywiście - nie znają tam fasolki po bretońsku. Zobacz więcej na temat: Bretania fasolka po bretońsku gotowanie Jerozolima Marek Brzeziński naleśniki
Z głową o modzie… na głowach Włosy mogą zupełnie przytłoczyć osobę, ale z drugiej strony potrafią też "dosłodzić" twarz, jeżeli ktoś ma delikatne rysy – uważa Wiganna Papina, stylistka. Zobacz więcej na temat: kawa mod moda
Zasmażany kozi serek z Berry Berry położone jest w samy sercu Francji. To kraina czarodziei, alchemików, wiedźm i znachorek, które jeszcze dzisiaj możemy spotkać wśród łąk i pagórków, zbierające zioła. Zobacz więcej na temat: boks Francja grzanki Marek Brzeziński
Kurczak we krwi Andrea przyjechała do Le Cordon Bleu z Meksyku. Ma cały czas szeroko otwarte oczy patrząc na to, co i jak gotują szefowie francuskiej kuchni – tak odmiennej od meksykańskiej, chociaż składniki potraw są bardzo podobne. Jednym z nich jest kurczak. Zobacz więcej na temat: Francja gotowanie grzanki Marek Brzeziński Meksyk
Pączek bohaterem dnia Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła tłustych pączków nasmażyła. I tak zgodnie z powiedzeniem wszyscy objadać się będą tłustymi słodkościami. Zobacz więcej na temat: tradycja Sygnały z Polski POLSKA boks Europa bliny
Alzacka mieszanka à la Drakula W Alzacji można znaleźć ślady pierwowzoru okrutnego Drakuli. Jeśli dodać do tego wina, piwa, wódki i... mirabelki, otrzymamy zabójczą mieszankę. Zobacz więcej na temat: Alzacja boks Francja golonka Marek Brzeziński smalec
Tradycja w kuchni się liczy Alzacja leży na skraju dwóch kultur: francuskiej i niemieckiej, ale ma swoją bardzo silnie podkreślaną tożsamość. Zobacz więcej na temat: Alzacja boks ciasta Francja pizza przystawki
Zjedz dziś włoskie spaghetti z pesto Ten tradycyjny sos do makaronu rodem z Genui jest bohaterem obchodzonego po raz czwarty międzynarodowego dnia włoskiej kuchni. Zobacz więcej na temat: bazylia makaron oliwa risotto spaghetti
Pasztet cielęcy z grzybami Pasztet jest nieodłącznym towarzyszem świąt. Wspaniale smakuje prosto z pieca jak i na zimno, do poświątecznej kanapki. Zobacz więcej na temat: kanapki kulinaria pasztet przyprawy święta wątróbka
Dlaczego szukamy nowych doznań? Naukowcy wyjaśniają, dlaczego próbujemy czekolady z rybami i śpimy w lodowych łożach. Zobacz więcej na temat: desery hotel musztarda przystawki turystyka
Kuchenna historia Polski Pierogi okraszone tłuszczem wytopionym z boczku i schabowy z kapustą - tak kojarzy się obcokrajowcom nasza kuchnia. Zobacz więcej na temat: historia Polski Toruń pierogi schabowy
Życie na grzybach Witamina B1 dla nerwusów, B2 na długie życia i D dla zdrowych kości; do tego: potas, selen, fosfor, żelazo … i nie tuczą! Grzyby można jeść równie często jak marchewkę. Zobacz więcej na temat: gotowanie jajecznica Urszula witaminy zdrowie
Święto ciulimu i czulentu Nad Lelowem koło Częstochowy dziś i jutro będą się unosić apetyczne zapachy. Królować tam będą dwie potrawy - ciulim i czulent, jedna typowo polska, a druga koszerna. Zobacz więcej na temat: Żydzi pieczeń II wojna światowa przyprawy zapiekanki
Palce lizać Pieczone jeże i pudding z pokrzyw to największe przysmaki dawnych mieszkańców Wysp Brytyjskich. Zobacz więcej na temat: gotowanie pieczeń przepisy kulinarne Wielka Brytania