Polskie Radio
Section05

kulinaria

Kulinarne dziedzictwo warszawskiej Woli

Spółdzielnia Socjalna Wola powstała z inicjatywy osób, które marzyły o stworzeniu miejsca dostępnego i przyjaznego dla mieszkańców warszawskiej Woli, i nie tylko. Pretekstów do wspólnych spotkań jest wiele, na przykład dzielenie się przepisami z dawnych lat. Ze wspomnień o smakach dzieciństwa powstanie niebawem publikacja "Kociołek wolski, czyli dziedzictwo kulinarne Woli".
Zobacz więcej na temat:  Trójka reportaż Marta Rebzda Warszawa

Karta dań w "Weselu". Co serwowano w Bronowicach?

Biesiada w podkrakowskich Bronowicach stała się jedną z najważniejszych uczt w polskiej literaturze. - Interesujące jest to, że w "Weselu" Wyspiański nawet słowem nie zająknął się o jedzeniu. A przecież to był jeden z najważniejszych elementów ówczesnej obrzędowości - opowiada dziennikarka kulinarna Małgorzata Jankowska-Buttitta.
Zobacz więcej na temat:  Czwórka Stanisław Wyspiański literatura Narodowe Czytanie Beata Kwiatkowska kuchnia polska STYL ŻYCIA

Karta dań w "Weselu". Co serwowano w Bronowicach?

Biesiada w podkrakowskich Bronowicach stała się jedną z najważniejszych uczt w polskiej literaturze. - Interesujące jest to, że w "Weselu" Wyspiański nawet słowem nie zająknął się o jedzeniu. A przecież to był jeden z najważniejszych elementów ówczesnej obrzędowości - opowiada dziennikarka kulinarna Małgorzata Jankowska-Buttitta.
Zobacz więcej na temat:  Czwórka Stanisław Wyspiański literatura Narodowe Czytanie Beata Kwiatkowska kuchnia polska STYL ŻYCIA