W kuchni czas na bakłażany - Bakłażany mają bardzo dużo słynnego piątego smaku, czyli smaku umami - mówi Marta Dymek. Zobacz więcej na temat: gotowanie Katarzyna Pruchnicka kuchnia przepisy kulinarne Trójka
Mateusz Gessler: trzeba wszystkiego próbować W ciągu dnia brzuch Mateusza Gesslera wypełniają głównie kawy i herbaty, prawdziwa kulinarna uczta zaczyna się dla niego dopiero wieczorem. Zobacz więcej na temat: Czwórka hobby Jan Kruczkowski kuchnia Mateusz Gessler Mateusz Tomaszuk
Miso - podstawa kuchni japońskiej - Japończycy nie jedzą zup, oni je piją - mówi Alicja Than i dodaje, że w Kraju Kwitnącej Wiśni miso pojawia się na stole w czasie porannego posiłku. Zobacz więcej na temat: jedzenie Katarzyna Pruchnicka kuchnia kuchnia japońska przepisy kulinarne Trójka
Drożdże i produkcja alkoholu - Drożdże produkują nie tylko dwutlenek węgla, ale także alkohol etylowy. Jednak on dość szybko paruje i dlatego w cieście drożdżowym nie jest wyczuwany - mówi Tomasz Rożek. Zobacz więcej na temat: bakterie kuchnia NAUKA Tomasz Rożek Trójka
Marcin Kuc: najlepsze jedzenie jest mięsem - Mięso to życie. Bez niego moje wyglądałoby bardzo kiepsko - mówi autor bloga kulinarnego "Jaja w kuchni". - Próbowałem weganizmu przez kilka dni, odciąłem wszystkie produkty pochodzenia odzwierzęcego - dodaje. Zobacz więcej na temat: Czwórka kuchnia kuchnia wegetariańska Mariusz Infulecki
Pierwsze prawo restauracji: nie zadzieraj z kelnerem – Niezbyt dobrze jest podpaść komuś, kto nas karmi – mówił Jakub Milszewski, współautor książki "Gastrobanda. Wszystko, co powinieneś wiedzieć zanim wyjdziesz coś zjeść". Zobacz więcej na temat: Dwójka gastronomia gotowanie kuchnia kulinaria KULTURA Łukasz Modelski
Po jaki ser warto pojechać w Bieszczady? - W Świętokrzyskiem i Mazowieckiem jest dużo kozich serów, a to jest bajka. Gdy bierze się je do ust, to ma się uczucie, jakby się język przecierało jedwabiem, aksamitem czy pawim piórem - mówi krytyk kulinarny Eugeniusz Mientkiewicz. Zobacz więcej na temat: jedzenie Katarzyna Pruchnicka kuchnia nabiał podróże po Polsce Trójka
Co musisz wiedzieć, zanim pójdziesz coś zjeść W audycji z cyklu "Droga przez mąkę" porozmawiamy o tym, co - i w jaki sposób - ukrywają przed nami restauratorzy. Zobacz więcej na temat: Dwójka gotowanie kuchnia KULTURA
Koper włoski - z czym to się je? Dziś o warzywie, do którego niektórzy pochodzą jeszcze z dystansem. Z jednej strony wygląda ładnie – biały z zieloną czupryną, a z drugiej nie do końca wiemy, co z nim zrobić. Zobacz więcej na temat: dieta jedzenie Katarzyna Pruchnicka kuchnia Trójka warzywa
Diety w służbie kina. Udręka dla aktorów? Niektóre z ról wymagają od aktorów przybrania kilku kilo na wadze, inne serwują swoim odtwórcom okrutne odchudzanie. W kinie diety pojawiają się też na ekranie, i jak zauważą Magda Maksimiuk, nie są one zawsze zdrowe. Zobacz więcej na temat: aktorzy Beata Kwiatkowska Czwórka dieta FILM kuchnia
To one dbały o brzuchy powstańców Zupa plujka, mąka z trawy, kawa z żołędzi, marmolada z buraków, ziemniaki udające jajka to wbrew pozorom nie są potrawy z nowoczesnej kuchni, a dania, którymi kucharki karmiły walczących w Powstaniu Warszawskim. Zobacz więcej na temat: Czwórka II wojna światowa kuchnia kulinaria
Sery podpuszczkowe. Na początku był kozi bukłak? - Serowar nie ma w serowarni podpuszczki jako takiej. Musi ją sobie wysublimować - o produkcji serów podpuszczkowych (np. parmezan czy gouda) opowiadał w Dwójce Gieno Mientkiewicz. Zobacz więcej na temat: Gieno Mientkiewicz kuchnia kulinaria mleko Łukasz Modelski
Bieganie i jedzenie idą w parze - Dobre jedzenie i sport to forma troski o samego siebie - mówi Małgorzata Majewska, autorka książki "Przepis na bieganie". Zobacz więcej na temat: dieta jedzenie Katarzyna Pruchnicka kuchnia Trójka
Mleczne skarby. Sery i ich tajemnice Co to jest podpuszczka, czy w Polsce produkuje się sery dojrzewające? O tym m.in. porozmawiamy w audycji "Droga przez mąkę" Zobacz więcej na temat: kuchnia kulinaria mleko
Szalone małże płyną do Polski. Smaki prosto z Chile - Oczywiście wino, owoce morza, owoce suszone. Ale są też produkty mniej oczywiste - wyliczała Katarzyna Kaźmierska z Ambasady Republiki Chile w Warszawie, opowiadając o kuchni chilijskiej. Zobacz więcej na temat: Chile kuchnia kulinaria Łukasz Modelski
Dlaczego warto jeść młode warzywa? Zachęcamy do kupowania, przyrządzania i jedzenia młodych warzyw. Dlaczego właśnie teraz? Zobacz więcej na temat: dieta jedzenie Katarzyna Pruchnicka kuchnia przepisy kulinarne Trójka warzywa
Keczup truskawkowy i inne przetwory Od lipca warto pomyśleć o jesiennych przetworach. - Owoce, z których robimy konfitury i dżemy, też można przyrządzić wytrawnie - zapewnia Marta Dymek, specjalistka od kuchni wegetariańskiej, autorka książki i bloga Jadłonomia. Zobacz więcej na temat: gotowanie Katarzyna Pruchnicka kuchnia kuchnia wegetariańska przepisy kulinarne przetwory Trójka warzywa
Oliwa z oliwek - jak wybrać tę najlepszą? Idealnie pasuje do sałat, cudownie smakuje z mozzarellą, ale też twarogiem czy po prostu kromką świeżego pieczywa lub… szynką. Zobacz więcej na temat: gotowanie Katarzyna Pruchnicka kuchnia przepisy kulinarne Trójka