"Roślinna sprawa". Jak sprawić, by kuchnia wege nie była nudna? - Kuchnia bezmięsna może być ciekawa i kolorowa, a przede wszystkim pyszna - przekonuje w Czwórce Dominika Targosz, autorka książki "Roślinna sprawa. Prosta i komfortowa kuchnia pełna warzyw". Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński dieta gotowanie
Deski do krojenia. Trzeba mieć ich kilka! W lokalach gastronomicznych jest obowiązek posiadania kilku desek do krojenia. - Deska z kolorem czerwonym zarezerwowana jest do krojenia mięsa czerwonego, z żółtym - do drobiu, zielona jest do warzyw, biała - do pieczywa i nabiału, niebieska z kolei do ryb. Jest jeszcze kolor brązowy zarezerwowany dla wędlin, dla wyrobów przetworzonych - wyjaśnia dr Jolanta Flejszar-Olszewska. Zobacz więcej na temat: Roman Czejarek bezpieczeństwo zdrowie Sanepid kuchnia
Żurek zaraz za ramenem. Polskie zupy wśród najlepszych na świecie Rosół, borowikowa, żurek i barszcz czerwony - te cztery polskie zupy znalazły się wśród 50 najlepszych na świecie w rankingu portalu kulinarnego TasteAtlas. Wśród nich najlepszy okazał się żurek, który zdobył drugą lokatę, ustępując jedynie słynnemu japońskiemu ramenowi. Zobacz więcej na temat: Grzegorz Jankowski Daniel Wydrych Klaudia Porębska zupy żurek rosół kuchnia polska
"Korea od kuchni". Smaki Azji to nie tylko kimchi i ryż - Dieta przeciętnego Koreańczyka wcale nie jest lekka: jest obfita w mięso, tłusta, ostra i zawiera dużą ilość cukru - mówiła Anita Raszka, autorka książki "Korea od kuchni". Zobacz więcej na temat: Czwórka korea Kamil Jasieński gotowanie
Grillowanie jako sztuka kulinarna O sposobie na grillowanie Victora Arguinzoniza, właściciela i szef kuchni restauracji Asador Etxebarri, w "Drodze przez mąkę" opowiedzą Małgorzata Minta i Joanna Mróz. Emisja dziś o godz. 11.00. Zobacz więcej na temat: grill Dwójka Łukasz Modelski gotowanie
Ostrygi. Dziś rarytas, kiedyś danie dla ubogich Są śliskie i mają mało apetyczny wygląd, ale zajadają się nimi koneserzy morskich specjałów na całym świecie. Sprawdzimy jak smakują ostrygi. Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie owoce morza
Smak wakacji w Chorwacji w twoim domu Ten widok i smak znają turyści odwiedzających kraje śródziemnomorskie, zwłaszcza Chorwację. Małe, smażone rybki to jeden z lokalnych przysmaków. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie jedzenie dieta
Polska turystyka kulinarna. Czy schabowy może konkurować z pizzą i kimchi? - Polacy sami mówią o sobie, że nie są "patriotami kulinarnymi". Naszą kuchnię traktujemy jako coś oczywistego, a warto zwrócić uwagę, że są w niej produkty, które określić można jako prawdziwe "superfoods" - mówiła Katarzyna Madras, współautorka badań dotyczących znajomości polskich tradycji kulinarnych. Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie gotowanie Piotr Firan hobby
Co zrobić z jedzeniem po świętach? Nie wyrzucaj! - Powiedzmy gościom wprost, że jest trochę mniej jedzenia na stole, dlatego że w zeszłym roku u nas się zmarnowało i nie chcemy, żeby znów tak się stało. Nawet możemy im wcześniej powiedzieć, zapraszając, żeby wzięli pudełka ze sobą i nie wstydzili się zabrać jedzenia - radzi w Programie 1 Polskiego Radia Karolina Hansen, wolontariuszka z Foodsharingu. Zobacz więcej na temat: Sława Bieńczycka jedzenie żywność
Wielkanoc na stole króla Zygmunta III Wazy O wielkanocnym menu króla Zygmunta III Wazy opowiadał w "Drodze przez mąkę" prof. Jarosław Dumanowski z Centrum Dziedzictwa Kulinarnego Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu. Zobacz więcej na temat: Łukasz Modelski Wielkanoc Dwójka
Sodra, chrzanówka i babka majonezowa. Poznaj regionalne smaki Wielkanocy Kulinarne bogactwo wielkanocnych przepisów jest o wiele bardziej zróżnicowane, niż mogłoby się wydawać. Wszyscy jedzą jajka i zupy, ale czasem jest to barszcz, żur, czasem sodra albo chrzanówka. Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie Wielkanoc Mateusz Kulik gotowanie
Jajko wielkanocne pod lupą naukowców Jajko to najważniejszy symbol wielkanocny i główny składnik święconki. Oznacza ono triumf życia nad śmiercią i początek nowego życia. Skorupka symbolizowała to, co stare, żółtko zaś - to, co nowe. Zobacz więcej na temat: Artur Wolski Wielkanoc jajko
Wielkanocny stół po włosku. Króluje jagnięcina i karczochy. Co z jajkami? We Włoszech wielkanocny stół bywa bardzo różny. Wszystko dlatego, że jest tam aż 20 kuchni regionalnych. Na pewno, w wielu prowincjach, skosztujemy jagnięciny i karczochów. Makaronu też nie zabraknie. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński Wielkanoc tradycja Włochy gotowanie
Polish dog. Czym różni się od zwykłego hot-doga? Polish dog to przekąska z grillowaną kiełbasą, zamiast parówki, w bułce, z obowiązkową cebulą i piklami. Do tego dodawane są też frytki i surówka colesław. Danie powstało w Stanach Zjednoczonych, w Cleveland. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie hobby Mateusz Kulik hot dog
"Chłopi" Władysława Reymonta od kuchni Gościem tego wydania audycji z cyklu "Droga przez mąkę" był restaurator Zbigniew Kmieć. Zobacz więcej na temat: chłopi Dwójka Łukasz Modelski
Ropa vieja. Jak przygotować kubański przysmak we własnej kuchni? Ropa vieja to połączenie specjalnie przygotowywanego mięsa wołowego z ryżem i warzywnymi dodatkami. Potrawa ta pochodzi z Kuby. Czy ma szansę podbić polskie stoły? Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie Mateusz Kulik
Polskie miasta będą w przewodniku Michelina. To zwiększy ich popularność na świecie Polska Organizacja Turystyczna (POT) i Michelin Guide podpisały porozumienie o umieszczeniu polskich miast w "czerwonym przewodniku Michelin". W pierwszej kolejności ocenie zostaną poddane restauracje z Warszawy, Krakowa i Poznania oraz ich okolic. Zobacz więcej na temat: GOSPODARKA turystyka gastronomia przewodnik Polska Organizacja Turystyczna
Wątki kulinarne w twórczości Wespazjana Kochowskiego Gościem tego wydania audycji "Droga przez mąkę" była Wanda Klenczon - pisarka, blogerka, tłumaczka i badaczka antropologii kulinarnej. Zobacz więcej na temat: Wanda Klenczon Wespazjan Kochowski Dwójka Łukasz Modelski KULTURA