Ruszyła kampania "Poznaj temat rosnącej wagi". "Otyłość to pandemia naszych czasów" - Nadwaga to nie tylko problem zdrowotny, to często jest problem społeczny. Wiele zależy od czynników środowiskowych, takich jak choćby pryskanie roślin, to co jedzą hodowlane zwierzęta. Ale największym problemem jest to, że jemy więcej niż tego potrzebuje nasz organizm - mówiły Monika Rachtan dziennikarka medyczna i prof. Marzena Dominika prezydent Polskiego Towarzystwa Stomatologicznego w Polskim Radiu 24. Zobacz więcej na temat: Polskie Radio 24 medycyna stomatolog Maciej Wolny otyłość zdrowie
PORADNIK Dieta na upał. Polacy powinni zmienić przyzwyczajenia Polacy mierzą się obecnie z falą upałów. W czasie wysokich temperatur możemy odczuwać mniejszy apetyt, zwiększa się za to pragnienie. Dietetyczka Magdalena Czyrynda-Koleda radzi, jak sobie z tym poradzić. Zobacz więcej na temat: dieta owoce warzywa lato upały społeczeństwo Polskie Radio 24 POLSKA
Śniadanie. Czy rzeczywiście jest najważniejszym posiłkiem dnia? Przez lata wokół śniadań narosło wiele mitów. Czy powinniśmy spożywać je wcześnie rano, czy możemy odłożyć na później? Co dzieje się z naszym organizmem, gdy pierwszego posiłku nie zjemy, a także wtedy, gdy jest on zbyt obfity i bogaty w węglowodany? Zobacz więcej na temat: dieta śniadanie dzieci młodzież zdrowie Sława Bieńczycka psychologia żywność
Jak godnie przeżyć tłusty czwartek – radzi dietetyk Kto nie zje pączka w tłusty czwartek, ten urąga tradycji. Warto jednak pamiętać o kilku zasadach, dzięki którym pielęgnowanie tego obyczaju będzie jak najmniej obciążające dla naszego organizmu. Zobacz więcej na temat: tłusty czwartek tłusty czwartek 2024 pączki Hanna Stolińska Piotr Firan Radosław Nałęcz Trójka
Dietetyk: jeden lub dwa pączki w tłusty czwartek nam nie zaszkodzą Zjedz pączka lub dwa i nie pozwól, aby tłusty czwartek wpłynął negatywnie na twoje zdrowe nawyki – radzi dietetyczka ze Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach. Zobacz więcej na temat: tłusty czwartek słodycze POLSKA pączki
Jak idealnie łączyć smaki w kuchni? Ekspert podpowiada Niektórzy są zwolennikami tradycyjnych połączeń smakowych, inny - lubią eksperymentować w kuchni. Jak łączyć smaki, co pasuje do czego, i dlaczego takie a nie inne połączenie jest najlepsze? Zobacz więcej na temat: zdrowie i dieta napoje słodzone kuchnia smak cukier Agnieszka Kunikowska gotowanie
Cukier i sól. Ile powinniśmy ich spożywać, żeby nie szkodzić zdrowiu? Zarówno sól, jak i cukier nazywane są, nieco na wyrost, "białą śmiercią". Wiadomo, że są niezbędne do życia, ale w zbyt dużych ilościach mogą nam szkodzić. Co, gdy przesadzamy z ich stosowaniem i nie możemy się od tego uwolnić? Zobacz więcej na temat: zdrowie sól cukier otyłość nadwaga cukrzyca infografika słodycze Sława Bieńczycka
Sól i cukier. Czym możemy je zastąpić? Zarówno sól jak i cukier nazywane są, nieco na wyrost, "białą śmiercią". Wiadomo, że są niezbędne do życia, ale w zbyt dużych ilościach mogą nam szkodzić. Co, gdy przesadzamy z ich stosowaniem i nie możemy się od tego uwolnić? Zobacz więcej na temat: zdrowie sól cukier
Radość we wspólnocie. Jak świętować? – Kiedyś drugi dzień Świąt świętowało się razem w społeczności. Pierwszy był przypisany do rodziny, a w drugim chodziło o to, żeby się spotkać, pobawić, świętować wiosnę i zmartwychwstanie Chrystusa dla osób wierzących – opowiada Małgorzata Jaszczołt z Narodowego Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi. Zobacz więcej na temat: dieta Wielkanoc Piotr Firan Trójka
Wielkanoc na talerzu – unikać obżarstwa i liczenia kalorii Sałatki z majonezem, tłuste mięsa, dużo jajek i słodyczy – to wszystko zagości na naszych stołach w czasie Świąt Wielkanocnych. Zdaniem dietetyków, nie warto się przejadać, ale z drugiej strony nie ma sensu skupiać się w tym okresie na skrupulatnym liczeniu kalorii. Zobacz więcej na temat: dieta Wielkanoc Piotr Firan Trójka
