Zero strat, mnóstwo empatii. Oskar Bystrzycki i jego podopieczni – Kiedy podjeżdżamy, na miejscu jest już nawet 200 osób. Wiedzą już jak się ustawić, bo w prostej linii na pewno by się nie zmieścili. Stawiamy stolik i przygotowujemy rzeczy, które będziemy rozdawać osobom bezdomnym – tak typowy dzień pracy Fundacji "Daj Herbatę" opisuje Oskar Bystrzycki, wychowawca z Młodzieżowego Ośrodka Socjoterapii na Grochowie. Zobacz więcej na temat: Trójka społeczeństwo Michał Olszański rozmowa bezdomność młodzież żywność
South Beach, paleo, kopenhaska, Dukana, SIRT. Czy modne diety są skuteczne? Niedawno media obiegły zdjęcia popularnej brytyjskiej wokalistki Adele. Widać na nich, że autorka hitu "Hello" bardzo schudła. Podobno jest to efekt diety SIRT. Zobacz więcej na temat: Karolina Rożej Grzegorz Frątczak dieta zdrowie STYL ŻYCIA
Masło z larw - czy to przyszłość? Badania nad tłuszczem z owadów trwają od lat. To może być świetne rozwiązanie dla naszej planety, ale czy dla nas? O to zapytaliśmy dietetyka. Zobacz więcej na temat: Czwórka NAUKA owady żywność dieta Kamil Jasieński Weronika Puszkar
Pościć i nie głodować? To się da połączyć! – Jemy nie tylko niezdrowo, ale też zbyt jednostronnie. Nawet i dziesięć razy w ciągu dnia sięgamy po jedzenie, po przekąski, ale i tak nie dajemy organizmowi tego, co trzeba. Przed nami czas postu, aż do Wielkanocy. Może warto przestawić się na lżejsze i zdrowsze jedzenie, a nawet przejść pięciodniowy post? – proponuje Grażyna Dobroń. Zobacz więcej na temat: Trójka Grażyna Dobroń zdrowie zdrowie i dieta
Wołowina. Wdzięczny składnik w kuchni - W ciągu ostatnich piętnastu lat obserwujemy ogromną zmianę w kierunku zrównoważonego podejścia do zwierząt. Z badań wynika jasno, że złe traktowanie zwierzęcia, jego cierpienie, narażanie go na stres, skutkuje pogorszeniem jakości wołowiny - mówił w "Drodze przez mąkę" John Cadieux, szef kuchni i znawca wołowiny. Zobacz więcej na temat: kuchnia Łukasz Modelski Dwójka STYL ŻYCIA
Świętowaliśmy tłusty czwartek. Tak się robi pączki w Łodzi! Kuba Marcinowicz z Czwórkowym mikrofonem zawitał do Zespołu Szkół Gastronomicznych w Łodzi. Stamtąd relacjonował dla Was to wyjątkowe święto! Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński Kuba Marcinowicz kulinaria gotowanie Anna Hardej Patryk Kuniszewicz Mateusz Tomaszuk
Między aktorstwem a psychologiczną grą. Strategie kelnerów - Każdy się najpierw przygląda, z kim ma do czynienia, i stara się dostosować do potrzeb gościa - opowiadała Justyna Pobiedzińska, autorka książki "Napiwku nie będzie. Sekrety kelnerów", o podejściu restauracyjnej obsługi do klientów. Zobacz więcej na temat: Łukasz Modelski restauracja reportaż Dwójka
Tort pizzowy albo zupa z serem. Jak zrobić pizzę z Chicago? Pizza "deep dish" to danie, które bardzo różni się nie tylko od włoskiego pierwowzoru, ale również innych pizzy w wariacjach międzynarodowych. - Ma inny smak i nieco inne ciasto. Jest też trochę bardziej kaloryczna, ale pyszna - przekonuje Adrian Wiśniewski z pizzerii Big Adriano. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria hobby gotowanie STYL ŻYCIA Mateusz Kulik pizza
Superfoods - morwa na cukrzycę i odchudzanie Pochodzi z Azji, z wyglądu przypomina jeżynę, a każda część tej rośliny ma inne właściwości lecznicze. Zobacz więcej na temat: Czwórka zdrowie dieta STYL ŻYCIA Patryk Kuniszewicz
