Dieta Jezusa, czyli kuchnia prowincjonalna - W Palestynie czasów Jezusa jadano jak to na peryferiach, skromnie - podkreśliła archeolog Joanna Lorynowicz. Skromnie bardzo często oznacza również zdrowo. Zobacz więcej na temat: Biblia Dwójka HISTORIA Jezus Chrystus Łukasz Modelski Palestyna
Abrakadabra i głupie pytania? Oto sekrety pasztetników - To nie jest jak w aptece: złożysz coś, dokona się fuzja, kamień filozoficzny i nagle masz pasztet nad pasztetami - podkreślał Eugeniusz Mientkiewicz, kucharz i krytyk kulinarny, opowiadając o przepisach na tę popularną świąteczną potrawę. Zobacz więcej na temat: Łukasz Modelski przepisy kulinarne Wielkanoc
Pasztet jako oś wielkanocnego stołu Jak pisał Brillat-Savarin - "Dobrym kucharzem można zostać, ale dobrym pasztetnikiem trzeba się urodzić...". Zobacz więcej na temat: Wielkanoc
Anna Jurksztowicz śpiewająco pisze o jedzeniu Autorka takich hitów, jak "Stan pogody" czy "Diamentowy kolczyk" niedawno wydała książkę "IQchnia, czyli jak inteligentnie jeść i pić". - Trudno dziś mądrze kupować jedzenie, bo warzywa są z pestycydami, mięso z antybiotykami, ryby z metalami ciężkimi - przyznaje autorka. Zobacz więcej na temat: Anna Jurksztowicz gotowanie KSIĄŻKA kulinaria przepisy kulinarne Roman Czejarek
Dźwięki kuchni W „Muzycznych podróżach małych i dużych” tym razem szukamy dźwięków w dobrze znanym Wam miejscu. Zobacz więcej na temat: dźwięki POLSKIE RADIO DZIECIOM
Jedzeniowe hity kuchni science fiction - Pewne pomysły, które pojawiały się w filmach fantastycznych, są już obecne w naszych doświadczeniach żywnościowych - mówił w Dwójce Paweł Brylski, autor bloga Nowa Kuchnia Warszawska. Zobacz więcej na temat: kulinaria KULTURA literatura Łukasz Modelski science-fiction Stanisław Lem
Jak smakują kurdle, protyna albo synkof? W kolejnej "Drodze przez mąkę" porozmawiamy o tym, co jada się w powieściach science-fiction m.in. Stanisława Lema. Zobacz więcej na temat: kulinaria KULTURA literatura science-fiction Stanisław Lem
Oto smakowita enchilada z kurczakiem Niekoniecznie dietetyczna, za to aromatyczna, ostra, sycąca i dość kaloryczna. Podstawą tej potrawy jest dobrze uwędzony kurczak. Zobacz więcej na temat: jedzenie Katarzyna Pruchnicka kuchnia meksykańska Trójka
Tamagoyaki, czyli pożywny japoński omlet - Ten japoński omlet jest bardzo szybki i prosty do zrobienia, idealny do zabrania do pracy na lunch - mówi Grażyna Bober-Bruijn, autorka książki "Pyszne do pudełka". Zobacz więcej na temat: jedzenie Katarzyna Pruchnicka kuchnia japońska Trójka
Jak smakuje jedzenie podane na kartce? - Sam dotyk naczyń, sztućców, które dopasowują się do doznania smakowego, bardzo ciekawie wpływa na zmysły - mówiła w Dwójce Justyna Adamczyk, szefowa polskiego wydania przewodnika kulinarnego Gault&Millau. Zobacz więcej na temat: jedzenie Łukasz Modelski restauracja
Jeśli nie na porcelanie, to na czym? W "Drodze przez mąkę" porozmawiamy o tym, na czym podaje się jedzenie w restauracjach w Polsce i na świecie. Zobacz więcej na temat: restauracja
Dlaczego najlepsi kucharze popełniają samobójstwa? O głośnym ostatnio zjawisku w środowisku szefów kuchni najlepszych restauracji rozmawialiśmy z psycholog Dorotą Mintą. Zobacz więcej na temat: kulinaria KULTURA restauracja samobójstwo Łukasz Modelski
Zamienił bank na najlepszą pracę na świecie W kuchni Michała Piosika, by poznać tradycyjne polskie smaki, spotykają się ludzie z całego świata. On sam jest dumny ze swego życiowego wyboru. Zobacz więcej na temat: Czwórka Hanna Bogoryja Zakrzewska reportaż reportaż w Czwórce
Kurczak czy brokuł? Batalia u Filipa Chajzera W kolejnej audycji z cyklu "Piątek, Piąteczek, Piątunio" Filip Chajzer, jego reporterzy i goście audycji stoczyli wielką batalię o to, co powinniśmy jeść. Zobacz więcej na temat: Czwórka Filip Chajzer jedzenie kuchnia wegetariańska
"Każdy polski muzykolog walczy z klątwą Chopina" – Niektórzy wychodzą z tej walki zwycięsko, innych klątwa dopada po latach – mówił Wojciech Bońkowski, znawca historii interpretacji i recepcji twórczości Chopina. Zobacz więcej na temat: Fryderyk Chopin Marcin Majchrowski MUZYKA muzyka klasyczna
Nie tylko muzyczne smaki z czasów Chopina Jakie skojarzenia może wywoływać muzyka Fryderyka Chopina, jak ją smakować i... z czym serwować? Zobacz więcej na temat: Fryderyk Chopin MUZYKA muzyka klasyczna
"Kuchnia to nie miejsce opresji" - "Wielokuchania" to autorska książką antykucharska - mówi w radiowej Jedynce jej autorka, Agata Puścikowska. Zobacz więcej na temat: dzieci gotowanie rodzina Roman Czejarek Agata Puścikowska
Z inspiracji Libią. Pieczone warzywa korzeniowe - To o tyle fajna kuchnia, że jest prosta. Niektórzy się dziwią: tyle tu przepisów i wszystko takie łatwe - mówi Samar Khanafer, autorka książki "Hummus, za'atar i granaty. Kulinarna podróż po Libanie". Zobacz więcej na temat: gotowanie Katarzyna Pruchnicka kulinaria Libia przepisy kulinarne Trójka