Rewolucja w żywieniu: czas owoców i warzyw! - W obiedzie to teraz surówka ma być podstawą - mówi Gabriela Sławińska, dietetyk i doradca żywieniowy, komentując tym samym zmiany wprowadzone w piramidzie żywieniowej. Zobacz więcej na temat: dieta Małgorzata Raducha Roman Czejarek żywność Gabriela Słowińska
Jelito to nasz... drugi mózg! - Wiele produktów, które są na rynku, jest tak przetworzonych, że ich spożywanie jest przyczyną problemów - mówi dr Grażyna Pająk, biolog i dietetyk. Zobacz więcej na temat: Grażyna Dobroń Grażyna Pająk Trójka zdrowe odżywianie zdrowie
Soylent i kaszka pieszona, czyli zamienniki mięsa - Nasza tradycja kulinarna przez setki, jeżeli nie tysiące, lat, opierała się na potrawach mięsnych i wytworzyła arcydzieła, które są częścią tożsamości - mówi Paweł Brylski. Czy w przyszłości odetniemy się od tego dziedzictwa? Zobacz więcej na temat: Dwójka kuchnia kuchnia wegetariańska kulinaria KULTURA Łukasz Modelski Paweł Brylski
Nie siedź w domu, przyłącz się do "Ptakoliczenia" - To akcja edukacyjna wzorowana na brytyjskim Big Garden Birdwatch, prowadzona w odniesieniu do ptaków, które spędzają zimę w bezpośrednim sąsiedztwie człowieka - mówi Katarzyna Groblewska z Ogólnopolskiego Towarzystwa Ochrony Ptaków. Zobacz więcej na temat: Małgorzata Raducha przyroda ptaki
Trąbizupki i złapiekanki. Kulinarne zamienniki W "Drodze przez mąkę" spotkamy się z Pawłem Brylskim, autorem strony internetowej nokuchwa.pl (Nowa Kuchnia Warszawska). Zobacz więcej na temat: kuchnia kulinaria KULTURA
Carbonara na dwa sposoby - klasyczny i dietetyczny Klasyczna carbonara to oczywiście spaghetti, boczek, żółtka i parmezan. Jamie Oliver proponuje w zamian niebanalną i kolorową wersję niskokaloryczną. Zobacz więcej na temat: Katarzyna Pruchnicka kuchnia włoska przepisy kulinarne Trójka
Gołąbki wegetariańskie z kaszą pęczak - przepis - Gołąbki z czerwonej kapusty są może nietypowe, ale bardzo ładnie wyglądają. To świetne danie, które możemy nadziać ulubioną kaszą - zapewnia Magdalena Cielenga-Wiaterek. Zobacz więcej na temat: Katarzyna Pruchnicka kuchnia wegetariańska Magdalena Cielenga-Wiaterek przepisy kulinarne Trójka
Najczęściej popełniane błędy żywieniowe to... Po diagnozie porozmawiamy o tym, jak ich unikać, a także jak prowadzić mądrą i skuteczną edukację dietetyczną. Zobacz więcej na temat: dieta zdrowie
Jedzenie z pudełka, czyli jak jeść smacznie w pracy Coraz bardziej popularne staje się zabieranie ze sobą do pracy w pudełku obiadu. Co warto jeść w biurze, a czego lepiej unikać? Zobacz więcej na temat: Katarzyna Pruchnicka praca Trójka
Wyśmienite sery regionalne - Jakkolwiek by to zabrzmiało, trzeba powiedzieć, że najlepszy ser pochodzi z mleka zadowolonych i zdrowych krów oraz kóz - mówi Katarzyna Pruchnicka i zdradza, gdzie w Polsce można zjeść prawdziwe serowe pyszności. Zobacz więcej na temat: Gieno Mientkiewicz Katarzyna Pruchnicka Trójka zdrowe odżywianie
Styczeń - miesiąc prawdziwych łasuchów - Styczeń jest jednym z bezpieczniejszych miesięcy w roku. Możemy jeść wtedy właściwie wszystko, co chcemy, i to niemalże bezkarnie - mówi psycholog ds. jedzenia Urszula Kwiatek. Zobacz więcej na temat: Grażyna Dobroń Trójka zdrowe odżywianie zdrowie
"Pora obiadu w Polsce bardzo się rozchwiała" - U nas jest zupełnie inaczej niż w krajach śródziemnomorskich, gdzie pora jedzenia jest znormalizowana - o kulinarnym zegarze opowiadała w Dwójce publicystka Joanna Bojańczyk. Zobacz więcej na temat: etykieta kuchnia KULTURA Łukasz Modelski Joanna Bojańczyk
Czy wegetarianie tęsknią za kotletem? Dziś Światowy Dzień Wegetarian. Według różnych teorii na świecie są osoby, które nie powinny jeść mięsa, bo jest ono dla nich szkodliwe. Są też tacy, którzy już od dzieciństwa żywią niechęć do mięsnych pokarmów. Zobacz więcej na temat: Anna Rokicińska Marcin Łukawski NAUKA Trójka
Tomasz Jakubiak: w święta jedzmy tradycyjnie - Gdy ktoś do mnie dzwoni po jakiś wyszukany przepis na świąteczny obiad typu śledź z marakują, to pytam się "Ale po co?". I tak jak przyjdzie babka z ciotką, to powiedzą, że nie będą tego jadły, bo nie ma cebuli i oleju - mówi szef kuchni. Zobacz więcej na temat: kuchnia polska kulinaria święta Tomasz Kin
Poświąteczna ociężałość? Wiemy, jak ją pokonać Ociężałość to jeden ze skutków świątecznego przejedzenia. Jak powinniśmy odżywiać się po świętach, by szybko wrócić do formy i nie pozwolić, by po Bożym Narodzeniu zostały z nami zbędne kilogramy? Zobacz więcej na temat: dieta Grażyna Dobroń Trójka zdrowe odżywianie zdrowie
Nie wyrzucaj jedzenia po świętach. Podziel się nim! Lodówki w naszych domach wciąż przepełnione są świątecznymi potrawami. Co możemy zrobić, by jedzenie z bożonarodzeniowego stołu się nie zmarnowało? Zobacz więcej na temat: Anna Rokicińska Boże Narodzenie Marcin Łukawski Trójka
Żywieniowe nawyki angielskiej arystokracji Dlaczego lordowskiej rodzinie nie wypada jeść trzydaniowych obiadów? Co się jada na górze, a co na dole domu szlachetnie urodzonych? O tym rozmawialiśmy w audycji "Droga przez mąkę". Zobacz więcej na temat: kulinaria KULTURA Łukasz Modelski Wielka Brytania Jarosław Topolewski
Fast food w domu wprost ze snu JP i Julia na kanale "HellthyJunkFood" od dwóch lat domowymi sposobami odtwarzają fast foodowe przysmaki. Twierdzą, że wciąż im się to nie znudziło Zobacz więcej na temat: Aleksandra Jasińska Czwórka Kamil Jasieński youtube zdrowie