Owady - alternatywne źródło białka? - Potrzebujemy dużo białka, a hodowla owadów jest ekologiczna. Owady zajmują mało przestrzeni życiowej, a w porównaniu z hodowlą krów czy trzody chlewnej nie potrzebują zbyt dużo paszy i wody - mówi Krzysztof Smarzyński, prezes Koła Naukowego Technologów Żywności. Zobacz więcej na temat: Czwórka owady jedzenie gotowanie dieta kulinaria Patryk Kuniszewicz
Spichlerze z nasionami . Czy ocalą żywność? Od ponad czterech lat Norwegowie zbierają nasiona jadalnych roślin, by zabezpieczyć ludzkość na wypadek katastrofy. Zobacz więcej na temat: Czwórka
Nieprzeciętni 2021. Jan Paszkowski o poszukiwaniu ludzi wyjątkowych - Moje życie to spełnianie marzeń dzięki ciężkiej pracy, konsekwencji, ale także kreatywności. I takich cech szukam w ludziach - mówi Jan Paszkowski, klarnecista, który jednak w swoim życiu poszedł w zupełnie inną stronę. Zajął się gotowaniem, a teraz zasiada w kapitule Plebiscytu Nieprzeciętni 2021. Zobacz więcej na temat: Czwórka hobby Aleksandra Jasińska Nieprzeciętni 2021
Przepisy dla ozdrowieńców. Jak odzyskać smak i węch? Utrata smaku i węchu to jeden z częstych objawów zakażenia koronawirusem. Zdarza się, że ozdrowieńcy nie odzyskują tych zmysłów zbyt szybko. Brytyjczycy przygotowali dla nich specjalną książkę kucharską. Zobacz więcej na temat: Czwórka Martyna Ogonek Kamil Jasieński koronawirus węch smak
Trufle, czyli grzyby pełne aromatu Trufle, niezwykle aromatyczne grzyby rosnące pod powierzchnią ziemi, są rzadko wykorzystywane w polskiej kuchni, choć, jak twierdzą znawcy, występują na południu naszego kraju. Tymczasem we Włoszech trufle stanowią jeden z najbardziej charakterystycznych składników potraw. Zobacz więcej na temat: Adriana Marczewska STYL ŻYCIA Włochy Trójka
Strząska, prażnica, a może łosoś? Co ląduje na wielkanocnych stołach? Pod hasłem "tradycyjna kuchnia Polski" kryje się kuchnia wielu regionów. Z Darią Ładochą zerkamy na w tradycyjne, świąteczne jadłospisy Małopolski i Kaszub, ale także sprawdzamy czy wielkanocne jaja podawane są w nowoczesnych formach na polskich stołach. Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie kuchnia polska Wielkanoc
Powolne lektury Joanny Gromek-Illg - Oddaję się ostatnio lekturom stonowanym - opowiadała Joanna Gromek-Illg, redaktorka i krytyczka literatury, autorka biografii wewnętrznej Wisławy Szymborskiej "Szymborska. Znaki szczególne". Zobacz więcej na temat: literatura wspomnienie Hermann Hesse Dorota Gacek Dwójka
"Patrick Melrose" od strony gastronomicznej W audycji rozmawialiśmy o gastronomii w serii powieści i miniserialu "Patrick Melrose" Edwarda St Aubyna. Zobacz więcej na temat: gastronomia Dwójka jedzenie Łukasz Modelski
Grillowane mielone na patyku. Jak przyrządzić čevapčići? Čevapčići przywołuje wspomnienia z wakacji w gorącej Chorwacji. To także doskonała alternatywa dla naszych kotletów mielonych. Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie STYL ŻYCIA kulinaria gotowanie Mateusz Kulik
Łosoś - smaczny, zdrowy i ładnie wygląda Kiedyś uchodził za rybę luksusową, dzisiaj sięgamy po niego na co dzień. Łosoś doskonale nadaje się na śniadanie, obiad i kolację. Może być smażony, grillowany, wędzony czy duszony, sposobów jego przyrządzania jest wiele. Sprawdzamy co kryje w sobie łosoś. Zobacz więcej na temat: Czwórka Jakub Jamrozek Mateusz Kulik ryba jedzenie
Jedzenie za kółkiem - można czy nie można? Komu z nas nie zdarzyło się zjeść batona czy wypić "colkę" za kierownicą - niech pierwszy rzuci kamieniem. Czy jednak kanapeczka w trasie jest całkowicie legalna? Dziś sprawdzamy jedzenie za kółkiem - można czy nie można? Zobacz więcej na temat: motoryzacja kierowca kierowcy samochody samochód drogi autostrady autostrada STYL ŻYCIA podróże jedzenie
Tadżin to Maroko, a Maroko to tadżin W Maroku tadżin jedzony jest na co dzień i od święta. To podstawowa i ulubiona potrawa jego mieszkańców, którą chwalą się na całym świecie. Tadżin swój smak zawdzięcza nietuzinkowej kompozycji przypraw. Ale tadżin to też specjalne naczynie. Zobacz więcej na temat: Czwórka Maroko jedzenie przepisy kulinarne Mateusz Kulik
Herbata. Napar, który łączy ludzi Chińczycy znają ją od niemal 5 tys. lat. Zawojowała Japonię, pokochali ją Europejczycy, zaś Brytyjczycy uczynili swoim "znakiem firmowym". Zobacz więcej na temat: Trójka Anna Kwiatkowska herbata podróże kulinaria
Pierwsze spotkanie – ze śledziem Adriana Marczewska przyznaje, że długo myślała, jaki powinien być temat premierowej "Gorącej płyty", kim powinien być bohater? – Podeszłam do tego z ogromną czułością – deklaruje. I wybrała... śledzia! Zaprosiła też do programu Marcina Dudę, kucharza i pasjonata śledzi, który, aby się nimi zająć, porzucił ciepłą posadkę w korporacji. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA ryba Trójka Adriana Marczewska
Jedz jaglankę, ale z kaszy bez glifosatu! Od lat prowadzone są badania, które mają sprawdzić, co jest w naszym jedzeniu. Okazuje się, że nawet w zdrowych produktach, zaliczanych do superfoods, może czaić się coś niedobrego. Zobacz więcej na temat: Czwórka Mateusz Kulik jedzenie
Jajka są zdrowe - przygotuj nitamago Jajka na miękko, na twardo, marynowane, sadzone, w jajecznicy, szakszuce, omletach - jemy je od wieków na różne sposoby. Najnowsze badania pokazuję, że nawet jedzenie 10 jaj tygodniowo nam nie zaszkodzi. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kuba Marcinowicz jajko jedzenie dieta zdrowie STYL ŻYCIA
Walentynkowy konkurs sms-owy na antenie Czwórki! Już zaraz Walentynki. Piątkowy poranek rozpoczniemy od konkursu, w którym można będzie wygrać bukiety kwiatów dla ukochanych! Zobacz więcej na temat: Czwórka żubr ochrona przyrody Walentynki
Jak karnawał, to tylko ze smakiem! Jak śpiewa Maryla Rodowicz, "życie to bal jest nad bale", nie ma więc powodu, by zupełnie rezygnować z tegorocznego karnawału. Dzięki "Podróżom ze smakiem" można go świętować bez fajerwerków, balów i dużych imprez. Zobacz więcej na temat: Anna Kwiatkowska Trójka STYL ŻYCIA kulinaria przepisy kulinarne