Jakie jest brzmienie dobrego jedzenia? W audycji "Droga przez mąkę" porozmawiamy o relacji dźwięku i smaku, o synestezji, o tym, jakie dźwięki i jak wpływają na smak. Zobacz więcej na temat: dźwięki
Zdrowe, wspólne gotowanie - w ten dzień! Naszymi gośćmi będą Katarzyna Pieczyńska, Janek Paszkowski i Grzegorz Łapanowski - założyciel fundacji Szkoła na widelcu. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie Grzegorz Łapanowski zdrowie
Wyglądać chudo to wyglądać źle? - Przecież kiedyś mówiło się, że ktoś jest "słusznej sylwetki". A ludzie szczupli byli pozbawieni majestatu - argumentował ekspert kulinarny Zbigniew Kmieć. Czy duża masa może być zdrowa? O to pytaliśmy na Pikniku Naukowym. Zobacz więcej na temat: dieta Łukasz Modelski nadwaga
Szparagi na kilka smacznych sposobów Na przykład w sałatce, której siłą jest łatwość wykonania i niewielka ilość składników. Dodatkowo jest ona zdrowa i bardzo smaczna. Zobacz więcej na temat: jedzenie Katarzyna Pruchnicka przepisy kulinarne Trójka
Młoda rzodkiewka w roli głównej - O tej porze roku nie ma ona jeszcze zbyt dużo smaku. Rzodkiewka, która będzie naprawdę szczypać w język, pojawi się dopiero pod koniec czerwca - mówi Agnieszka Kręglicka. Zobacz więcej na temat: Agnieszka Kręglicka gotowanie Katarzyna Pruchnicka Trójka
Węglowodany a bieganie. Co może jeść biegacz? Wszyscy wiemy, że paliwem dla naszego organizmu są węglowodany. W audycji "A nuż, widelec" rozmawiamy o tym, w którym momencie dnia powinni jeść je biegacze. Zobacz więcej na temat: bieganie gotowanie Katarzyna Pruchnicka SPORT Trójka węglowodany
Qmaj kaszę - miej uśmiechnięte jelita Kasza - to zdrowy produkt zbożowy, który coraz częściej gości na naszych stołach. Śmiało można powiedzieć, że powraca do naszego menu. Zobacz więcej na temat: Anna Depczyńska Czwórka jedzenie kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna Piotr Firan
Kulinarne powroty - tradycja i fermentacja - Poznań, Trójmiasto, Kraków świetnie rozwijają się gastronomicznie, jednak większość trendów wychodzi z Warszawy - mówi Magda z Krytyki Kulinarnej i zdradza nadchodzące mody. Zobacz więcej na temat: Aleksandra Jasińska Czwórka jedzenie Kamil Jasieński moda restauracja
Szparagi, czyli zieleń wraca do kuchni! Na straganach zaczyna się coraz bardziej zielenić, a z ziemi wychylają się już pierwsze zielone szparagi. Zobacz więcej na temat: gotowanie Katarzyna Pruchnicka szparagi Trójka
Średniowiecze na naszych talerzach W dniach 9 i 10 kwietnia odbywał się Toruński Festiwal Smaków pod hasłem kuchni krzyżackiej. Czy średniowieczne podejście do jedzenia można odnaleźć we współczesnej kuchni? Zobacz więcej na temat: Katarzyna Pruchnicka średniowiecze Trójka
Kulinarna książka wiosny 2016? O kwiatach! - Ta książka przekona was do jedzenia kwiatów. Dajemy jej 10/10 - mówili o publikacji "Jadalne kwiaty" Małgorzata Minta i Łukasz Modelski. Zobacz więcej na temat: książki kulinaria KULTURA literatura Łukasz Modelski Małgorzata Minta
Kuchenne półki pełne dobrych książek Od przepisów z jadalnymi kwiatami po podstawy kuchni polskiej dla obcokrajowców. W "Drodze przez mąkę" porozmawiamy o książkach. Zobacz więcej na temat: książki kulinaria KULTURA literatura
Sukces w gastronomii? "Bez pasji nie ma szans" Na dworach królewskich i arystokratycznych mieli wysoki status społeczny. W epoce stołówek szkolnych i zakładowych też lepiej było z nimi nie zadzierać, a dziś - czy opłaca się być kucharzem? Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie Katarzyna Węsierska praca restauracja zawody
Nadchodzi czas zielonej sałaty Wiosna za pasem. Przyroda powoli się zieleni. Nam na talerzu pierwsza zazieleni się sałata. Zobacz więcej na temat: jedzenie Katarzyna Pruchnicka przepisy kulinarne Trójka
Zawód: kucharz. Jak zrobić karierę w gastronomii? Zawód kucharza od wieków był bardzo ważny. Na dworach królewskich i arystokratycznych kucharze mieli wysoki status społeczny. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie praca restauracja zawody
"Cmentarz w Pradze" - erupcja kulinarna i spiskowe teorie – Jedzenie w niesłychanej obfitości i wyrafinowane jest tym elementem, który ma uczłowieczyć postać głównego bohatera, skądinąd odrażającą – opowiadała o powieści Umberta Eco "Cmentarz w Pradze" Wanda Klenczon. Zobacz więcej na temat: kulinaria literatura Łukasz Modelski Paryż Umberto Eco Wanda Klenczon
Kulinarne strony "Cmentarza w Pradze" Umberto Eco W "Drodze przez mąkę" porozmawiamy o - najbogatszym w twórczości zmarłego badacza i pisarza - źródle do historii kulinarnej. Zobacz więcej na temat: Europa kulinaria KULTURA literatura Umberto Eco
Kulinarne eksperymenty - baw się jedzeniem - Całe nasze życie kulinarne opiera się na eksperymentach i kto nie eksperymentuje w kuchni ten traci wiele, bo to jest bardzo rozwijające - mówi Kuba Korczak, ekspert kulinarny, szef kuchni. Zobacz więcej na temat: Czwórka kuchnia polska Piotr Firan