Pieczenie - twój chleb powszedni Zapach świeżo upieczonego chleba jest jednym z najpiękniejszych zapachów świata. Możesz go uzyskać bez wyrabiania ciasta, bez specjalnego sprzętu oraz doświadczenia - przekonuje popularna skandynawska blogerka kulinarna Ina-Janine Johnsen w książce "Buła i przyjaciele". Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA gotowanie chleb pieczenie chleba Mateusz Kulik
Grzegorz Łapanowski gościem 'Gwiazdozbioru" Gwiazdozbiór był przepyszny! To wszystko za sprawą naszej gwiazdy tygodnia, czyli Grzegorza Łapanowskiego, który zdradził nam jak zaczęła się jego przygoda z kucharzeniem i które potrawy z dzieciństwa towarzyszą mu do dzisiaj. To jednak nie wszystko. Zobacz więcej na temat: Grzegorz Łapanowski Gwiazdozbiór w PRD Marta Powałowska radio dla dzieci
Natalia Maszkowska: w kuchni gotuję, a nie odtwarzam przepisy Natalia Maszkowska gotuje prosto, szybko, z ogólnodostępnych składników i dla każdego. Nic więc dziwnego, że jej kanał kulinarny na polskim TikToku ma miliony wyświetleń. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA gotowanie hobby Kamil Jasieński przepisy kulinarne
Przepis na focaccię. Rady Jurka Sobieniaka Jedni twierdzą, że wymyślili ją Etruskowie, inni, że starożytni Grecy. Ale dziś focaccia to symbol kuchni włoskiej, a zwłaszcza z nadmorskim regionem Ligurii. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie kuchnia włoska jedzenie STYL ŻYCIA Mateusz Kulik
Ranking najlepszych serów. Polski bundz lepszy od fety Jeden z najpopularniejszych na świecie portali kulinarnych opublikował ranking najlepszych serów. W pierwszej dziesiątce znalazł się podhalański bundz, który zdeklasował m.in. fetę. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA kuchnie świata Kamil Jasieński
Focaccia przygotowana we własnej kuchni. Jak to zrobić? Focaccia to pyszny cienki chlebek, pachnący oliwą i rozmarynem. Można go jeść samego lub jako dodatek do mięs, warzyw lub grilla. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie
Słodkie kluchy z Tyrolu. Jak przygotować germknödel? Kluchy na parze z nadzieniem z powideł śliwkowych z rumem, posypane makiem i polane sosem waniliowym lub masłem, to przysmak nie tylko austriackich narciarzy. Trudno jest opisać walory smakowe tego dania, bo ma ono wiele warstw i wiele struktur. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie kuchnia jedzenie Austria Mateusz Kulik
Królowa polskich zup. O bardziej i mniej konwencjonalnych przepisach na rosół Rosół pojawiał się na królewskich stołach, a także na stronach "Pana Tadeusza". O chyba najpopularniejszej w naszym kraju zupie pisano również w pierwszej polskiej książce kucharskiej. Co dom, to inny przepis. Dlatego też rosół może być przygotowany na różne sposoby. Zobacz więcej na temat: Daniel Wydrych Karolina Rożej Klaudia Porębska Przemysław Bolechowski gotowanie rosół kuchnia polska
Germknödel - słodka klucha z austriackiej bacówki Kluchy na parze z nadzieniem z powideł śliwkowych, posypane makiem i polane sosem waniliowym lub masłem, to przysmak nie tylko austriackich narciarzy. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie kuchnia jedzenie Austria
Jak przygotować tradycyjne "dziadki kokuszczańskie"? "Dziadki kokuszczańskie" to okrągłe kluski, o gładkiej lub lekko chropowatej powierzchni z omastą w postaci drobin przyrumienionej słoniny. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie Karpaty kuchnia regionalna kuchnia polska Mateusz Kulik
