Kulinarny świat blogerów Najszybciej przepisy na wyśmienite dania znajdziemy na blogach kulinarnych. Ich autorzy codziennie zasypują nas nowymi pomysłami i inspiracjami. Zobacz więcej na temat: Czwórka
Carlo Pertini vs Carl Honoré vs slow foodowy kisiel - Człowiek nie jest stworzony do jedzenia w samotności - twierdzi Carlo Petrini, jeden z liderów ruchu "slow food". W "Drodze przez mąkę" rozmawialiśmy o najciekawszych książkach poświęconych temu zagadnieniu. Zobacz więcej na temat:
Żarłoczny włoski kompozytor Przyciężkie metafory, dziwaczne skojarzenia i rzekoma poezja – kogo charakteryzują? Pewnego kompozytora i wielkiego żarłoka, Gioacchina Rossiniego. Zobacz więcej na temat:
Starsza pani, wino i krzepiący omlet W książce "Wtajemniczenia" Michała Komara sędziwa Pani E. wraz z zapraszanymi gośćmi rozprawia o teatrze, literaturze, sztuce, filozofii, obyczajach i swoim długim życiu. My z autorem tej smacznej powieści rozmawialiśmy o kulturze rozmów przy stole. Zobacz więcej na temat:
"Kuchnia Dantego", czyli gotowanie ze szczyptą recytacji Dwóch Włochów otoczonych nimbem chwały swoich doktoratów stanęło przy garnkach. Wydaje się, że to nieunikniony los, czekający każdego Włocha na obczyźnie. O swojej latającej kuchni opowiedzieli w Dwójce. Zobacz więcej na temat:
Sushi z owadów zamiast schabowego Szarańcza, mącznik młynarek, drewnojad mogą stać się głównym produktem dań restauracyjnych. Ich przygotowanie wcale nie jest trudne, a okazuje się, że potrawy są smaczne. Zobacz więcej na temat: przyprawić schabowy sushi szaszłyki Warszawa
Kino kulinarne może być niesmaczne "Skrzydełko czy nóżka", "Uczta Babette" czy "Smażone zielone pomidory" to klasyka kulinarnego kina. Są też filmy o jedzeniu, po których wcale nie chce się jeść. Zobacz więcej na temat: faworki gotowanie Kamil Jasieński Kasia Dydo kuba kukla
Budapeszt: miasto dziesięciu mostów Słuchaczom Czwórki Węgry kojarzą się z kulinariami, czyli na przykład z ostrą papryką, a także z… basenami. Ale jest to także miasto, w którym znajduje się 10 wyjątkowych mostów, oraz drugie po londyńskim, najstarsze metro na świecie. Zobacz więcej na temat: Budapeszt papryka turystyka Węgry
Praliny z kaszy zamiast batonika Słodycze robione w domu są dużo bardziej zdrowe od sklepowych słodkości. Warto poświęcić trochę czasu na gotowanie i poznać nowe smaki jak np. lody z oliwą z oliwek. Zobacz więcej na temat: gotowanie kasza jaglana oliwa z oliwek pieczeń przyprawy zdrowie
Escoffier - kulinarny mistrz, który żonę wygrał w bilard We Francji to, na ile sposobów potrafi się przyrządzić jajko, świadczy o klasie szefa kuchni. Od tego zależy liczba zakładek na czapce kucharskiej. – Najlepsi mistrzowie mają ich ze sto. Escoffier był tym rozdrażniony, bo też nosił taką czapkę, a sposób znał 635 – opowiadała autorka książki "Białe trufle" Nicole Mary Kelby. Zobacz więcej na temat: Francja mieszkanie kuchnia francuska gotowanie
W czasie ferii dzieci się nudzą... Co zrobić, żeby było inaczej? Podpowiemy już we wtorek w "Czterech porach roku”. Zobacz więcej na temat: dzieci emerytura
Wielkie (za)mieszanie w studenckich garach Studencka kuchnia nie kojarzy się z wyszukanymi potrawami. Student zazwyczaj bazuje na słoikach od mamy. Okazuje się jednak, że nie każdy. Zobacz więcej na temat: gotowanie Poznań zupy ryż kuchnia francuska
Czy Polak ma dobry smak? "Ćwiczenia z myślenia", audycja w której zadajemy zagadki i rozdajemy nagrody, będzie dziś poświęcona tradycji polskiego stołu. Zobacz więcej na temat: ćwiczenia POLSKA Dorota Gacek
Podróże o smaku mrożonej herbaty Kiedyś były pocztówki z podróży, teraz wspomnienia z zagranicznych wojaży można zatrzymać w butelkach. Na pomysł, by kolekcjonować smaki z różnych części świata wpadli bohaterowie reportażu Eweliny Karpacz. Zobacz więcej na temat: Czwórka podróże Ewelina Karpacz-Oboładze Azja POLSKA kawa
Wykwintna kuchnia? Tylko z Polski Consomme ze smardzów z pieczoną w miodzie skorzonerą. Aksamitna zupa z soczewicy z pomidorami i chrupiącym jajkiem z truflą. Gołąbki z łososiem bałtyckim. Polskie menu nie musi kończyć się na schabowym… Zobacz więcej na temat: Jerzy Bralczyk POLSKA zupa z soczewicy pieczeń kuchnia polska
Co jadali sowieccy dygnitarze? Nie tylko pierogi... Radziecka kuchnia, wbrew naszym skojarzeniom, była bardzo różnorodna. Stanowiła też osobliwy wyraz przemian historycznych w tym kraju. Dlatego na przykład domy nie miały pomieszczeń kuchennych – opowiadał w radiowej Czwórce Jakub Majmurek z Wydawnictwa Krytyki Politycznej. Zobacz więcej na temat: Czwórka Moskwa pierogi przedszkole przemysł Rosja
Restauracja serwuje sfermentowane mrówki Restauracja Noma w Kopenhadze, w kwietniu uznana po raz trzeci z rzędu za najlepszą na świecie, serwuje m.in. mrówki i sos z pasikoników. Zobacz więcej na temat: Dania desery Kopenhaga przetwory przystawki san
Dieta à la Ernest Hemingway W kolejnej audycji z literacko-kulinarnego cyklu "Droga przez mąkę" wybierzemy się w podróż po Paryżu śladami słynnego amerykańskiego pisarza. Zobacz więcej na temat: diety Ernest Hemingway Francja Paryż pieczeń podróże