Obierać owoce i warzywa, czy nie? - Dla owoca skórka stanowi ochronę. Z naszego punktu widzenia - składa się z większej ilości warstwy lipidowej niż miąższ w środku - tłumaczyła Hanna Stolińska-Fiedorowicz, dietetyczka z Instytutu Żywności i Żywienia. Zobacz więcej na temat: Czwórka dieta Maciej Oswald zdrowie
Jak nie wpaść, a wypaść, czyli savoir vivre przy stole W święta regularnie zasiadamy do wspólnego posiłku z rodziną i znajomymi. Przy stole spotykamy się też poza domem, w restauracjach, hotelach, na spotkaniach biznesowych. Niezależnie od tego, czy uczestniczymy w służbowym lunchu, czy romantycznej kolacji, warto wiedzieć, jakich zasad należy przestrzegać. Zobacz więcej na temat: restauracja STYL ŻYCIA
Pomysł na dobre i zdrowe śniadanie Jeśli w ciągu pracowitego tygodnia nie znajdujemy czasu na śniadanie, warto przygotować się na taką sytuację wcześniej, by zawsze mieć coś pod ręką. Poniżej pomysł na błyskawiczny "zestaw awaryjny". Zobacz więcej na temat: Katarzyna Pruchnicka kuchnia polska Trójka
Kiedy socjologia i filozofia zaglądają w talerze - W tym gronie chyba wszyscy zgodzą się, że kuchnia to zbyt ważny temat, żeby go zostawić kucharzom - rozpoczął swoją audycję Dariusz Karłowicz. Zobacz więcej na temat: Agnieszka Kręglicka Dariusz Karłowicz filozofia Henryk Domański KULTURA psychologia Trójka
Warzywa strączkowe. Jedz i żyj dłużej! - Warzywa strączkowe doskonale komponują się z różnymi rodzajami mięs. Można je też świetnie wykorzystać do deserów - przekonuje Maria Banach, autorka książki "Strączki". Zobacz więcej na temat: Grażyna Dobroń Trójka zdrowe odżywianie zdrowie żywność
Agata Gawrońska: kuchnia to przede wszystkim dynamika - To mama mi pokazała, że trzeba gościć, gotować, podawać, serwować, uśmiechać się i bawić - mówi o pracy w usługach gastronomicznych Agata Gawrońska, najmłodsza szefowa kuchni w Polsce, która dziś gotuje dla ambasadora. Zobacz więcej na temat: Beata Kwiatkowska Czwórka kuchnia
Oddam komputer za towarzystwo i biesiadę Coraz więcej osób ma dość samotnego spożywania posiłków przed monitorem komputera. Kompanów do wspólnego biesiadowania szukają wśród znajomych, sąsiadów, a nawet w internecie. Zobacz więcej na temat: Anna Depczyńska Czwórka kulinaria
Radość jedzenia i czyste serca Okazuje się, że dieta roślinna, maratony i zdrowe serca mogą iść razem pod rękę. Violetta Domaradzka i Robert Zakrzewski pokazują jak to połączyć. Zobacz więcej na temat: Czwórka fitness kulinaria
Kto robi najlepsze wino w Polsce? W audycji "Droga przez mąkę" rozmawialiśmy o polskich winach w związku z niedawno zakończonym konkursem w Jaśle. Zobacz więcej na temat: Łukasz Modelski
Jak znaleźć dobry, lokalny ser? Czasem podczas podróży mijamy małe gospodarstwa, przy których wiszą ogłoszenia dot. sprzedaży serów. Warto im zaufać? Jak rozpoznać dobry ser? Zobacz więcej na temat: Katarzyna Pruchnicka kuchnia polska Trójka
Sztuka fermentacji w pigułce - Wiele badań potwierdza, że jedzenie produktów sfermentowanych wzmacnia nasz układ odpornościowy - mówi pasjonat gotowania, Michał Bonarowski. Zobacz więcej na temat: Grażyna Dobroń Trójka zdrowe odżywianie zdrowie żywność
Kto skontroluje jakość żywności? Szykują się spore zmiany w kontrolowaniu bezpieczeństwa żywności. To, co trafia na nasze talerze, będzie sprawdzać jedna inspekcja, zamiast dotychczasowych pięciu. Zobacz więcej na temat: Anna Rokicińska Marcin Łukawski Trójka
Zdrowie: Narodowy ranking kaloryczny Główny Urząd Statystyczny opublikował dane dotyczące diety Polaków. O tym, co jedliśmy w 2015 roku i czy była to dieta zdrowa – mówił w Polskim Radiu 24 Michał Mularczyk, kardiolog interwencyjny, dietetyk. Zobacz więcej na temat: Główny Urząd Statystyczny zdrowie
Co stanowi o wyjątkowości smaku wina? - Finalnie to, co dostajemy w winie przemysłowym wina nie przypomina i nim nie jest. W tradycyjnym trunku głównym zadaniem winiarza jest nie przeszkadzać naturze - mówi Maciej Sondij z winnicy Dom Bliskowice. Zobacz więcej na temat: Katarzyna Pruchnicka napoje Trójka Winnica zdrowie
Jak zrobić dziecku najlepsze śniadanie? - Domowe śniadanie wymaga zaangażowania, ale jest to inwestycja w nasze zdrowie i relacje - podkreśla kucharz, Grzegorz Łapanowski. Zobacz więcej na temat: dieta Grzegorz Łapanowski NAUKA szkoła zdrowie żywność
Zachwycający smakiem świeży makaron Dziś namawiamy nie tylko do jedzenia, ale też zrobienia makaronu. Włoska pasta fresca to świeży, a nie suszony makaron. Zobacz więcej na temat: Katarzyna Pruchnicka kuchnia włoska przepisy kulinarne Trójka
Odkryj owocowy świat kiszonek W naszej szerokości geograficznej suszenie jedzenia się nie sprawdza, lepiej wędzić lub kisić. - Kiszenie było sposobem na to, by mieć bogate w witaminy warzywa przez cały rok - mówi Małgorzata Minta. Zobacz więcej na temat: Katarzyna Pruchnicka przepisy kulinarne Trójka
Sprawdzony przepis na kiszoną kapustę Bogate źródło witamin C i E, naturalnych przeciwutleniaczy czy substancji działających grzybo- i bakteriobójczo. Warto jeść kiszoną kapustę! Zobacz więcej na temat: Katarzyna Pruchnicka przepisy kulinarne Trójka