Pieczony czosnek - dla smaku i zdrowia O zdrowotnych właściwościach czosnku wiemy bardzo dużo. Nie tylko buduje odporność naszego organizmu, ale też jest naturalnym antybiotykiem. Jednak nie każdy może jeść surowy czosnek, więc jego pieczona wersja jest świetną alternatywą. Zobacz więcej na temat: Czwórka warzywa zdrowie czosnek Mateusz Kulik jedzenie Szymon Jaworski Małgorzata Jakubowska
Jak jeść i żyć zdrowo? Dietetyk: wystarczy poznać kilka podstawowych reguł - Do filozofii zdrowego żywienia powinniśmy podchodzić nieco bardziej na luzie i zdroworozsądkowo, ponieważ wszystko jest dla ludzi. Skrajne podejście często powoduje tak naprawdę odwrotny efekt. Jak najbardziej każdy z nas może usiąść przy stole i nie odmawiać mamie barszczu z uszkami - powiedział na antenie Polskiego Radia 24 doradca żywieniowy Krystian Batóg. Zobacz więcej na temat: Polskie Radio 24 Piotr Wąż zdrowe odżywianie jedzenie żywność społeczeństwo zdrowie
"Łamała stereotypy i konwenanse". Dr Wodzińska o Lucynie Ćwierczakiewiczowej - Była propagatorką zdrowego żywienia, ruchu, bardzo często pisała o higienie, o porządek i sama ten porządek utrzymywała - tłumaczyła historyk - mówiła w Polskim Radiu 24 dr Izabela Wodzińska, historyk, kustosz w Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej o Lucynie Ćwierczakiewicz. - Czytając jej poradniki można się przekonać, że jej porady mają charakter rewolucyjny i można je zastosować także dzisiaj - zaznaczyła. Zobacz więcej na temat: Magdalena Merta Boże Narodzenie społeczeństwo kobieta
Święta bez zbędnych kilogramów. Czego się wystrzegać? Dzień przed Wigilią i świętami dietetyk, korzystając z najnowszej wiedzy żywieniowej, przedstawia propozycję kompozycji potraw, które będą zgodne z tradycją, a jednocześnie nie zrujnują zdrowia i nie będą przyczyną przyrostu zbędnych kilogramów. Zobacz więcej na temat: święta dieta ryby żywność Artur Wolski
Świąteczne pogotowie kulinarne. Sposób na pozbawionego zapachu karpia Co roku jest to samo. Kiedy zacząć przygotowania kulinarne do świąt tak, żeby potrawy były świeże i smaczne, ale jednocześnie, żeby był czas na ich spokojne przyrządzenie? I co zrobić, żeby tradycyjny karp nie miał posmaku mułu? Zobacz więcej na temat: gotowanie Małgorzata Raducha Wigilia
Kiedyś nisza, dziś popularna usługa. W pandemii szybko rośnie zainteresowanie cateringiem pudełkowym "Rzeczpospolita" pisze o szybko rosnącym zainteresowaniu Polaków dietami pudełkowymi. Przynajmniej raz z tego rodzaju cateringu korzystało 37 proc. Polaków. Zobacz więcej na temat: GOSPODARKA POLSKA
Z kina na talerze. Gdy filmy dostarczają inspiracji Trwa Azjatycki Festiwal Filmowy Pięć Smaków. W tym roku zabrakło na nim sekcji kulinarnej, ale nie oznacza to, że wątków kulinarnych nie ma. Kulinarne inspiracje w filmach wyszukuje Inessa Kim, miłośniczka gotowania. Zobacz więcej na temat: Czwórka Beata Kwiatkowska FILM
"Rosja od kuchni". Pomysł na tę książkę narodził się w daczy Stalina - W książce "Rosja od kuchni" chciałem pokazać, przez jakie zmiany polityczne przechodziła Rosja w XX i XXI wieku - mówi Witold Szabłowski, dziennikarz i reportażysta. - Jednym z wyznacznikiem tych zmian jest np. kawior, niektórym przywódcom serwowany w wielkich wazach, innym cienko smarowany na chleb - dodaje. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński reportaż KSIĄŻKA Rosja
Haggis - szkocki klasyk z podrobów Haggis to może niespecjalnie wykwintne, ale tradycyjne szkockie danie. Narodowy wieszcz Robert Burns wysławił go w swoim utworze, dzięki czemu spod strzech trafił na salony. Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie przepisy Mateusz Kulik
