Bo w makowcu chodzi o to, żeby był mak! – To nasz rodzinny przepis na makowiec bez mąki, którego oryginał znajduje się w wyświechtanym, poplamionym zeszycie w kratkę – opowiada nasz gość, psychoterapeutka, Dorota Minta. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA kuchnia Katarzyna Pruchnicka Boże Narodzenie dieta ciasta
50 twarzy śledzia To oczywiście liczba zaokrąglona, bo trudno określić, ile tak naprawdę wersji tej ryby istnieje. Różne ciekawostki, tajemnice i przepisy związane ze śledziem w "Drodze przez mąkę" przybliżyli Marta Sawicka-Danielak i Gieno Mientkiewicz. Zobacz więcej na temat: kulinaria Łukasz Modelski Boże Narodzenie 2019 w Polskim Radiu
Bogaci jedli ryby, biedni groch z kapustą. W staropolskiej kuchni odnajdziemy nowe trendy Zwykle nawiązując do tradycji naszej, polskiej kuchni odwołujemy się najwyżej do trzech pokoleń wstecz, czyli czasów PRL, bo je pamiętamy. Tymczasem starsze rzeczy bardzo dobrze komponują się ze współczesnymi trendami żywieniowymi. Zobacz więcej na temat: żywność Aleksandra Tycner Wigilia święta
Kuchnia wegańska na świątecznym stole Zgodnie z tradycją, w Wigilię powinno się jadać potrawy bezmięsne i bez tłuszczów zwierzęcych. Jednak przez kolejne dwa dni na większości stołów panują pieczenie, pasztety i żeberka. To nie znaczy jednak, że wegetarianie i weganie muszą wtedy chodzić głodni! Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA kuchnia Katarzyna Pruchnicka
Świąteczna kaczka i śląska kluska z kuchni Anny Klajmon - Kaczka to bardzo popularne danie, które serwuje się na świąteczny obiad. Ja do tego zrobiłam kapustę typowo śląską i odczarowałam trochę kluskę śląską, dodając do niej dynię i twaróg - mówi Anna Klajmon, szefowa kuchni restauracji Las. Zobacz więcej na temat: Mateusz Kulik Czwórka kuchnia obiad kulinaria gotowanie
Trufle karmelowo-koniakowe inspirowane… Coco Chanel Co łączy ze sobą Marię Antoninę, Björk, Marylin Monroe i Coco Chanel? Otóż, znalazły się one w książce "Nienasycone" autorstwa Marianne Pfeffer Gjengedal i Klaudii Igi Pérès. I, wbrew pozorom, jest to książka kulinarna. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA kuchnia Katarzyna Pruchnicka słodycze Coco Chanel
Dobry zakwas pozytywnie wpłynie na mózg - Zakwas to bardzo poważna sprawa. Najnowsze badania pokazują, że z zakwasem nie ma żartów - mówił w Dwójce fizyk i kucharz Grzegorz Łucki. Zobacz więcej na temat: święta Łukasz Modelski KULTURA kuchnia
Rusza "Świąteczny Stół Pajacyka". Restauratorzy pomogą dzieciom W Mikołajki - 6 grudnia - restauratorzy przekazują 10 procent dziennego dochodu na ciepłe posiłki dla dzieci. Polska Akcja Humanitarna po raz 18. organizuje "Świąteczny Stół Pajacyka". Zobacz więcej na temat: Polska Akcja Humanitarna mikołajki społeczeństwo dzieci restauracja POLSKA
Fragmenty metalu w smalcu. GIS wycofuje produkt Główny Inspektorat Sanitarny poinformował w środę o wycofaniu ze sprzedaży smalcu Thalheimer Bauernwurst w różnych wariantach smakowych ze względu na możliwość występowania fragmentów metalu. Zobacz więcej na temat: POLSKA smalec GIS zakupy STYL ŻYCIA kuchnia
Gdy pomidory słuchają Wagnera - Filmy kulinarne są niezwykłym fenomenem - mówi Lucyna Zębowicz, współtwórczyni kolektywu Films for Food. - Takim jest tez obraz "Wagner i pomidory" dodaje. Zobacz więcej na temat: Czwórka Beata Kwiatkowska FILM
Ekoiści. Jak wycisnąć resztki do cna Dominika Wójciak "Jarzynova" to znana szefowa kuchni i promotorka zdrowego jedzenia. Codziennie proponuje dania, które wykluczają marnowanie jedzenia. Zobacz więcej na temat: Czwórka Karina Terzoni ekologia
Śledź w śmietanie bez… śledzia? Święta Bożego Narodzenia tuż, tuż! Warto więc, planując wigilijną kolację, przemyśleć, czy niektórym daniom nie przydałoby się lekkie odświeżenie. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA kuchnia Katarzyna Pruchnicka Małgorzata Minta
Mięso z powietrza. Kolejny sposób by zmniejszyć ślad węglowy Okazuje się, że technologia produkcji mięsa z powietrza była już znana w latach 60. Dziś powraca z sukcesem. To może być rewolucja. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński Martyna Ogonek ekologia
Filmy Quentina Tarantino ociekają krwią i dobrze smakują Big Kahuna Burger to najsłynniejsza potrawa z kuchni Quentina Tarantino. Bohaterowie "Django" jedli biały tort, z "Bękartów wojny" zapada zaś w pamięć strudel jabłkowy z bitą śmietaną. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria Beata Kwiatkowska Quentin Tarantino
Co jadano w średniowieczu? W "Kryzysie wieku średniego" rozmawialiśmy o książce Ernsta Schuberta "Jedzenie i picie w średniowieczu". Zobacz więcej na temat: Łukasz Modelski Łukasz Kozak KULTURA
Alkohol i poezja Jana Andrzeja Morsztyna W "Drodze przez mąkę" spotkaliśmy się z pisarką i blogerką Wandą Klenczon, która opowiadała o roli trunków w poetyckim tomie "Lutnia" polskiego poety barokowego. Zobacz więcej na temat: Jan Andrzej Morsztyn Wanda Klenczon alkohol
Idealne połączenie cynamonu i miłej przerwy w pracy – Szwecja to dla mnie cynamonowe drożdźówki, które pojawiają się tam w czasie tzw. fiki, czyli przerwy na kawę. To przepiękna tradycja, którą należy przeszczepić na polski grunt – stwierdza dziennikarka kulinarna, Małgorzata Minta. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA kuchnia Katarzyna Pruchnicka Małgorzata Minta
Ramen i tajemnica siorbania - "Ramen zupa szczęścia i miłości" to książka o zupie, ale ramen jest czymś dużo większym niż zupa - to definicja pogodzi wszystkich niepogodzonych określeniem czym ramen rzeczywiście jest - mówi Ludwika Kłoczowska, autorka bloga "Lu is a foodie". Zobacz więcej na temat: Czwórka Beata Kwiatkowska kino