Jak przygotować banh mi? Banh mi wygląda trochę jak hot dog ale smakuje zupełnie inaczej. Ta bagietka z mąki ryżowej i pszennej, nadziana mięsem i warzywami to jedna z najpopularniejszych wietnamskich potraw. Przyrządziliśmy ją wspólnie z Chi Mai z restauracji Bahnmi Nam. Zobacz więcej na temat: Czwórka kuchnia tajska Mateusz Kulik STYL ŻYCIA
Co przed wojną jadano na warszawskiej Pradze? - Gros warszawiaków to byli prości robotnicy, którzy zazwyczaj, jeśli wyskubali pieniądze, to na flaczki w przyzakładowej stołówce, w lotnym barze w okolicznym parku, tudzież od przekupy, która na bazarze miała serdelki w gorącej wodzie i pyzy – opowiadał Kamil Kołakowski, z zawodu rzeźnik, tropiciel historii stołecznej gastronomii. Zobacz więcej na temat: Warszawa Łukasz Modelski STYL ŻYCIA
Ostrygi - z biednych stołów na wigilijne talerze Francuzów Na początku XX wieku ostrygi można było kupić za grosze na targach ,albo ludzie dostawali je za darmo. Spadek dostępności owoców morza sprawił że ostrygi stały się bardzo unikatowym daniem podrożały i przestały być ogólnodostępne Zobacz więcej na temat: Czwórka Patryk Kuniszewicz zwierzęta ostrygi
Zima – czas na zupy… owocowo-serowe? – Zupa jabłkowa z cheddarem, bo to ten ser jest tu głównym składnikiem, jest jednak pięknie zbudowana na owocach – zaskakuje znawca i smakosz serów Gieno Miętkiewocz. Zobacz więcej na temat: Trójka kuchnia Katarzyna Pruchnicka
Przepis na niedzielny obiad. Jak zrobić ceviche? Ceviche to surowa ryba marynowana w soku z cytrusów - cytryny, limonki i pomarańczy. Potrawa robi się niemal sama i jest najlepszym sposobem na rozpoczęcie przygody z surowymi produktami o morskim pochodzeniu. Zobacz więcej na temat: Czwórka kuchnia STYL ŻYCIA kulinaria Mateusz Kulik
Haggis. Ulubione danie Szkotów - Haggis podczas Nocy Burnsa jest podawany w ceremonialny sposób: poprzedza to wprowadzenie przez dudziarza, a kucharz wnosi danie na dużym półmisku i stawia na najważniejszym stole - opowiadała dr hab. Dorota Babilas o uwielbianej przez Szkotów potrawie, serwowanej podczas jednego z ważniejszych szkockich świąt poświęconych poecie Robertowi Burnsowi. Zobacz więcej na temat: Robert Burns kaszanka poezja Łukasz Modelski Szkocja KULTURA
Tu bi-Szwat znaczy koniec zimy Nadchodzące żydowskie święto, Tu bi-Szwat oznacza koniec zimy oraz opadów deszczu, i początek krążenia życiodajnych soków w drzewach. Nowy rok drzew Sabina Francuz czci specjalnym świątecznym menu. Zobacz więcej na temat: Czwórka
Naked cake, minimalizm i zioła, czyli trendy w cukiernictwie na 2020 rok Trendy w cukiernictwie zmieniają się niemal tak często, jak te panujące w modzie. O tym, jak powinien wyglądać, a przede wszystkim smakować, tort na miarę lat 20. XXI wieku opowiedziały nam "Dziewczyny z wypiekami", czyli Małgorzata Nagat i Agnieszka Stankiewicz. Zobacz więcej na temat: Trójka kuchnia Katarzyna Pruchnicka
Szlakiem serialowych dań i kulinarnych tradycji - Termin "turystyka kulinarna" po raz pierwszy pojawił się w prasie branżowej w 1998 roku za sprawą Lucy M. Long - przypomina Beata Kwiatkowska. - Nie znaczy to jednak, że wcześniej nie mieliśmy do czynienia z tym zjawiskiem - podkreśla kulturoznawczyni Magdalena Tomaszewska- Bolałek. - Ludzie od dziesiątek lat podróżują kulinarnymi szlakami z seriali i filmów. Zobacz więcej na temat: Czwórka Beata Kwiatkowska serial