"Kuchnia to nie miejsce opresji" - "Wielokuchania" to autorska książką antykucharska - mówi w radiowej Jedynce jej autorka, Agata Puścikowska. Zobacz więcej na temat: dzieci gotowanie kuchnia rodzina Roman Czejarek Agata Puścikowska
Z inspiracji Libią. Pieczone warzywa korzeniowe - To o tyle fajna kuchnia, że jest prosta. Niektórzy się dziwią: tyle tu przepisów i wszystko takie łatwe - mówi Samar Khanafer, autorka książki "Hummus, za'atar i granaty. Kulinarna podróż po Libanie". Zobacz więcej na temat: gotowanie Katarzyna Pruchnicka kuchnia kulinaria Libia przepisy kulinarne Trójka
Głodówka. Jak zrobić to zdrowo? Jak w zdrowy sposób oczyścić swój organizm? Jak racjonalnie ograniczyć ilość jedzenia, nie robiąc sobie krzywdy? Zobacz więcej na temat: Czwórka dieta kuchnia zdrowie
W szponach gruzińskiej gościnności - Legendarna serdeczność Gruzinów bywa obezwładniająca. Można wpaść w niewolę ich gościnności na dwa dni - opowiadała Anna Janicka-Galant z portalu "Oblicza Gruzji". A gdy już się to stanie, nie unikniemy na pewno smaku chinkali czy chaczapuri. Zobacz więcej na temat: Czwórka góry Gruzja Kaukaz kuchnia Mariusz Infulecki Michał Migała podróże Podróże z Czwórką podróże zagraniczne
Zabójczy oddech Mussoliniego O specyficznej sałatce włoskiego dyktatora, ale też o kulinarnych upodobaniach satrapów z całego świata rozmawialiśmy w audycji "Droga przez mąkę". Zobacz więcej na temat: Adolf Hitler Benito Mussolini dyktatura HISTORIA Józef Stalin kuchnia Łukasz Modelski
Picie herbaty służy naszej harmonii Zielona, czarna, biała, żółta, czerwona. Chińska, japońska, indyjska, gruzińska, afrykańska. Odmian herbaty jest wiele. W Jedynce mówimy, czym między sobą się różnią i na czym polega filozofia ich parzenia. Zobacz więcej na temat: herbata jedzenie kuchnia kulinaria Małgorzata Raducha
Menu neolitu. Sztuka przetrwania bez dietetyków W audycji "Nawiedzeni" wsiedliśmy w spożywczy wehikuł czasu i przenieśliśmy się tysiące lat w przeszłość, by zajrzeć do garnka prehistorycznych ludzi. Zobacz więcej na temat: Czwórka dieta jedzenie kuchnia kulinaria Maciej Oswald NAUKA prehistoria
Dowiedz się, co naprawdę jadły potwory Sałatka z czosnku Benito Mussoliniego, ulubione wina Stalina, mniemany wegetarianizm Hitlera... Zapraszamy na "Drogę przez mąkę". Zobacz więcej na temat: Adolf Hitler Benito Mussolini dyktatura HISTORIA Józef Stalin kuchnia
Leki bez recepty dostępne tylko w aptekach? Ministerstwo Zdrowia chce ograniczyć sprzedaż medykamentów poza aptekami. Porozmawiamy o tym w audycji "Się mówi". Zobacz więcej na temat: kosmos kuchnia kulinaria medycyna Ministerstwo Zdrowia NAUKA rośliny
Soylent i kaszka pieszona, czyli zamienniki mięsa - Nasza tradycja kulinarna przez setki, jeżeli nie tysiące, lat, opierała się na potrawach mięsnych i wytworzyła arcydzieła, które są częścią tożsamości - mówi Paweł Brylski. Czy w przyszłości odetniemy się od tego dziedzictwa? Zobacz więcej na temat: Dwójka jedzenie kuchnia kuchnia wegetariańska kulinaria KULTURA Łukasz Modelski Paweł Brylski
Trąbizupki i złapiekanki. Kulinarne zamienniki W "Drodze przez mąkę" spotkamy się z Pawłem Brylskim, autorem strony internetowej nokuchwa.pl (Nowa Kuchnia Warszawska). Zobacz więcej na temat: jedzenie kuchnia kulinaria KULTURA
Nadchodzi moda na restauracje monokulturowe - W Polsce na razie przejawia się to "burgerowniami" i "humusiarniami", ale możemy spodziewać się kolejnych typów lokali wyspecjalizowanych w jednym daniu - mówiła w Dwójce Małgorzata Minta. Zobacz więcej na temat: kuchnia Łukasz Modelski Małgorzata Minta trendy
Poznaj kulinarne trendy roku 2016 Co się będzie jadło i piło w rozpoczętym właśnie roku. Co będzie modne, o czym powoli będziemy zapominać? Zobacz więcej na temat: kuchnia trendy
Ostra jazda, czyli... Dzień Pikantnych Potraw! W Dniu Pikantnych Potraw sprawdziliśmy, dlaczego właściwie papryka jest ostra i jak złagodzić uczucie palenia w ustach, gdy zjedliśmy coś mocno doprawionego. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kaja Zemła kuchnia kulinaria papryka Patryk Kuniszewicz pieprz przyprawić przyprawy smak
"Pora obiadu w Polsce bardzo się rozchwiała" - U nas jest zupełnie inaczej niż w krajach śródziemnomorskich, gdzie pora jedzenia jest znormalizowana - o kulinarnym zegarze opowiadała w Dwójce publicystka Joanna Bojańczyk. Zobacz więcej na temat: etykieta jedzenie kuchnia KULTURA Łukasz Modelski Joanna Bojańczyk
16 stycznia - Dzień Pikantnych Potraw Ostre sosy, papryczki chili, pieprz biały, czarny, czerwony czy japoński chrzan wasabi nadają daniom gorącego charakteru. Zobacz więcej na temat: chrzan Czwórka gotowanie kuchnia kulinaria papryka pieprz przyprawić przyprawy smak youtube zdrowie
Chemia w kuchni. Czy olej może się zapalić? Podczas smażenia, gdy ustawimy zbyt wysoką temperaturę, olej zaczyna dymić i wydzielać nieprzyjemny zapach. Czy w ten sposób możemy doprowadzić do pożaru? Zobacz więcej na temat: chemia Czwórka fizyka Justyna Majchrzak kuchnia NAUKA Patryk Kuniszewicz Łukasz Badowski
Kuchnia śląska. Najpierw tort, potem rosół - Wizyta w śląskim domu zaczyna się od tortu - mówi Monika Kucia, dziennikarka kulinarna. - Wynika to z dawnych czasów, gdy w domach było biednie i należało zjeść coś słodkiego, by nie być bardzo głodnym podczas obiadu. Zobacz więcej na temat: Czwórka Karina Terzoni Katarzyna Dydo kuchnia kuchnia polska Monika Kucia śląskie