Święta Bożego Narodzenia u Polaków na Litwie Makówki, grzybówki, bliny ze śledziami i śliżyki z podsytą - takie dania królują na wigilijnych stołach wileńskich Polaków oraz wielu Litwinów. Tegoroczna Wigilia będzie trochę inna z powodu ograniczeń pandemicznych, ale nie oznacza to, że mieszkańcy Litwy, w tym nasi rodacy z Wileńszczyzny, zrezygnują z kultywowania tradycji i obyczajów. Zobacz więcej na temat: Wigilia Litwa Polonia
"Łatwość przyrządzania i dostępność szpinaku sprawia, że nabrał teraz wiatru w żagle" 40 lat temu powstał film Roberta Altmana, którego bohaterem marynarz Popeye. Zjadał on olbrzymie ilości szpinaku, który dawał mu siłę i moc. Również dzięki niemu w świecie nauki funkcjonował pogląd, że warzywo to jest bogate w żelazo. Sprawdzamy ile w tym prawdy. Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie szpinak Beata Kwiatkowska
Detroit "deep dish". Pizza z fabryki samochodów Ma grube, puszyste ciasto, przyjemnie przypieczony na złoto ser i brunatną, ale niegorzką "przypieczkę" na brzegach, która powstaje z roztopionego sera. Powstała w 1946 roku w barze Buddy’s Rendezvous w Detriot; teraz możesz zrobić ją w domu. Zobacz więcej na temat: Czwórka pizza STYL ŻYCIA Mateusz Kulik gotowanie kulinaria
Sanepid wycofuje łyżki szumówki z popularnego sklepu. Do żywności migrują szkodliwe substancje Główny Inspektorat Sanitarny, w ramach ostrzeżenie publicznego dotyczącego wyrobu służącego do kontaktu z żywnością, poinformował w środę o migracji szkodliwych substancji z produktu" Łyżka Szumówka". Zobacz więcej na temat: POLSKA społeczeństwo Główny Inspektor Sanitarny
Przewodnicy z 4 kontynentów połączyli siły. Dzielą się pasją i przepisami - "Przewodnicy bez granic" to inicjatywa, której geneza sięga marca 2020 roku, początków pandemii - opowiada Agata Sosnowska jej pomysłodawczyni. - Jednym z sektorów, który najmocniej ucierpiał jest turystyka. W ramach inicjatywy dajemy sobie wsparcie, ale i alternatywę dla tych, których pasją jest podróżowanie - dodaje. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński podróże turystyka STYL ŻYCIA
Przedwojenne przepisy kuchni żydowskiej W związku z ukazaniem się w Polsce książki "Dietojarska kuchnia żydowska" mówiliśmy w audycji o jej autorce - Fani Lewando. Zobacz więcej na temat: jedzenie Małgorzata Minta Łukasz Modelski Dwójka przepisy kulinarne
"Chleb i okruszki" - czyli jak połknąć piekarniczego bakcyla Wiele osób chciałoby, a boi się piec chleb. Eliza Mórawska-Kmita przekonuje, że nie ma się czego bać, trzeba próbować, zaufać intuicji, a najlepiej zacząć od bułek na drożdżach. Zobacz więcej na temat: Czwórka chleb Kamil Jasieński jedzenie
Fania Lewando w Wilnie po jarsku gotowała Fania Lewando przed wojną prowadziła w Wilnie popularną restaurację serwującą wegetariańskie specjały kuchni Żydów aszkenazyjskich. Fania kierowała się w życiu jedną zasadą - jej menu wegetariańskie zainspirowane było chęcią czynienia świata lepszym. Zobacz więcej na temat: Czwórka Beata Kwiatkowska jedzenie KSIĄŻKA STYL ŻYCIA
Czosnek - słynny, polski superfood Jego zapach wielu odstrasza, jednak, jak przekonuje dietetyczka, warto się przełamać i jeść go cały rok. Czosnek pomoże budować naszą odporność. Zobacz więcej na temat: Czwórka warzywa zdrowie czosnek Mateusz Kulik jedzenie
