"Zapraszamy do stołu". W kuchni ze świętym Mikołajem Zbliżają się święta, wszyscy mamy nadzieję otrzymać prezenty. Ale czy zastanawialiście się kiedyś, co jada święty Mikołaj w czasie swoich długich podróży? Czym moglibyśmy go ugościć, jeśli będzie chciał chwilkę odpocząć? Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci gotowanie edukacja
"Zapraszamy do stołu". Dzień ciasta Czy wiecie, że 26 listopada na całym świecie obchodzony jest Dzień Ciasta? Pierwsze obchody tego niezwykłego święta miały miejsce w USA, gdzie święto jest znane pod nazwą Cake Day lub National Cake Day. Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci gotowanie edukacja
Kulinarny hit z TikToka: jajka typu "pesto eggs" Amy Wilichowski jest dietetyczką i blogerką z Bostonu oraz kulinarną gwiazdą TikToka. Wszystko za sprawą "pesto egg", czyli przepisu na smaczne śniadanie. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie hobby STYL ŻYCIA Mateusz Kulik Szymon Jaworski Małgorzata Jakubowska
Dobre, nie za słodkie. Dziś obchodzimy Dzień Ciasta Ląduje na naszych stołach w dni urodzin (przyozdobione świeczkami), dni imienin, w święta, a często zupełnie bez okazji. 26 listopada to National Cake Day, czyli Dzień Ciasta. Jakie wyroby cukiernicze zjadamy najchętniej i jakie cechy powinna posiadać osoba, która przygotuje idealny, pyszny wypiek? Zobacz więcej na temat: Przemysław Cięgotura Łukasz Sobolewski Trójka ciasta słodycze słodkości jedzenie desery kuchnia cukiernia społeczeństwo
Pesto eggs - jak przyrządzić je samodzielnie w domu? Zdradzimy, jak samodzielnie przygotować w domu jajka typu "pesto eggs" od Amy Wilichowski, ale zajrzymy też za kulisy teledysku do utworu "Szaman" Niemego Kina. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie zabawa hobby muzyka rozrywkowa
Bonclok znaczy dobrobyt. O tradycjach kuchni śląskiej - W domu mam 15 różnych boncloków, ten największy ma ok. 100 litrów. Ale nie ma w tym nic dziwnego, bo to naczynie, którego nie mogło zabraknąć w żadnym śląskim domu. Ono zapewniało dobrobyt - opowiada Anna Lerch-Wójcik, autorka książki i pomysłodawczyni projektu "Bonclok". Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA gotowanie Śląsk kuchnia polska Anna Depczyńska Piotr Firan
"Zapraszamy do stołu". Orzechy i orzeszki Orzechy są najbardziej wartościowe ze wszystkich bakalii. Co prawda mają dużo tłuszczu i kalorii, ale są to korzystne dla zdrowia nienasycone kwasy tłuszczowe, zmniejszające ryzyko chorób serca. Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci gotowanie edukacja
Bubble tea - napój młodych. Alternatywa dla kawy Bubble tea to napój stworzony na bazie herbaty z dodatkiem kulek, najczęściej z tapioki. Jego historia sięga lat 40. XX wieku, a dziś podbija on serca młodych. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie Małgorzata Jakubowska Szymon Jaworski Mateusz Kulik
Uczta w kosmosie - taco z papryczkami chili wyhodowanymi przez astronautów Sława jednego z najsłynniejszych dań kuchni meksykańskiej sięgnęła poza Ziemię, a to za sprawą astronautów NASA. Ostatnio pochwalili się całemu światu ucztą z taco w roli głównej, z dodatkiem papryczek chili pochodzących z kosmicznej uprawy. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie astronautyka Kamil Jasieński Mateusz Kulik NAUKA
Studencie, odżywiaj się zdrowo. Czyli jak? Zupki chińskie, pizza, "energetyki", "kanapka posmarowana nożem" czy kawa - to elementy typowej studenckiej diety. Dlatego wystartowała kampania "Włącz żywienie do dziedziny", skierowana do żaków kształcących się na kierunkach technicznych. Zobacz więcej na temat: Czwórka Maciej Wójcik Weronika Puszkar dieta gotowanie zdrowie
Banana bread. Chleb z TikToka Jeden z najbardziej popularnych słodkich wypieków w Stanach Zjednoczonych - choć w nazwie ma słowo "bread" - nie ma nic wspólnego z tradycyjnym chlebem. Jest wilgotny, słodki i bije rekordy na TikToku. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie STYL ŻYCIA Szymon Jaworski
Rogal świętomarciński. Rozsmakuj się w historii Poznania Poznaniacy nie mają żadnych wątpliwości, że przede wszystkim powinien trzymać fason - czyli być duży, chrupiący, słodki, polany lukrem, mieć dużo bakalii, białego maku i orzeszków. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA historia Polski Piotr Firan
Klopsiki kontra "latający Jakub", czyli jak gotuje się w Szwecji Od kuchni Wikningów, po szwedzki stół, od prostych dań znanych w Polsce do wykwintnych posiłków godnych kolacji noblowskiej. - To, co dziś znajduje się na szwedzkich stołach wynika z wielu setek lat wydarzeń, tradycji i nauki - mówiła Magdalena Tomaszewska-Bolałek, kulturoznawca. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie
"Zapraszamy do stołu". Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania Nasze zdrowie w dużym stopniu zależy także od tego co, i jak jemy. Warto wiedzieć jak się zdrowo odżywiać, ale co to właściwie znaczy? Posłuchajcie! Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci gotowanie edukacja
Onigiri. Jak zrobić japońską kanapkę z... ryżu? Można je zjeść na śniadanie, zabrać jako lunch do pracy lub do szkoły. Onigiri to rodzaj kanapki, która opiera się na połączeniu trzech składników: arkusza nori, ryżu i dowolnego ulubionego dodatku. Zobacz więcej na temat: Czwórka Mateusz Kulik gotowanie
Kuchnia polska wieku XVI, XVII i XVIII Gościem audycji był prof. Jarosław Dumanowski, redaktor książki "Zbiór dla kuchmistrza tak potraw jako ciast robienia wypisany roku 1757 dnia 24 lipca". Zobacz więcej na temat: Łukasz Modelski Dwójka
Czy nasi przodkowie jedli lepiej niż my? "Monumenta Poloniae Culinaria" to cykl wydawniczy przygotowany przez Muzeum Jana III Sobieskiego w warszawskim Wilanowie. Prezentuje wykwintną kuchnię naszych przodków. Jak się okazuje, była ona bogata w wymyślne potrawy z dziczyzny, drobiu i ryb przyprawionych korzeniami i orientalnymi przyprawami. Zobacz więcej na temat: Łukasz Sobolewski Trójka STYL ŻYCIA jedzenie gotowanie Przemysław Cięgotura
Pierogi z kimchi - nowe życie koreańskich dań w polskiej kuchni - Tradycyjne koreańskie dania można wykonać w każdym polskim domu z łatwo dostępnych składników - mówi Wiola Błazucka, nawiązując do swojej książki "Pierogi z kimchi". Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński gotowanie