Fleksitarianizm i sztuczne mięso – zdrowy kompromis na talerzu? Dopuszczający ograniczone spożywanie mięsa fleksitarianizm? A może mięso wyhodowane w laboratorium? Jakie nowe trendy żywieniowe mogą pogodzić mięsożerców ze zwolennikami wegetarianizmu? Zobacz więcej na temat: dieta Trójka Karol Gnat Radosław Nałęcz wegetarianizm
Dieta związana z grupą krwi. Czy warto ją stosować? Historia związana z grupami krwi nie jest długa, ponieważ sięga XX wieku. My sami nie wiemy o nich zbyt wiele, a niekiedy nawet nie mamy świadomości, jaką my sami mamy grupę krwi. Jest to jednak wiedza, którą warto posiąść, ponieważ może nam się przydać w wielu sytuacjach. – W niektórych sytuacjach człowiek może wymagać szybkiego przetoczenia krwi – zauważyła prof. Ewa Bartnik. Jest to zdecydowanie łatwiejsze, kiedy grupa krwi jest znana. – W przypadku ciąży bardzo ważne jest, czy nie ma konfliktu pomiędzy matką, która ma RH- a dzieckiem, które jest RH+. Zobacz więcej na temat: zdrowie i dieta zdrowie Strefa Rodzica Joanna Ficińska radio dla rodziców radio dla dzieci
Blaski i cienie urlopu macierzyńskiego Trudny powrót do pracy po urlopie macierzyńskim. O tym z gościem: Martyną Więckowską - psychologiem, psychoterapeutą poznawczo-behawioralnym z doświadczeniem w pracy jako specjalista HR w obszarach rekrutacji, szkoleń i rozwoju pracowników. Zobacz więcej na temat: urlop macierzyński praca
Wygoda, pośpiech i łakomstwo – żywieniowe grzechy Polaków Kupujemy coraz więcej gotowych dań, jadamy nieregularnie i nie wtedy, gdy jesteśmy naprawdę głodni – stąd coraz częściej mamy problem z nadwagą. O żywieniowych grzechach Polaków opowiadała w Trójce dietetyczka Hanna Stolińska. Zobacz więcej na temat: Trójka Karol Gnat
Polskie dzieci najszybciej tyją według WHO. Rodzicu – zwróć uwagę na nadwagę Światowa Organizacja Zdrowia podaje, że polskie dzieci najszybciej wśród wszystkich krajów europejskich przybierają na wadze, a co za tym idzie – w jak najszybszym tempie stają się otyłe. Problem jest poważny, ale nie jest nie do rozwiązania. Na tę sytuację mają wpływ przede wszystkim rodzice, którzy są w dużej mierze odpowiedzialni za to, co ląduje na talerzu dzieci. Nie mniej istotna jest edukacja dzieci, która będzie odpowiednio dobrana do ich wieku, a także działania globalne, stawiające na promocję zdrowego stylu życia i działania profilaktyczne. Zobacz więcej na temat: zdrowie i dieta zdrowe odżywianie Strefa Rodzica
Popyt na "mięso bez mięsa". Dlaczego te produkty cieszą się popularnością? Warzywne burgery, kabanosy czy kaszanki, czyli innymi słowy „mięso bez mięsa”. Z czego składają się tego rodzaju produkty? Czy poza marchewką, soczewicą, kaszą i mnóstwem przypraw zawierają też sztuczne barwniki, konserwanty i zagęszczacze? Zobacz więcej na temat: kuchnia zdrowie żywność społeczeństwo Agnieszka Kunikowska
Nadmiar jedzenia? Nie wyrzucaj, podziel się z potrzebującymi W czasie świąt w wielu gospodarstwach domowych przygotowuje się o wiele więcej jedzenia, niż jest się w stanie zjeść. Sposobem na nadmiar żywności są powstające w wielu polskich miastach jadłodzielnie, dzięki którym żywność trafia do osób potrzebujących. Zobacz więcej na temat: żywność zdrowe odżywianie pomoc społeczna społeczeństwo Ciechanów Joanna Racewicz
Orzechy w diecie. Jakie wybrać i które są najzdrowsze? Mówi się o nich, że poprawiają pamięć i są niezbędnym elementem zróżnicowanej diety. Wśród wielu gatunków wyróżniamy m.in. brazylijskie, ziemne, włoskie. W "Czterech porach roku" zastanawialiśmy się, jak orzechy wpływają na nasze zdrowie, kto powinien je jeść i które z nich mają niski indeks glikemiczny. Zobacz więcej na temat: żywność orzechy społeczeństwo Sława Bieńczycka zdrowie