Burza a jedzenie - co je łączy? Pogoda, obok polityki, jest jednym z najczęściej poruszanych w społeczeństwie tematów. Dlatego tym razem wspólnie z Tomaszem Rożkiem zastanawiamy się, czy w burzowy dzień jedzenie szybciej się psuje... Zobacz więcej na temat: burza fizyka Krystian Hanke NAUKA pogoda Tomasz Rożek Trójka
Dobroczynna kuchnia japońska - Warto polubić pewne elementy kuchni japońskiej i włączyć je do naszego menu. Na przykład ryż - mówi Alicja Than, znawczyni kuchni Kraju Kwitnącej Wiśni. Zobacz więcej na temat: Katarzyna Pruchnicka kuchnia japońska Trójka
Kaszkawał kołudzki - polski ser z francuskimi korzeniami - To jeden z moich ulubionych delikatnych serów. Nie da się pokroić, ale za to świetnie się smaruje - mówi Gieno Mientkiewicz o kaszkawale kołudzkim. Zobacz więcej na temat: Katarzyna Pruchnicka kuchnia Trójka
Sztuka jedzenia: dziecko i kuchnia - By gotować smacznie, trzeba zwracać uwagę na produkty. Mamy szczęście, że mieszkamy w Polsce i możemy korzystać z tego, co w danym momencie smakuje najlepiej - mówią Katia Roman-Trzaska i Paweł Trzaska. Zobacz więcej na temat: Katarzyna Pruchnicka psychologia psychologia dziecięca Trójka
Speck i kamienny chleb. Przysmaki Tyrolu Płd. - Jest w tej kuchni coś lekkiego i fantazyjnego, to nie są tylko knedle - mówiła o tradycjach kulinarnych północnego regionu Włoch Anna Janowska, dziennikarka i podróżniczka. Zobacz więcej na temat: kuchnia włoska Łukasz Modelski Tyrol Włochy
Smakołyki z Tyrolu Południowego Czym się zajadają mieszkańcy północnego regionu Włoch? O tym porozmawiamy w audycji "Droga przez mąkę". Zobacz więcej na temat: kuchnia włoska Tyrol Włochy
Miso - podstawa kuchni japońskiej - Japończycy nie jedzą zup, oni je piją - mówi Alicja Than i dodaje, że w Kraju Kwitnącej Wiśni miso pojawia się na stole w czasie porannego posiłku. Zobacz więcej na temat: Katarzyna Pruchnicka kuchnia kuchnia japońska przepisy kulinarne Trójka
Sprawdzaj daty ważności i wąchaj By właściwie oceniać świeżość artykułów spożywczych powinniśmy sprawdzać ich termin przydatności do spożycia. Warto jednak zdać się też na swoje oko i węch, a także zaufać sprawdzonym metodom naszych babć. Zobacz więcej na temat: Czwórka Mariusz Infulecki Martyna Ogonek
Animacje. Kulinarne mody przychodzą wraz z nimi Piękna i Bestia jadali owsiankę, Remi serwował doskonałe ratatouille, z ekranu "Księżniczki i żaby" bombardowani jesteśmy kuchnią inspirowaną nowoorleańskimi wypływami kreolskimi. Magda Maksimiuk zdradza skąd tyle jedzenia w tych bajkach. Zobacz więcej na temat: Beata Kwiatkowska Czwórka kulinaria
Animowane jedzenie i jadalne rośliny w mieście Jak smakują... bohaterowie filmów Disney'a? Graficzka Erin Jang tworzy dzieła sztuki z jedzenia przedstawiające zwierzęta z kreskówek. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria Myszka Miki Walt Disney
Po jaki ser warto pojechać w Bieszczady? - W Świętokrzyskiem i Mazowieckiem jest dużo kozich serów, a to jest bajka. Gdy bierze się je do ust, to ma się uczucie, jakby się język przecierało jedwabiem, aksamitem czy pawim piórem - mówi krytyk kulinarny Eugeniusz Mientkiewicz. Zobacz więcej na temat: Katarzyna Pruchnicka kuchnia nabiał podróże po Polsce Trójka
Koper włoski - z czym to się je? Dziś o warzywie, do którego niektórzy pochodzą jeszcze z dystansem. Z jednej strony wygląda ładnie – biały z zieloną czupryną, a z drugiej nie do końca wiemy, co z nim zrobić. Zobacz więcej na temat: dieta Katarzyna Pruchnicka kuchnia Trójka warzywa
Food designer. Oto tricki, które warto znać Food designer to człowiek, który odpowiada m.in. za ułożenie i fotografowanie jedzenia do książek kulinarnych. Jakie sztuczki stosują food designerzy i czy jedzenie przygotowane przez food stylistów rzeczywiście nadaje się do konsumpcji? Zobacz więcej na temat: Czwórka design fotografia kulinaria żywność
Zawód - food designer. Jak wygląda ta praca? Food designer to człowiek, który odpowiada za ułożenie i fotografowanie jedzenia m.in. do książek kulinarnych. Jakie sztuczki stosują food designerzy? Zobacz więcej na temat: Czwórka design fotografia kulinaria żywność
Polskie "super jedzenie". Co kryją rodzime sady? O bogactwie, jakie kryje się w rodzimych produktach spożywczych opowie ekspertka kampanii "Pora na pomidora". Zobacz więcej na temat: Czwórka ekologia zdrowie żywność
Bieganie i jedzenie idą w parze - Dobre jedzenie i sport to forma troski o samego siebie - mówi Małgorzata Majewska, autorka książki "Przepis na bieganie". Zobacz więcej na temat: dieta Katarzyna Pruchnicka kuchnia Trójka
Jak smakowała kuchnia międzywojnia? Książka Agnieszki Jeż "Kuchnia dwudziestolecia. Co i jak jadano" to wehikuł czasu. - Poza przepisami na ówczesne dania możemy tam znaleźć wiele porad z przedwojennych czasopism - mówi Katarzyna Pruchnicka. Zobacz więcej na temat: Katarzyna Pruchnicka przepisy kulinarne Trójka
Bezpieczna żywność - jak ją poznać? Polepszacze, barwniki, aromaty, konserwanty, substancje słodzące - niby dozwolone, a jednak budzące wątpliwość. Co z nimi jest nie tak? Zobacz więcej na temat: Czwórka dieta zdrowie