Restauracje kontra "lotne knajpy", czyli przedwojenny streetfood - W przedwojennej Polsce znany był już street food. Był obecny wszędzie tam, gdzie pojawiały się jarmarki, odpusty, czy innego typu zgromadzenia. To nie jest nowy wynalazek - opowiadała Aleksandra Zaprutko-Janicka, autorka książki "Dwudziestolecie od kuchni". Zobacz więcej na temat: Czwórka rozrywka Beata Kwiatkowska Dwudziestolecie międzywojenne
Michał Korkosz: fotografię kulinarną trzeba kochać Swojego bloga prowadzi od niespełna roku. O materiałach, jakie na nim zamieszcza mówi: "zbiór hedonistycznych, bardzo rozkosznych, ale też zdrowych i lekkich przepisów kulinarnych". Jako pierwszy w historii magazynu Saveaur zdobył dwie statuetki za najlepsze zdjęcie kulinarne. Zobacz więcej na temat: bloger blogosfera blog fotografia Kamil Jasieński Czwórka STYL ŻYCIA
Kulinarne dziedzictwo warszawskiej Woli Spółdzielnia Socjalna Wola powstała z inicjatywy osób, które marzyły o stworzeniu miejsca dostępnego i przyjaznego dla mieszkańców warszawskiej Woli, i nie tylko. Pretekstów do wspólnych spotkań jest wiele, na przykład dzielenie się przepisami z dawnych lat. Ze wspomnień o smakach dzieciństwa powstanie niebawem publikacja "Kociołek wolski, czyli dziedzictwo kulinarne Woli". Zobacz więcej na temat: Trójka reportaż Marta Rebzda Warszawa
Michał Bryś podaje przepisy na dania z grzybów Pizza z grzybami i grzyby w proszku? Znany szef kuchni Michał Bryś radzi, jak wykorzystać tegoroczny wysyp grzybów. Zobacz więcej na temat: grzyby gotowanie STYL ŻYCIA przepisy kulinarne
Podlasie SlowFest. Rozkosze wolnego jedzenia W "Drodze przez mąkę" rozmawialiśmy o gastronomicznej odsłonie najdłuższego w Polsce festiwalu artystycznego, który odbywał się w Supraślu od 1 lipca do 17 września. Zobacz więcej na temat: kuchnia Podlasie jedzenie KULTURA Łukasz Modelski
Jeść mięso czy nie jeść mięsa? Oto jest pytanie - Film "Głód mięsa" nie narzuca żadnych rozwiązań czy odpowiedzi, tylko zachęca do refleksji i zastanowienia się nad tym, co jest dobre dla naszego organizmu - mówi Kuba Gutek z Films For Food. Zobacz więcej na temat: Czwórka Beata Kwiatkowska FILM kino gotowanie KULTURA
Co masz zjeść za sto lat, zjedz dziś O jedzeniu przyszłości w związku z wystawą "Food revolution 5.0" rozmawialiśmy z dziennikarzem gastronomicznym i blogerem Przemysławem Bociągą. Zobacz więcej na temat: kuchnia jedzenie wystawa Łukasz Modelski KULTURA
Szef kuchni. Jak zostać kulinarnym artystą? Jest mistrzem, artystą, czasem musi być po prostu dobrym rzemieślnikiem, a czasem żołnierzem. Szef kuchni - czy, aby nim zostać, wystarczy tylko doskonałe wyczucie smaku? Zobacz więcej na temat: Czwórka praca kuchnia Beata Kwiatkowska gotowanie zatrudnienie STYL ŻYCIA
Warto kosztować? Jedzenie, picie i pieniądze W "Drodze przez mąkę" rozmawialiśmy o przepisach prawnych i podatkowych związanych z handlem żywnością oraz alkoholem w Polsce. Zobacz więcej na temat: kuchnia pieniądze przepisy prawo Łukasz Modelski
Owocowo-warzywni ludzie Giuseppe Arcimboldo Choć Giuseppe Arcimboldo stworzył malarski koncept w XVI w., jego "kulinarne" portrety do dziś robią wrażenie. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie malarstwo hobby
