Animowane jedzenie i jadalne rośliny w mieście Jak smakują... bohaterowie filmów Disney'a? Graficzka Erin Jang tworzy dzieła sztuki z jedzenia przedstawiające zwierzęta z kreskówek. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria Myszka Miki Walt Disney
Po jaki ser warto pojechać w Bieszczady? - W Świętokrzyskiem i Mazowieckiem jest dużo kozich serów, a to jest bajka. Gdy bierze się je do ust, to ma się uczucie, jakby się język przecierało jedwabiem, aksamitem czy pawim piórem - mówi krytyk kulinarny Eugeniusz Mientkiewicz. Zobacz więcej na temat: Katarzyna Pruchnicka kuchnia nabiał podróże po Polsce Trójka
Koper włoski - z czym to się je? Dziś o warzywie, do którego niektórzy pochodzą jeszcze z dystansem. Z jednej strony wygląda ładnie – biały z zieloną czupryną, a z drugiej nie do końca wiemy, co z nim zrobić. Zobacz więcej na temat: dieta Katarzyna Pruchnicka kuchnia Trójka warzywa
Food designer. Oto tricki, które warto znać Food designer to człowiek, który odpowiada m.in. za ułożenie i fotografowanie jedzenia do książek kulinarnych. Jakie sztuczki stosują food designerzy i czy jedzenie przygotowane przez food stylistów rzeczywiście nadaje się do konsumpcji? Zobacz więcej na temat: Czwórka design fotografia kulinaria żywność
Zawód - food designer. Jak wygląda ta praca? Food designer to człowiek, który odpowiada za ułożenie i fotografowanie jedzenia m.in. do książek kulinarnych. Jakie sztuczki stosują food designerzy? Zobacz więcej na temat: Czwórka design fotografia kulinaria żywność
Polskie "super jedzenie". Co kryją rodzime sady? O bogactwie, jakie kryje się w rodzimych produktach spożywczych opowie ekspertka kampanii "Pora na pomidora". Zobacz więcej na temat: Czwórka ekologia zdrowie żywność
Bieganie i jedzenie idą w parze - Dobre jedzenie i sport to forma troski o samego siebie - mówi Małgorzata Majewska, autorka książki "Przepis na bieganie". Zobacz więcej na temat: dieta Katarzyna Pruchnicka kuchnia Trójka
Jak smakowała kuchnia międzywojnia? Książka Agnieszki Jeż "Kuchnia dwudziestolecia. Co i jak jadano" to wehikuł czasu. - Poza przepisami na ówczesne dania możemy tam znaleźć wiele porad z przedwojennych czasopism - mówi Katarzyna Pruchnicka. Zobacz więcej na temat: Katarzyna Pruchnicka przepisy kulinarne Trójka
Bezpieczna żywność - jak ją poznać? Polepszacze, barwniki, aromaty, konserwanty, substancje słodzące - niby dozwolone, a jednak budzące wątpliwość. Co z nimi jest nie tak? Zobacz więcej na temat: Czwórka dieta zdrowie
Kiedy posiłek to więcej niż jedzenie Przeczytałem kiedyś w przewodniku po Polsce dla Brytyjczyków takie zdanie, mniej więcej: "Jeśli matka zwierza się koleżance: niepokoję się o mego Krzysia, nie oznacza to, że ściga go Interpol. On po prostu dziś nie dojadł obiadu". Zobacz więcej na temat: Dariusz Bugalski KULTURA Trójka
Dlaczego warto jeść młode warzywa? Zachęcamy do kupowania, przyrządzania i jedzenia młodych warzyw. Dlaczego właśnie teraz? Zobacz więcej na temat: dieta Katarzyna Pruchnicka kuchnia przepisy kulinarne Trójka warzywa
Półpłynna dieta zamiast kotleta Autorka książki o odchudzaniu, która była gościem Trójki, zrzuciła 40 kilogramów. Próbowała wszystkich diet, ale skuteczna okazała się dopiero jej własna. Zobacz więcej na temat: dieta Grażyna Dobroń Trójka zdrowie
Street food - to nie tylko burgery i frytki - W Europie Zachodniej i USA food trucki są pełnoprawnym elementem sceny gastronomicznej. W Polsce wciąż jest to traktowane jako ciekawostka - mówi Michał Skoczek czyli Żorż Ponimirski, autor bloga Street Food Polska. Zobacz więcej na temat: Aleksandra Jasińska blog blogosfera Czwórka Kamil Jasieński kulinaria
Najsłynniejsza pomidorowa na świecie Andy Warhol w latach 50-tych namalował serię obrazów przedstawiających puszki zupy Campbell. Czy spodziewał się popularności swego dzieła? Zobacz więcej na temat: Andy Warhol Czwórka kulinaria
"Gastrobanda" - prawda o polskich barach Jak naprawdę wygląda rzeczywistość w polskich restauracjach czy barach? Opisują to autorzy książki pt. "Gastrobanda". W "A nuż, widelec" rozmawia z nimi Katarzyna Pruchnicka. Zobacz więcej na temat: Katarzyna Pruchnicka kuchnia Trójka
Dlaczego zachwyca nas cukinia? Obfitość warzyw i owoców na straganach już prawie w pełni. Truskawki powoli odchodzą, pojawiły się czereśnie, porzeczki, jeżyny. Młode marchewki, kapusta, pomidory już smakują lepiej. Zobacz więcej na temat: Katarzyna Pruchnicka kuchnia polska przepisy kulinarne Trójka
Soki owocowe nie takie zdrowe - Sok owocowy ma sporo witamin i minerałów, ale ma też fruktozę - mówiła Grażyna Dobroń w "Instrukcji obsługi człowieka". Co to oznacza dla organizmu? Zobacz więcej na temat: dieta Grażyna Dobroń owoce SPORT Trójka
Już nie musimy marnować jedzenia Tessa Cook to Brytyjka, która mieszkała w Stanach Zjednoczonych. Gdy wyjeżdżała na stałe z kraju, okazało się, że w lodówce ma mnóstwo jedzenia, którego nie zdąży już zjeść, a nie chciała go wyrzucać. Zobacz więcej na temat: Paweł Drozd pomoc Trójka Wioletta Myszkowska