Od kucharza do celebryty. Kiedy hobby staje się grą o wszystko? W audycji porozmawiamy o filmie "Smak głodu". Reżyser obrazu - Christoffer Boe - przygląda się małżeństwu, które dążeniu do osiągnięcia celu traci z oczu to, co już ma. Zobacz więcej na temat: Czwórka kino gotowanie
Czeczeni - Nazywam się Khedi Alieva i jestem uchodźczynią z Czeczenii. Wojna. Męża zabili. Przyjechałam z dziećmi. To były dzieci wojny. Widziały tylko śmierć, poniżanie praw człowieka, czołgi, samoloty. Zobacz więcej na temat: folk folklor kultura ludowa Mariana Kril mniejszości narodowe Czeczenia Gdańsk
Z niczego też można stworzyć smaczne danie Wizja niespodziewanych gości i pustej lodówki to koszmarny sen każdej gospodyni. Czym ich ugościć, jeżeli mamy jedynie mleko i pomidory wcale nie pierwszej świeżości. - Po pierwsze, nie panikować - radzi Małgorzata Pindych, szefowa kuchni. Zobacz więcej na temat: żywność odpady Joanna Racewicz
Do picia, jedzenia i wąchania. Kawa dobra na wszystko? Cappuccino, macchiato, espresso, caffe latte. To nazwy doskonale znane nie tylko prawdziwym kawoszom, ale również osobom, które kawę piją okazjonalnie. Przy okazji Międzynarodowego Dnia Kawy warto temu napojowi przyjrzeć się bliżej. Zobacz więcej na temat: Agnieszka Kunikowska kawa desery
Smaki Dziedzictwa na EDD 2021 Tegoroczna odsłona Europejskich Dni Dziedzictwa ma zachęcać do poznawania tradycyjnych produktów regionalnych, przepisów, które 100 lat temu królowały na polskich stołach oraz zabytków przetwórstwa spożywczego i dziedzictwa kulinarnego. Zobacz więcej na temat: folk folklor Piotr Kędziorek muzyka ludowa kultura ludowa tradycja kulinaria
Mięso - jak długo je trawimy? Na długość trawienia mięsa wpływ ma wiele czynników. Zależy to m.in. od jego rodzaju i obróbki. Sprawdzamy, jak długo mięso się rozkłada i trawi w naszym żołądku oraz to, czy możemy z niego zrezygnować. Zobacz więcej na temat: Czwórka dieta Agata Nowotnik STYL ŻYCIA Maciej Wójcik
Europejskie Dni Dziedzictwa. Ocalić smaki od zapomnienia Na dwa weekendy września (11-12 i 18-19.09) zaplanowane są setki wydarzeń, które upowszechnią wiedzę o tradycyjnej kuchni, produktach regionalnych, przetwórstwie domowym i lokalnym. Zobacz więcej na temat: Narodowy Instytut Dziedzictwa kuchnia polska Katarzyna Kobylecka
Raj dla podniebienia, wzroku i uszu. Europejski Festiwal Smaku w Lublinie Trzynastka nie musi być pechowa – choć w tym roku pandemiczne okoliczności rzeczywiście nie sprzyjają Europejskiemu Festiwalowi Smaku w Lublinie. Jest to wydarzenie multimedialne i multikulturowe. Zobacz więcej na temat: Monika Małkowska Trójka KULTURA Klub Trójki barok kuchnia polska Lublin romantyzm
Słowacja. "Spróbuj bryndzy i nie obudź nietoperza" Kraj jest mały, ale wakacje nie wystarczą, żeby docenić wszystkie jego uroki. - W gorących źródłach można zażywać kąpieli, w lokalnych knajpkach zajadać się haluszkami, a w jaskiniach dać nietoperzom święty spokój - opowiada dziennikarka Martyna Matwiejuk. Zobacz więcej na temat: Czwórka podróże gotowanie STYL ŻYCIA Martyna Matwiejuk Słowacja
Słowackie smaki - co zjeść i co zobaczyć? W najbliższym wydaniu audycji przeniesiemy się na Słowację. Sprawdzimy co warto obejrzeć w kraju naszych sąsiadów, a o przysmakach kuchni słowackiej opowie Jan Bosnovic. Zobacz więcej na temat: Czwórka podróże gotowanie
