NASZ WYWIAD W jakie branże uderzy odpływ ukraińskich pracowników? Związek Przedsiębiorców i Pracodawców stwierdził, że w związku z tym, iż do otwarcia swojego rynku dla pracowników spoza Unii Europejskiej przygotowują się Niemcy, nasz kraj może czekać odpływ wielu pracowników z Ukrainy. To duże zagrożenie dla naszej gospodarki, bo – jak podał ZPP – możemy stracić 1,6 proc. PKB. O tym m.in., jakie sektory i branże są najbardziej zagrożone i kto zastąpiłby Ukraińców, mówi w rozmowie z portalem PolskieRadio24.pl Katarzyna Włodarczyk-Niemyjska ze Związku Przedsiębiorców i Pracodawców. Zobacz więcej na temat: POLSKA rynek pracy pracownicy Ukraina pracodawcy przedsiębiorca transport
"Dawno, dawno temu…" - Warszawska Bajka o Street Foodzie - Kiedyś były hamburgery i pizza, teraz mamy azjatycką kuchnię i kurczaki z rożna. Ten film to historia, do której punktem wyjścia był legendarny Nocny Market - mówi w Czwórce Vienio, znany raper, który w "Warszawskiej Bajce o Street Fodzie" pełni rolę narratora. Zobacz więcej na temat: Czwórka KULTURA kulinaria Beata Kwiatkowska Vienio
Flynn McGarry. Najmłodszy kucharz świata odwiedził Polskę Nazywany jest Justinem Bieberem jedzenia, cudownym dzieckiem amerykańskiej gastronomii. "Chef Flynn" to najmłodszy kucharz świata i bohater filmu pod tym samym tytułem. Zobacz więcej na temat: Czwórka Beata Kwiatkowska kuchnia gotowanie restauracja Nowy Jork STYL ŻYCIA
Zupa z pokrzyw i mleko z szyszek - jadalne rośliny - Najdziwniejszym miejscem, w którym znalazłyśmy bardzo popularną ostatnio roślinę, jaką jest portulaka, było pobliże jednej za stacji warszawskiego metra - mówiła Kaja Nowakowska, współautorka książki "Dzikie smaki. Kuchnia zwariowanego zbieracza roślin". Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria zdrowie hobby Piotr Firan STYL ŻYCIA
Polskie restauracje krytycznym okiem Gośćmi audycji byli Joanna Mróz i Marek Tretyn, którzy recenzują na swoich blogach odwiedzane restauracje. Zobacz więcej na temat: Łukasz Modelski kulinaria restauracja blog recenzja
Gastronomiczny biznes dla odważnych. Branża się zadłuża 273,8 mln zł długów mają restauratorzy oraz producenci piwa, napojów i lodów - wynika z danych Krajowego Rejestru Długów. Zobacz więcej na temat: długi klient
Od kuchni staropolskiej do współczesnej. "Polski powód do dumy" Siedlecka babka ziemniaczana, warmińskie dzyndzałki, fasola ze śliwkami z Pienin i mazurski placek z jeżynami - to tylko niektóre przysmaki, którymi można się uraczyć w kilku częściach Polski. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria Piotr Firan Weronika Puszkar gotowanie kuchnia polska STYL ŻYCIA
"Hamburger nie może zejść z kulinarnej sceny" - Powodem, dla którego warto czasem zjeść bułkę z mięsem jest urozmaicenie jadłospisu. To może być dobre i zdrowe jedzenie jeśli tylko użyjemy do jego przygotowania zdrowych produktów – mówił w Dwójce Paweł Łukasik. Zobacz więcej na temat: jedzenie kuchnia Łukasz Modelski KULTURA STYL ŻYCIA
Pizza, czyli rewolucja w kuchni pod strzechą - Myhrvold wywołał ferment, który przyniósł efekt będący dziś dla nas czymś oczywistym. To on wylansował używanie arkusza blachy w domowej kuchni jako podkładu do pieczenia pizzy. Przedtem był to kamień – mówił w Dwójce Grzegorz Łucki. Zobacz więcej na temat: kuchnia jedzenie pizza Łukasz Modelski kulinaria kuchnia włoska KULTURA STYL ŻYCIA