Kawior i kraby - potęga ZSRR na talerzu - W Związku Radzieckim jedzenie miało onieśmielać wszystkich dookoła. Wszyscy, którzy byli zaproszeni na Kreml i siadali tam przy stole, mieli wychodzić z poczuciem, że jest to największy, najbogatszy kraj na świecie - mówił w Dwójce Witold Szabłowski, autor książki "Rosja od kuchni. Jak zbudować imperium nożem, chochlą i widelcem". Zobacz więcej na temat: Dwójka Łukasz Modelski KSIĄŻKA Rosja
Dobre, nie za słodkie. Dziś obchodzimy Dzień Ciasta Ląduje na naszych stołach w dni urodzin (przyozdobione świeczkami), dni imienin, w święta, a często zupełnie bez okazji. 26 listopada to National Cake Day, czyli Dzień Ciasta. Jakie wyroby cukiernicze zjadamy najchętniej i jakie cechy powinna posiadać osoba, która przygotuje idealny, pyszny wypiek? Zobacz więcej na temat: Przemysław Cięgotura Łukasz Sobolewski Trójka ciasta słodycze słodkości jedzenie desery kulinaria cukiernia społeczeństwo
Tomasz Strzelczyk: trendy przychodzą i odchodzą, a prawdziwa kuchnia zostaje "Oddasz fartucha" to jeden z najbardziej popularnych polskich kanałów kulinarnych w serwisie YouTube. Jego autor przekonuje nas do tradycyjnej kuchni polskiej, którą pamiętamy z dzieciństwa. Jego zdaniem nawet zupa mleczna z zacierkami może być przysmakiem. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński gotowanie
Zupka w proszku - co w niej jest? Zupka w proszku to błyskawiczne, popularne studenckie danie. Wystarczy dolać wody, chwilę poczekać i gotowe. Sprawdzamy co tak naprawdę zawiera. Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie przepisy
Fine dining - wybierz się w kulinarną podróż przez 5 talerzy Rolą posiłku - wg filozofii fine dining - nie jest zaspokojenie głodu, lecz dostarczenie wrażeń. Istotny jest kunszt kulinarny szefa kuchni, sposób przygotowania jedzenia, jego serwowania, wystrój wnętrza oraz atmosfera towarzysząca uczcie. Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie przepisy Mateusz Kulik restauracja
Ryby na polskich stołach. Śledź wciąż niepokonany, choć doceniamy też mintaja Spożycie ryb w Polsce z roku na rok rośnie. Według Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej w tym roku wyniesie 14 kg na mieszkańca. Najchętniej jemy śledzie, mintaje i makrele. Zobacz więcej na temat: GOSPODARKA ryby jedzenie owoce morza
Kaszanka i czarna polewka. Międzynarodowe odsłony krwistych dań Aby w kinie pokazać krew, ekipy filmowe uciekały się do przeróżnych sztuczek. Wykorzystywano ketchup, dżemy, sok malinowy. Jednak filmowcy korzystali też z kulinarnych odkryć. Przepisy na przeróżne odsłony dań z krwi wiele im podpowiadały. Bez problemu odnajdziemy je w kuchni całej Europy. Zobacz więcej na temat: Czwórka Beata Kwiatkowska jedzenie krew
Pawłowa i Kucharski. Kto serwował Iwaszkiewiczom kurę po literacku? Kura po literacku, ogórki z miodem i "sałatka z płytkiego morza" były przysmakami autora "Panien z Wilka" i często gościły na stole Iwaszkiewiczów. Kto przygotowywał te smakołyki? Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie Jarosław Iwaszkiewicz Beata Kwiatkowska przepisy kulinarne
Honeycomb toffee - ciasteczka, które pobijają internet Głównym składnikiem tych ciastek o strukturze plastra miodu jest cukier. Ich szalona popularność w sieci wzrosła wraz z pojawieniem się serialu "Squid Game". Podpowiadamy, jak zrobić honeycomb toffee w domu. Zobacz więcej na temat: Czwórka słodycze Szymon Jaworski Małgorzata Jakubowska Mateusz Kulik