Ulubione karnawałowe przysmaki. Słuchaj Popołudnika w PR Dzieciom Za nami jest Tłusty Czwartek. Czas karnawału powoli się kończy. Karnawał to czas zabawy, radości i pysznych smakołyków. Obchody karnawału na całym świecie wiążą się z różnego rodzaju obrzędami i tradycjami, a to, co w tym czasie się zjada różni się między sobą w zależności od kraju, w którym jesteśmy. Zobacz więcej na temat: tłusty czwartek Popołudnik w PR Dzieciom tradycja dieta DAB+
Owady na naszych stołach. Czy to jest kuchnia przyszłości? - Białko owadzie zagościć może na naszych stołach za kilka lat. Dziś na rynku są już specjalne batoniki, ale także chipsy, makarony i wiele innych produktów w dodatkiem takiej mączki - mówiły Aleksandra Purkiewicz i Joanna Browarek, studentki z Wydziału Nauk o Żywności uczelni w Olsztynie. Zobacz więcej na temat: Czwórka technologie dieta zdrowie Weronika Puszkar
Królewskie potrawy prosto z Wawelu Karp w sosie piwno-piernikowym, zupa migdałowa, raki w śmietanie, nalewka z kwiatów dzikiego bzu. Krewcy włoscy architekci wcinający łazanki, królowa Jadwiga z obwarzankiem, Bona Sforza z garnkiem zupy cebulowej i Zygmunt Stary z koszykiem pomarańczy. Pięćdziesiąt przepisów na dania kuchni polskiej oraz związane z nimi historie zawiera "Uczta na Wawelu, książka nie tylko kulinarna". Jej autor, Bartek Kieżun, był gościem "Drogi przez mąkę". Zobacz więcej na temat: jedzenie Wawel Dwójka Łukasz Modelski Kraków
Podhalańska zupa sałaciorka - dobre danie na zimowe szaleństwo? - To bardzo niedoceniana, fantastyczna i przesmaczna tradycyjna zupa z zielonej sałaty. Powinno się przywrócić ten smak do codziennej kuchni, nie tylko w górach - mówiła Aga Epler, szefowa kuchni, autorka bloga "Lady Kitchen". Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie Podhale Zakopane Mateusz Kulik
Kuchnia karnawałowa po staropolsku. O potrawach, które jedzono w przeszłości Zupa rakowa, kiszony dereń, marynowane dziki i jelenie, do tego mnóstwo przypraw z cynamonem, imbirem i szafranem - to niektóre elementy staropolskiej kuchni, które pojawiały się w przeszłości na zabawach karnawałowych. Dziś wielu z tych potraw próżno szukać na stole; inne z kolei pozostały z nami do dzisiejszych czasów, choć nieco zmieniły swoją formę. Zobacz więcej na temat: karnawał tradycja zwyczaje Agnieszka Kunikowska potrawy gotowanie
Kaiserschmarrn - cesarski bałagan. Czy jadła go cesarzowa Sisi? Kaiserschmarrn, zwany inaczej "omletem cesarskim", to tradycyjne danie pochodzące z Austrii. Bez problemu zrobimy je w domu. Ważne, by na talerzu nie zabrakło bałaganu. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie hobby Mateusz Kulik Austria
Roślinna uczta - idealna dieta na czasy inflacji Frytki z bakłażana, zupa szparagowo-ciecierzycowa, a na deser tort bazyliowo-szpinakowy z truskawkami. Przyrządzenie takich dań we własnej kuchni proponuje Magdalena Gembacka. Rozprawia się też z mitem, że wege-kuchnia jest droga. Zobacz więcej na temat: Czwórka rośliny Kamil Jasieński jedzenie
Dania ze stoku. Jak przygotować bryndzowe haluszki? Bryndza to najpopularniejszy składnik słowackiej kuchni. Z sera owczego robi się m.in. narodowe danie Słowaków - bryndzové halušky, czyli bryndzowe haluszki. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie STYL ŻYCIA Słowacja Mateusz Kulik