Węgierska kuchnia to dużo więcej niż gulasz - Węgry mocno promują swoją kulturę kulinarną i jej niezwykłą różnorodność. Restauratorzy mocno się starają, by pokazać, że węgierska kuchnia nie ogranicza się do papryki, gulaszu i salami - przekonywała w Dwójce Małgorzata Minta. Zobacz więcej na temat: kuchnia węgierska restauracja kulinaria Łukasz Modelski
"Kelner nie powinien pytać, czy jedzenie nam smakowało" - Chcieliśmy wskrzesić słowo "gościnność". Bo ona jest w nas, Polakach. Często jednak bywa tak, że wychodząc z domu zapominamy o niej. A chodzi o to, żeby gościnność mieć ciągle w sobie, dzielić się nią, a już w restauracji jest to szczególnie ważne - mówili Patrycja Siwiec i Adam Pawłowski, współautorzy książki "Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii". Zobacz więcej na temat: Łukasz Modelski poradnik
Noma. Słynna kopenhaska restauracja w wersji 2.0 - Tak jak Noma była o kuchni ultralokalnej, tak Noma 2.0 jest o składnikach całej Skandynawii - mówiła w Dwójce dziennikarka kulinarna Małgorzata Minta, która odwiedziła nową siedzibę jednej z najsłynniejszych restauracji na świecie. Zobacz więcej na temat: kulinaria Małgorzata Minta Kopenhaga restauracja Łukasz Modelski
Monika Walecka i jej mączna rewolucja - Mam naturę poszukiwacza. Moja przygoda z wypiekaniem chleba rozpoczęła się od postawienia pytania: dlaczego chleb, który wypiekam samodzielnie, jest tak różny od tego, który kupuję w piekarni, choć korzystam z tych samych składników - mówiła Monika Walecka, autorka bloga gotujebolubi.pl. Zobacz więcej na temat: Czwórka zdrowie chleb wypieki kulinaria KSIĄŻKA Beata Kwiatkowska STYL ŻYCIA
Automaty zamiast bistro - będzie rewolucja w gastronomii? Studenci i absolwenci Politechniki Wrocławskiej skonstruowali automaty wydające gotowe, ciepłe i zdrowe obiady. - Konstrukcyjnie to dość proste, ale jednocześnie wydajne urządzenie - mówił Wojciech Jopek. Zobacz więcej na temat: Czwórka technologie Kuba Marcinowicz kulinaria
Rasistowski incydent w restauracji. Właściciel przeprasza Właściciel jednej z warszawskich restauracji przeprosił za rasistowskie zachowanie wobec jednego z gości; według mediów, pracownica lokalu miała nazwać klienta "czarnuchem. Właściciel zapowiedział wyciagnięcie wobec niej "najsurowszych konsekwencji" . Zobacz więcej na temat: Warszawa POLSKA rasizm
Dla kogo darmowe frytki? Belgowie promują smaczną przekąskę Dumni ze swojej tradycji gastronomicznej Belgowie postanowili w niecodzienny sposób uczcić "tydzień frytek". Ta narodowa belgijska przekąska jest rozdawana na niektórych dawnych przejściach granicznych z Francją, Niemcami i Holandią. Zobacz więcej na temat: ŚWIAT Belgia promocja granica jedzenie
Najważniejszy jest gość. Tajniki zawodu kelnera Doradza i opiekuje się gośćmi restauracji. Prezentuje dania przygotowane przez szefa kuchni. Od niego w dużej mierze zależy, co klient sobie pomyśli o danym miejscu i czy odwiedzi je po raz kolejny. Zobacz więcej na temat: Czwórka Beata Kwiatkowska jedzenie restauracja STYL ŻYCIA
„Praca na wakacje to dobre rozwiązanie na początek kariery” Wakacje trwają od kilkunastu dni, ale jeszcze nie jest za późno na znalezienie pracy na ten okres. - Agencje pracy tymczasowej mają zapotrzebowanie cały czas. Jest szereg ofert, w każdej chwili można się zgłosić do jednej z agencji i wybrać dogodną dla siebie ofertę – mówił w Polskim Radiu 24 Michał Podulski, Wiceprezes Stowarzyszenia Agencji Zatrudnienia, Przewodniczący Sekcji Agencji Pracy Tymczasowej. Zobacz więcej na temat: praca wakacje rolnictwo zatrudnienie