Pyszne, festiwalowe kino kulinarne – Jak zaczęłam się zajmować kinem kulinarnym, to wydawało mi się, że ileż można o tym opowiadać. Jednak co roku, na kolejnych festiwalach, daję się zaskoczyć – mówi Lucyna Zębowicz, filmoznawca. Zobacz więcej na temat: Trójka kuchnia kino STYL ŻYCIA jedzenie dieta
Płynne złoto. Wybieramy najlepszą oliwę! Już przed wiekami ludzie opanowali sztukę "wydzierania" roślinom ich oleistych soków np. z drzewa oliwnego, które uprawiano przed 3500 lat na Krecie. A jak dziś wybrać najlepszą oliwę? Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA Patryk Kuniszewicz Anna Borkowska dieta zdrowie
Food Festival. Same pyszności w Kopenhadze W audycji "Droga przez mąkę" Małgorzata Minta opowiadała o tegorocznej sierpniowej odsłonie Cooking & Food Festival, która odbyła się w duńskiej stolicy. Zobacz więcej na temat: jedzenie Dania Łukasz Modelski kuchnia KULTURA
Karta dań w "Weselu". Co serwowano w Bronowicach? Biesiada w podkrakowskich Bronowicach stała się jedną z najważniejszych uczt w polskiej literaturze. - Interesujące jest to, że w "Weselu" Wyspiański nawet słowem nie zająknął się o jedzeniu. A przecież to był jeden z najważniejszych elementów ówczesnej obrzędowości - opowiada dziennikarka kulinarna Małgorzata Jankowska-Buttitta. Zobacz więcej na temat: Czwórka Stanisław Wyspiański literatura Narodowe Czytanie Beata Kwiatkowska kuchnia polska STYL ŻYCIA
Jaki jest procent Japonii w Polsce? Obietnica złożona przez Lecha Wałęsę w 1980 roku, że będziemy drugą Japonią, dawno weszła między bajki. Nie umniejszyło to jednak naszej fascynacji Krajem Kwitnącej Wiśni. Jakie są współcześnie związki Polski z Japonią i co wiemy o tym kraju? Gośćmi Kwadratury kultury byli japoniści: Magdalena Tomaszewska-Bolałek i Radosław Bolałek. Zobacz więcej na temat: Warszawa Japonia słodycze sushi POLSKA
Karta dań w "Weselu". Co serwowano w Bronowicach? Biesiada w podkrakowskich Bronowicach stała się jedną z najważniejszych uczt w polskiej literaturze. - Interesujące jest to, że w "Weselu" Wyspiański nawet słowem nie zająknął się o jedzeniu. A przecież to był jeden z najważniejszych elementów ówczesnej obrzędowości - opowiada dziennikarka kulinarna Małgorzata Jankowska-Buttitta. Zobacz więcej na temat: Czwórka Stanisław Wyspiański literatura Narodowe Czytanie Beata Kwiatkowska kuchnia polska STYL ŻYCIA
Jagiellonki i kapłon. Zaglądamy do XVI-wiecznej kuchni - Jeden z przepisów będzie opierał się na korespondencji między siostrami Zygmunta Augusta, które podróżowały po Europie – powiedział prof. Jarosław Dumanowski, odpowiedzialny za rekonstrukcję uczty po podpisaniu Unii Lubelskiej, która odbędzie się 8 września podczas Europejskiego Festiwalu Smaku w Lublinie. Zobacz więcej na temat: Lublin historia Polski Łukasz Modelski HISTORIA
Kebson TV. O sekretach arabskiego dania - Dobry kebab to duży kebab. I ostry. A jego sekret tkwi w mięsie - mówi Adam Seliga, autor kanału "Kebson TV - testuje kebaby". Zobacz więcej na temat: Czwórka Mateusz Kulik kuchnia gotowanie hobby youtube STYL ŻYCIA