Napój, który pobudza cały świat Statystycznie każdy mieszkaniec Ziemi, od noworodka po staruszka, wypija rocznie 50 filiżanek kawy. Ale zanim podbiła świat, odbyła długą drogę. Ten niezwykły napój od zawsze nie tylko pobudzał, ale też budził uczucia. Nie przypadkiem swoją piękną, seksowną, zawsze elegancką i uniwersalną sukienkę Coco Chanel nazwała "małą czarną" – jak filiżankę kawy. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA kawa smak Etiopia ŚWIAT Trójka Anna Kwiatkowska
Ale cymes! Poznajmy kuchnię żydowską W czasie pandemii wiele muzeów przeniosło swoją działalność do internetu. Organizują wirtualne zwiedzanie wystaw, spotkania z twórcami i specjalistami, różnego rodzaju prelekcje i wykłady w sieci. Tak też się dzieje w Muzeum Historii Żydów Polskich Polin. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA tradycja religia Żydzi Muzeum Historii Żydów Polskich wykład Wioletta Myszkowska Agnieszka Furtak-Bilnik Trójka kultura żydowska
Kruk - inteligent wśród ptaków. "Potrafi myśleć abstrakcyjnie" - Udowodniono, że kruki orientują się m.in. w Prawie Archimedesa. By dosięgnąć pożywienia umieszczonego w naczyniu z wodą, są w stanie wymyślić, że należy wrzucić do niej kamyczek, by jej poziom się podniósł - tłumaczyła Marta Szczypek, przyrodnik. Zobacz więcej na temat: Czwórka zwierzęta ptaki remont Kuba Marcinowicz Anna Hardej
Kuchnia wojskowa. Nie tylko grochówka Gośćmi "Drogi przez mąkę" byli Krzysztof Mroczkowski i Leszek Kawa, autorzy książki "Wojna widziana z kuchni... i kuchnia na wojnie". Zobacz więcej na temat: jedzenie Dwójka Łukasz Modelski wojsko
Zamień ziemniaka na batata Goszczą na naszych stołach rzadziej niż ich tradycyjna odmiana. Okazuje się jednak, że w wielu przypadkach powinniśmy zamienić klasyczne ziemniaki na bataty. Sprawdzamy, jakie wartości odżywcze mają te słodkie ziemniaki i co można z nich przyrządzić. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kuba Marcinowicz dieta zdrowie bataty
Cortland, Kosztela, Fantazja, Reneta – czas na jabłka! Królują jesienią, kuszą swoją barwą, smakiem i zapachem. Pięknie wyglądają i doskonale smakują, a przy okazji są zdrowe. Brytyjczycy mówią „Zjedz jedno jabłko dziennie, a lekarz nie będzie ci wcale potrzebny” - sprawdzamy, jak to z tym jest. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kuba Marcinowicz dieta zdrowie owoce Dania
Mięso z konopi? Czy to przyszłość? Dobra wiadomość dla wegetarian - firma z Nowej Zelandii opracowała roślinny zamiennik mięsa. Dodatkowo ma zawierać więcej białka niż to prawdziwe. Zobacz więcej na temat: Małgorzata Jakubowska Kamil Jasieński Czwórka dieta jedzenie
Franciszek Bojańczyk: kuchnia jidisz kojarzona jest ze słodkim smakiem - Cokolwiek, co jest słodkie, z rodzynkami, marchewką, nazywane jest „po żydowsku”. Natomiast te podstawowe smaki: placki, pierogi, cebularze czy knysze jako nie są z żydowską kuchnią kojarzone - mówił w Dwójce przewodnik warszawski Franciszek Bojańczyk. Zobacz więcej na temat: jedzenie Dwójka gotowanie Łukasz Modelski STYL ŻYCIA
Polskie składniki w amerykańskim Juicy Lucy Burger Juicy Lucy kryje w sobie soczystą, serową niespodziankę. Podczas smażenia ser się topi, dzięki czemu powstaje płynne nadzienie. Mateusz Windys, szef kuchni poleca sprawdzić, jak ten burger smakuje z polskimi dodatkami. Zobacz więcej na temat: Czwórka Mateusz Kulik jedzenie STYL ŻYCIA gotowanie