Podhalańska zupa sałaciorka - dobre danie na zimowe szaleństwo? - To bardzo niedoceniana, fantastyczna i przesmaczna tradycyjna zupa z zielonej sałaty. Powinno się przywrócić ten smak do codziennej kuchni, nie tylko w górach - mówiła Aga Epler, szefowa kuchni, autorka bloga "Lady Kitchen". Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie Podhale Zakopane Mateusz Kulik
Kuchnia karnawałowa po staropolsku. O potrawach, które jedzono w przeszłości Zupa rakowa, kiszony dereń, marynowane dziki i jelenie, do tego mnóstwo przypraw z cynamonem, imbirem i szafranem - to niektóre elementy staropolskiej kuchni, które pojawiały się w przeszłości na zabawach karnawałowych. Dziś wielu z tych potraw próżno szukać na stole; inne z kolei pozostały z nami do dzisiejszych czasów, choć nieco zmieniły swoją formę. Zobacz więcej na temat: karnawał tradycja zwyczaje Agnieszka Kunikowska potrawy gotowanie
Kaiserschmarrn - cesarski bałagan. Czy jadła go cesarzowa Sisi? Kaiserschmarrn, zwany inaczej "omletem cesarskim", to tradycyjne danie pochodzące z Austrii. Bez problemu zrobimy je w domu. Ważne, by na talerzu nie zabrakło bałaganu. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie hobby Mateusz Kulik Austria
Roślinna uczta - idealna dieta na czasy inflacji Frytki z bakłażana, zupa szparagowo-ciecierzycowa, a na deser tort bazyliowo-szpinakowy z truskawkami. Przyrządzenie takich dań we własnej kuchni proponuje Magdalena Gembacka. Rozprawia się też z mitem, że wege-kuchnia jest droga. Zobacz więcej na temat: Czwórka rośliny Kamil Jasieński jedzenie
Dania ze stoku. Jak przygotować bryndzowe haluszki? Bryndza to najpopularniejszy składnik słowackiej kuchni. Z sera owczego robi się m.in. narodowe danie Słowaków - bryndzové halušky, czyli bryndzowe haluszki. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie STYL ŻYCIA Słowacja Mateusz Kulik
Bryndzowe haluszki. Jak przyrządzić słowacki przysmak? Bryndzowe haluszki to pochodzące ze Słowacji danie, będące połączeniem niewielkich klusek z mąki i ziemniaków, owczego sera, smażonego boczku, skwarków oraz słoniny. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie
Jak przygotować pyszny placek po zbójnicku? - To gorące, chrupiące, tradycyjne danie kuchni góralskiej, którego można spróbować w niemal każdej tamtejszej karczmie. Przygotowuje się go ze zmielonych i usmażonych ziemniaków i mięsnego gulaszu - mówiła blogerka Anna Kamińska. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA gotowanie Mateusz Kulik
Utopence - z czeskiej kuchni na karnawałowy stół Utopence - w języku polskim "topielce" - to serdelkowate parówki zatopione w occie z dodatkiem warzyw i ostrych przypraw. Idealnie sprawdzą się na domówkach, ale niekoniecznie na Instagramie. Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie gotowanie hobby Czechy Mateusz Kulik
Utopence - z czeskiej kuchni na karnawałowy stół Utopence - czyli w języku polskim "topielce" - to serdelkowate parówki zatopione w occie z dodatkiem warzyw i ostrych przypraw. Idealnie sprawdzą się na domówkach. Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie gotowanie hobby
Włoskie karnawałowe przysmaki W "Jedynce Dzieciom" zaprosiliśmy naszych najmłodszych słuchaczy na spotkanie z dziennikarzem urodzonym we Włoszech Vito Casetti, który opowiedział o karnawałowych włoskich smakołykach. Zobacz więcej na temat: dzieci Włochy
Okonomiyaki - japoński przysmak w twoim domu - Kuchnia japońska ma wiele fajnych smaków, które warto przybliżyć - mówi w Czwórce Daniel Brzeziński, autor kanału kulinarnego. - Okonomiyaki to proste do wykonania danie, które można przygotować na śniadanie, obiad i kolację. Zawsze będzie pyszne. Zobacz więcej na temat: Czwórka Japonia jedzenie przepisy kulinarne kuchnia japońska Mateusz Kulik
Wszystko o makaronach w Międzynarodowym Dniu Spaghetti Makaron jest podstawowym składnikiem wielu znanych i lubianych (lub nie) potraw. Znamy go w różnych formach: rurek, kokardek, świderków, albo też długich nitek. Ten ostatni, znany pod nazwą spaghetti, obchodzi dziś, 4 stycznia, swoje święto. Z tej okazji w "Jedynce Dzieciom" opowiadamy o wszystkim, co jest związane z makaronem. Zobacz więcej na temat: Joanna Ficińska dzieci makaron gotowanie
To zupa przyniesie Ci szczęście w nowym roku Lenticchie to danie, które Włosi przygotowują na Nowy Rok, bo wierzą, że zupa z soczewicy przyniesie im dostatek i bogatctwo. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA gotowanie kuchnia włoska Mateusz Kulik
Karol Okrasa o smakach, które wspomina z utęsknieniem Czym pachną Święta? Herbatą, Kawą, piernikami, ciastem? Na pewno różnie dla każdego z nas. Bo ile domów, tyle w nich zapachów. Ale Kamilowi Okrasie zapach tych zimowych Świąt kojarzy się z latem i z intensywnym zapachem owocu, jaki dawno temu dzieci dostawały tylko pod choinkę. Co to za zapach? Zapraszamy do wysłuchania rozmowy Martyny Chuderskiej z Karolem Okrasą. Zobacz więcej na temat: radio dla dzieci DAB+ Ryba z makiem
"Buon Natale" - czyli życzenia "Wesołych Świąt" po włosku - We Włoszech smakowanie potraw w gronie najbliższych jest niezwykle istotne. To silne poczucie więzi widać z okazji świąt i w innych wyjątkowych momentach - mówiła Magdalena Wolińska-Riedi, która jest dziennikarzem i korespondentem TVP z Watykanu. Zobacz więcej na temat: Czwórka święta Boże Narodzenie gotowanie Jakub Jamrozek
Na ratunek żywności. Jak nie zmarnować jedzenia w święta? Temat niemarnowania jedzenia powraca co roku w kontekście świąt, bo często po kolacji wigilijnej mamy nie tylko pełne brzuchy, ale i kosze na śmieci. Są sposoby by to zmienić. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie święta
Sekrety zup, które nas odchudzają - Możemy zrobić zupę o smaku pizzy czy hamburgera po to, by "oszukać" nieco mózg. Warto też dodawać warzywa czy makarony ugotowane al dente, byśmy mogli dodatkowo coś "pochrupać" - mówiła Monika Honory, ekspert do spraw holistycznego odchudzania i autorka książek na ten temat. - Nie ma zupy niesmacznej, jest tylko niewłaściwie przyprawiona. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie Marta Hoppe święta dieta zdrowie
Cynamonowe bułeczki, Piza i festiwal w Żukowie. Zacznij z nami dzień W wielu domach na całym świecie Boże Narodzenie pachnie cynamonem. Dlatego tuż przed Wigilią zaserwujemy Wam cinnamon rolls. Zobacz więcej na temat: Czwórka podróże