Co jada się w "Jeżycjadzie"? O kuchni w cyklu powieści Małgorzaty Musierowicz porozmawiamy w "Drodze przez mąkę". Naszym gościem będzie Małgorzata Minta. Zobacz więcej na temat: literatura
Jesienne sposoby na cukinię Przepis na nieskomplikowany cukiniowy obiad słuchaczom Trójki zaproponowała restauratorka Agnieszka Kręglicka. Zobacz więcej na temat: cukinia dynia gotowanie Katarzyna Pruchnicka Trójka
Na planie filmowym w kuchni... od kuchni Praca nad filmami i serialami kulinarnymi może być sporym wyzwaniem nie tylko dla aktorów, ale dla całej ekipy produkcyjnej. Co trzeba zrobić, aby kuchenne życie pokazywane na ekranie było wiarygodne? Zobacz więcej na temat: aktorzy Beata Kwiatkowska Czwórka gotowanie jedzenie Piotr Głowacki serial STYL ŻYCIA
Na planie w kuchni. Jak gotują aktorzy? Praca nad filmami i serialami kulinarnymi może być nie lada wyzwaniem dla aktorów niezaznajomionych ze sztuką kulinarną. Zobacz więcej na temat: aktorzy Czwórka gotowanie grzyby serial
"Bakłażany na stół" - kulinarne nowinki PRL-u Brokuły, cykoria, endywia, sałata rzymska czy jarmuż - 37 lat temu w Polsce warzywa te nie często gościły na domowych stołach, jednak już wtedy na antenie Czwórki przekonywaliśmy o ich walorach. Zobacz więcej na temat: Cztery dychy Czwórka Martyna Ogonek Piotr Galus PRL warzywa
Lara Gessler i jej ziołowa piątka - Pewne połączenia smaków, znane w Polsce od lat, musiałam przełożyć na język deserów - mówi Lara Gessler, autorka "Słodkiego zielnika Lary". - Kaczkę z jabłkami i majerankiem jemy od wieków, znamy więc i lubimy smak jabłek z tym ziołem - wyjaśnia. Zobacz więcej na temat: Aleksandra Jasińska Czwórka Karina Terzoni kulinaria
Słodkie desery z aromatem przypraw i ziół Tymianek, majeranek, jałowiec, mięta… w "Dniu Kobiet" udowodnimy, że zioła potrafią odmienić smak każdego dania – również deserów. Zobacz więcej na temat: Czwórka desery gotowanie przyprawy
Kulinarne zapachy zamknięte we flakoniku perfum Niezwykłą sztuką jest komponowanie zapachów perfum. Okazuje się, że te najpopularniejsze przez lata, kwiatowe, dziś odchodzą w przeszłość, a szuka się tych ekstrawaganckich, choćby z sera pleśniowego czy popcornu. Zobacz więcej na temat: Beata Kwiatkowska ciekawostki Czwórka jedzenie kulinaria perfumy
Agata Gawrońska: kuchnia to przede wszystkim dynamika - To mama mi pokazała, że trzeba gościć, gotować, podawać, serwować, uśmiechać się i bawić - mówi o pracy w usługach gastronomicznych Agata Gawrońska, najmłodsza szefowa kuchni w Polsce, która dziś gotuje dla ambasadora. Zobacz więcej na temat: Beata Kwiatkowska Czwórka jedzenie
Co się jada w powieściach Tomasza Manna? - Motyw kulinariów w twórczości Manna jest dla mnie ogromnym zaskoczeniem, zwłaszcza w konfrontacji z osobą pisarza - przyznała w Dwójce Wanda Klenczon. Zobacz więcej na temat: literatura Łukasz Modelski Tomasz Mann Wanda Klenczon
Nad Bałtykiem. Nie tylko kebab, lecz także śledzie W ostatnią wakacyjną sobotę w audycji "Droga przez mąkę" o nadbałtyckiej kuchni rozmawialiśmy z Dorotą Mintą, psychoterapeutką i smakoszką. Zobacz więcej na temat: kulinaria KULTURA Łukasz Modelski Małgorzata Minta Morze Bałtyckie pomorskie
Rusza XIII Festiwal "Warszawa Singera" Gołda Tencer, pomysłodawczyni festiwalu i szefowa Teatru Żydowskiego zapowiada bogaty program XIII edycji festiwalu Warszawa Singera, który potrwa w tym roku do 4 września. Zobacz więcej na temat: Gołda Tencer Krzysztof Komeda KULTURA Martyna Podolska MUZYKA TEATR Warszawa Żydzi
Kulinarny storytelling. Opowieść o kucharzu i historii Każdy posiłek może nieść w sobie komunikat. Na tej podstawie swoją kuchnię tworzy "opowiadacz historii" Andoni Luis Aduriz. Okazuje się, że dania to też informacje o zamierzchłych czasach. Zobacz więcej na temat: Beata Kwiatkowska Czwórka kulinaria
Wszystko, co chcielibyście wiedzieć o dyni W kolejnej audycji z cyklu "Droga przez mąkę" rozmawialiśmy o sezonowych warzywach przełomu lata i jesieni. Zobacz więcej na temat: jesień lato Łukasz Modelski warzywa
Kaszkawał kołudzki - polski ser z francuskimi korzeniami - To jeden z moich ulubionych delikatnych serów. Nie da się pokroić, ale za to świetnie się smaruje - mówi Gieno Mientkiewicz o kaszkawale kołudzkim. Zobacz więcej na temat: jedzenie Katarzyna Pruchnicka Trójka
W kuchni czas na bakłażany - Bakłażany mają bardzo dużo słynnego piątego smaku, czyli smaku umami - mówi Marta Dymek. Zobacz więcej na temat: gotowanie Katarzyna Pruchnicka przepisy kulinarne Trójka
Mateusz Gessler: trzeba wszystkiego próbować W ciągu dnia brzuch Mateusza Gesslera wypełniają głównie kawy i herbaty, prawdziwa kulinarna uczta zaczyna się dla niego dopiero wieczorem. Zobacz więcej na temat: Czwórka hobby Jan Kruczkowski Mateusz Gessler Mateusz Tomaszuk
Miso - podstawa kuchni japońskiej - Japończycy nie jedzą zup, oni je piją - mówi Alicja Than i dodaje, że w Kraju Kwitnącej Wiśni miso pojawia się na stole w czasie porannego posiłku. Zobacz więcej na temat: jedzenie Katarzyna Pruchnicka kuchnia japońska przepisy kulinarne Trójka