"Bursztyn i żyto. Bałtycka podróż kulinarna" Zuzy Zak Zuzanna Zak, Polka z Londynu, dziennikarka, jak się sama przedstawia - „kucharka-gawędziarka” - w swojej najnowszej książce „Bursztyn i żyto. Bałtycka podróż kulinarna” napisała, że… „zaczęło się (…) od opowieści. Gdy dorastałam w Warszawie, moja babcia Halinka nieustannie opowiadała mi o swoim idyllicznym dzieciństwie na Litwie. - Wspomnienia okazały się inspirujące - mówi, w rozmowie z Polskim Radiem dla Zagranicy, Zuzanna Zak. Zobacz więcej na temat: kulinaria Litwa Łotwa Estonia
Kelner poszukiwany. Wszystkiemu winna pandemia Kelnerzy przez całą pandemię nie mieli łatwo, wielu odeszło z zawodu i dzisiaj mówi się o tym, jak bardzo ich brakuje. W audycji sprawdzamy, dlaczego mimo niepewnej sytuacji niektórzy decydują się zostać w gastronomii. Zobacz więcej na temat: Czwórka podróże gastronomia restauracja Weronika Puszkar
Lublin i Równe – kuchnia regionalna ponad granicami Polski Lublin i ukraińskie Równe połączyła kulinarna współpraca: w lubelskim Centrum Spotkania Kultur podpisano porozumienie dotyczące promowania dziedzictwa kulinarnego i marek turystycznych miast partnerskich. To tworzy doskonały klimat do wymiany doświadczeń, tym bardziej, że kuchnia lubelska i ukraińska mają ze sobą dużo wspólnego. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA Ukraina Lublin Równe Piotr Firan Trójka
Słoiki pełne smaku, czyli tajemnice kiszonek i zakwasu Kisić możemy prawie wszystko, ale… – Nie każde warzywo da się ukisić tak samo dobrze. Są takie, które warto kisić tak, jak ogórki wiosenne, czyli delikatnie. Je zjadamy po kilku dniach. Długoterminowo możemy kisić warzywa mocno dojrzale. Kisić można też owoce, ja przygotowuję tak cytryny – opowiada Mikołaj Bator. Jak zdradza, pastę z tych owoców wykorzystuje później, przygotowując dania kuchni marokańskiej. Zobacz więcej na temat: Adriana Marczewska Trójka dieta jedzenie zdrowie STYL ŻYCIA warzywa owoce
Owady w każdej kuchni? Jadalne jedwabniki, coraz smaczniejsze larwy - w audycji rozmawialiśmy o jedzeniu przyszłości. Zobacz więcej na temat: Łukasz Modelski Dwójka
Klasyk brytyjskiej kuchni uwielbiany przez Churchilla, Lennona i Jacksona Ten tytuł natychmiast ujawnia bohatera programu, ponieważ chyba każde dziecko się domyśla, że chodzi o słynne fish and chips, czyli rybę z frytkami. W tym programie sprawdzaliśmy, jak odpowiednio przygotować dwa główne składniki, ale także jak dobrać do nich dodatki. Zobacz więcej na temat: Adriana Marczewska STYL ŻYCIA jedzenie ryby Anglia Trójka
Tożsamość w smaku. O kinie koreańskim Od piątku w kinach, od dawna w sklepach. - Minari to niezwykła roślina, która rośnie tam, gdzie się ją zasieje. Mówi, się że to pietruszka japońska, dodatek niezbędny w koreańskiej kuchni, zwłaszcza do robienia kimchi - opowiada Iza Wierzbińska z Best Filmu, dystrybutora filmu "Minari". Zobacz więcej na temat: Czwórka FILM kino Azja kulinaria Beata Kwiatkowska
Zupełnie inna herbata. Kombucha w roli głównej Słodko-kwaśny, lekko musujący, o delikatnie herbacianym, a jednocześnie octowym posmaku – kombucha to napój uzyskiwany z herbaty, poddanej fermentacji przez tzw. grzybek tybetański. Jak go przyrządzić i jakie korzyści dla zdrowia przynosi picie kombuchy? O tym opowiedział Mateusz Kuwał współzałożyciel firmy specjalizującej się w wytwarzaniu kombuchy, a także DJ. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA Adriana Marczewska herbata napoje