Kultowe książki kucharskie: Barbara Bytnerewiczowa - Potrawy z mąki i kasz Barbara Bytnerewiczowa to prekursorka kuchni jarskiej w Polsce. To ona w latach 70. pokazała, że można jeść bez mięsa. Czy pochodzące z 1979 roku przepisy smakują do dziś? Zobacz więcej na temat: kuchnia polska kuchnia KSIĄŻKA przepisy kulinarne Michał Piwowarek Kamil Jasieński Kultowe książki kucharskie
Gotowe dania sposobem na szybki obiad i oszczędność czasu Z badań przeprowadzonych przez Grupę AdRetail wynika, że prawie 40% osób kupuje gotowe dania, by przede wszystkim w ten sposób zaoszczędzić swój czas. Zobacz więcej na temat: Tomasz Matusiak żywność rynek
Jak drzewa radzą sobie z dwutlenkiem węgla? - Dawne zanieczyszczenia z lat 70. i 80. działają na rośliny jak nawozy. Lasy się przystosowały i potrafią go wykorzystać - mówiła dr inż. Anna Wierzbicka z Katedry Łowiectwa i Ochrony Lasu Uniwersytetu Przyrodniczego w Katowicach. Zobacz więcej na temat: Czwórka Patryk Kuniszewicz drzewo drzewa dieta ciekawostki
Konopie konopiom nierówne Konopie budzą dwuznaczne skojarzenia, choć konopie konopiom nierówne. Cenne są te włókniste, które mają zastosowanie m.in. w branży spożywczej. Zobacz więcej na temat: żywność Aleksandra Tycner
Animowane jedzenie. Czy Disney jest smaczny? Myszka Miki 90 lat temu zadebiutowała na ekranie. A co jadł ten sympatyczny gryzoń, i jak się to zmieniło przez ostatnie 90 dekad? A co konsumowali inni bohaterowie Disneya? Zobacz więcej na temat: Czwórka Beata Kwiatkowska kulinaria animacja Myszka Miki Walt Disney KULTURA FILM
Smaku nie można opatentować, bo jest sprawą subiektywną Trybunał Sprawiedliwości UE wydał niedawno ciekawy wyrok w sprawie żywności, a konkretnie jej smaku. Orzekł, że smak artykułu spożywczego nie podlega ochronie prawnej. Zobacz więcej na temat: Aleksandra Tycner Unia Europejska żywność patent
Zobacz produkty spożywcze, które uzależniają jak narkotyk Znasz to uczucie kiedy niezwłocznie musisz sięgnąć po coś słodkiego? Okazuje się, że nie dzieje się tak wyłącznie z powodu Twojej słabej woli. Za takie zachowania mogą być odpowiedzialne reakcje chemiczne zachodzące w mózgu. Sprawdź, jakie produkty mogą uzależniać jak narkotyk. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA żywność pizza czekolada
Szansa na ciepły posiłek Najpierw zrodziła się akcja "Daj herbatę", zainicjowana przez Katarzynę Nicewicz. Pracowała w sklepie, w podziemiach Dworca Centralnego i widziała setki bezdomnych, którzy nie chcieli pieniędzy, ale coś ciepłego. Zobacz więcej na temat: Trójka reportaż Grażyna Wielowieyska bezdomność dobroczynność zima
Korea Południowa zamyka największą w kraju ubojnię psów Południowokoreańskie władze rozpoczęły rozbiórkę największej w tym kraju ubojni psów. Psie mięso jest składnikiem tradycyjnej kuchni Korei Płd., gdzie co roku zabijanych jest z tego powodu około miliona psów. Zobacz więcej na temat: ŚWIAT Korea Południowa zwierzęta pies
Odwrót od mięsa wyzwaniem dla rynku i producentów Z jednej strony ludzie chcą się bardziej zdrowo odżywiać i jedzą coraz więcej warzyw i owoców, z drugiej - coraz popularniejsze staje się niejedzenie czy ograniczanie jedzenia mięsa. Rośnie więc podaż i oferta produktów wegańskich i wegetariańskich. Zobacz więcej na temat: żywność rynek warzywa
Michel Troisgros: w kuchni dziś rządzi prostota i popularność - Kawior, trufle, foie gras to świetne rzeczy, ale jednak współczesna kuchnia francuska już taka nie jest - opowiadał w Dwójce kucharz uznany według magazynu "Le Chef" za najlepszego szefa na świecie. Zobacz więcej na temat: kuchnia francuska Łukasz Modelski KULTURA
Rocznie na śmietnik trafia 1,6 mld ton żywności Marnowanie żywności ma fatalny wpływ na klimat. W skali świata emisja CO2 związana z wyprodukowaniem żywności, trafiającej później na śmietnik, wynosi około 3 miliardów 490 milionów ton. Zobacz więcej na temat: żywność rolnictwo wieś
Laura Osęka o zdrowiu, które zmieści się w misce - Odpowiednio dobrane naczynie staje się uniwersalne i pasuje do wszystkich dań. Wykorzystałam to w mojej książce. Wszystkie potrawy podaję w tej samej misce pokazując, że to jedzenie jest na pierwszym miejscu – mówiła Laura Osęka. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński śniadanie
"Bardzo dobry rok dla trufli" 85 tysięcy euro zapłacił za białą truflę o wadze 880 gramów młody biznesmem z Hongkongu na aukcji w Piemoncie na północy Włoch. Licytację przeprowadzono przy pomocy łącz satelitarnych. Zobacz więcej na temat: grzyby Włochy euro
"Szafran, mięta i kardamon". Nadaj potrawom nowy smak Jej pierwsza książka "Hummus, za’atar i granaty" została bardzo dobrze przyjęta przez miłośników dobrej kuchni. "Szafran, mięta i kardamon" to zbiór ponad 100 przepisów, które pozwolą na nowo odkryć zioła i przyprawy - od rodzimej natki pietruszki, przez tymianek i anyż, po sumak. Zobacz więcej na temat: KSIĄŻKA kuchnia gotowanie przyprawy Kamil Jasieński KULTURA Czwórka
Ogniska odry w Polsce. Czy zdrowie publiczne jest zagrożone? Od początku roku odnotowano 144 przypadki odry. Tak wynika z danych Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PIH. Rok temu było ich o połowę mniej. Powrót odry łączony jest z aktywnością ruchów antyszczepionkowych. Zobacz więcej na temat: Czwórka Piotr Firan szczepionka Odra choroby zakaźne
Flynn McGarry: gotowanie to jedna z dziedzin sztuki - Jest ono tym bardziej interesujące, gdyż jako sztuka wymaga ciągłego odtwarzania. Szefowie kuchni podchodzą do gotowania bardzo osobiście, a to sprawia, że stają się artystami - mówił w Dwójce jeden z najmłodszych i najbardziej docenianych kucharzy na świecie. Zobacz więcej na temat: kuchnia Monika Zając gotowanie KULTURA kulinaria
Jak nie marnować jedzenia? W audycji "Cztery pory roku" porozmawiamy problemie marnowania żywności. Zobacz więcej na temat: