Ser z nami rozmawia - trzeba nauczyć się go słuchać - Przeczytanie książki nie wystarczy, sera trzeba się nauczyć przez doświadczenie - mówi Joanna Włodarska, autorka książki "Jak zrobić ser w domu". - By zrobić pierwszy ser wystarczą chęci - dodaje. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński kuchnia STYL ŻYCIA
Peganizm - dieta, która podbije 2019 rok Peganizm to połączenie dwóch najbardziej skrajnych i różnych diet: wegańskiej i paleo. Czy wyjdzie nam ona na zdrowie? Zobacz więcej na temat: Czwórka dieta STYL ŻYCIA Weronika Puszkar Kamil Jasieński zdrowie
Lekarze ostrzegają: smog zagraża ciąży W tym roku Anglicy opublikowali badania, z których wynika, że w łożyskach kobiet ciężarnych, które mieszkają w centrum Londynu częściej obserwuje się osadzanie sadzy pochodzącej z pyłów wdychanych na co dzień przez przyszłe matki. Zobacz więcej na temat: ciąża zdrowie Artur Wolski zdrowie i dieta NAUKA
Deser jako artefakt. O kuchni Granta Achatza W restauracji "Alinea" w Chicago szef kuchni zaskakuje gości nie tylko smakiem, ale i wyglądem serowanych potraw. - Grant Achatz ma wyrazisty styl i charyzmę. Jest nie tylko mistrzem kuchni, lecz także czarodziejem i artystą - opowiada znawca kuchni i kina Jakub Gutek. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA kulinaria Beata Kwiatkowska
Jedzenie z brokatem najlepsze na Instagramie - Na szczęście w Polsce było tego trochę mniej, ale w ubiegłym roku pojawiło się wiele jednosezonowych kulinarnych wynalazków, zwłaszcza w USA, kreowanych pod Instagram - mówiła Małgorzata Minta w audycji poświęconej kuchennym pomysłom, które być może znikną z kulinarnej mapy w roku 2019. Zobacz więcej na temat: Łukasz Modelski Małgorzata Minta KULTURA Instagram
"Kupujemy za dużo". Jak nie marnować żywności? W Polsce rocznie marnuje się ok. 9 mln ton żywności, a aż 42 proc. rodaków przyznaje, że zdarza im się wyrzucać produkty spożywcze. - Fala konsumpcji w naszym kraju jest ogromna, kupujemy za dużo - mówi Justyna Szczepanik. Zobacz więcej na temat: Czwórka ekologia kulinaria Piotr Firan Weronika Puszkar
Szybki sposób na karnawałową sałatkę - W karnawałowych sałatkach chodzi o to, żeby były łatwe do zjedzenia, miały fajny smak i były w miarę ciężkostrawne - mówi kucharz, Bartek Adamski. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA karnawał Kamila Dębczak Kuba Marcinowicz
Czego nie zjemy to wyrzucamy. Polska w niechlubnej czołówce 42 proc. Polaków przyznaje, że zdarza im się wyrzucać żywność, 35 proc. z nich robi to kilka razy w miesiącu - wynika z badania przeprowadzonego na potrzeby Federacji Polskich Banków Żywności. Zobacz więcej na temat: żywność Tomasz Matusiak
W tych punktach w Warszawie zostawisz jedzenie ze świąt "Jedz, bo się zmarnuje" - to zdanie, które rok rocznie słyszymy od mam, cioć i babć. Kupujemy za dużo i gotujemy za dużo. A potem część tego jedzenia ląduje w koszu. Na szczęście powstają publiczne lodówki, które pozwalają dzielić się z innymi tym, co nie zostało zjedzone. Zobacz więcej na temat: Roman Czejarek zdrowie i dieta STYL ŻYCIA Warszawa
Nie marnuj - w święta i po świętach Czy święta da się obchodzić bez nadmiaru? Czy można zrezygnowąć z prezentów, 12 potraw, a nawet z choinki? Zobacz więcej na temat: Czwórka święta Kasia Dydo Katarzyna Dydo ekologia recykling STYL ŻYCIA
Dlaczego marnujemy tak dużo żywności? Tylko co piąty Polak zagospodaruje wszystkie produkty spożywcze, które kupił z okazji świąt. W większości gospodarstw domowych na śmietniku wyląduje co najmniej kilogram żywności. Zobacz więcej na temat: Czwórka żywność święta recykling
Nie marnuj jedzenia po Świętach W "Czterech porach roku" porozmawiamy o tym, gdzie można oddać jedzenie, które zostało nam po Świętach. Zobacz więcej na temat: święta
100 wynalazków na stulecie. Trześniewski karmi wiedeńczyków - "Trześniewski" to dla Austriaka nazwisko nie do wymówienia - mówi Joachim Ciecierski, ziennikarz Polskiego Radia dla Zagranicy. - Stąd też chwyt reklamowy: "nie do wymówienia smaczne kanapki" - dodaje. Zobacz więcej na temat: Czwórka Justyna Majchrzak ciekawostki Wiedeń
Ćwierczakiewiczowa - królowa polskiej kuchni W XIX wieku zrewolucjonizowała podejście Polaków do gotowania. Zaproponowała obiadowe propozycje na każdy dzień roku. Czy z przepisów Ćwierczakiewiczowej możemy korzystać i dziś? Zobacz więcej na temat: Czwórka Anna Hardej Jakub Jamrozek kuchnia polska kuchnia STYL ŻYCIA hobby
Jak poznać karpia... smacznego karpia Bez karpia trudno wyobrazić sobie tradycyjną Wigilię. Często jednak, mimo wielu wysiłków i zdolności kulinarnych, ta ryba ma specyficzny zapach i nie za dobrze smakuje. Zobacz więcej na temat: święta Karp ryby Aleksandra Tycner
Pyszności na świątecznym stole O tym, co co powinno pojawić się na świątecznym stole opowiadają Katarzyna Woźnicka z Fundacji Szkoła na widelcu i Patryk Piskorz, uczestnik Mastechef Junior. Posłuchajcie! Zobacz więcej na temat: dzieci Boże Narodzenie gotowanie
Kupujemy za dużo żywności, potem wyrzucamy Święta Bożego Narodzenia to czas, gdy szczególnie łatwo przychodzi nam marnowanie pieniędzy i jedzenia. Zobacz więcej na temat: żywność rynek
Polacy więcej się ruszają Problem otyłości w Polsce, przed którą od dawna ostrzegali specjaliści, jest już wyraźnie widoczny. Niestety również wśród dzieci. Zobacz więcej na temat: Roman Czejarek zdrowie i dieta dieta