Dobre i złe strony nowalijek Po zimowym poście kuszą nas młode rzodkiewki, wiosenny szczypiorek czy sałata. Sięgamy więc po te nowalijki, choć nie mamy pewności czy aby na pewno są one zdrowe. Zobacz więcej na temat: rolnictwo Elżbieta Mamos
Menu na wiosnę? "Nadchodzi czas pietruszki!" - Sezonowe warzywo jest dobre dla zdrowia, dla portfela i dla środowiska. Chciałabym, żeby z dodatku do kotleta awansowało na pełnowartościowe danie - przekonuje Dominika Wójciak, autorka książki "Sezonowe warzywo". Zobacz więcej na temat: Czwórka dieta zdrowie Karina Terzoni Aleksandra Jasińska STYL ŻYCIA
Superżywność. Moda czy przepis na długie życie? Ostatnio modny stał się termin superfood. Chodzi o superżywność - produkty, które mają odmładzać nasz organizm i uchronić nas przed rakiem, cukrzycą, udarami czy chorobami serca. Zobacz więcej na temat: Monika Tarka-Kilen diety zdrowe odżywianie żywność owoce witaminy STYL ŻYCIA
Dlaczego warto poznać się z topinamburem? Nadaje się do wszystkiego: potraw pieczonych, sałatek, zup, deserów i dodatków do dań głównych. Kto jeszcze nie słyszał o topinamburze, powinien się nim poznać i go polubić. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka gotowanie kuchnia wegetariańska
Co oznacza kod na owocach i warzywach? Kupując owoce i warzywa kierujemy się głównie ich wyglądem i ceną. Na wielu z nich znajdują się jednak oznaczenia i kody, które dla świadomego konsumenta mogą być cennym źródłem informacji nie tylko o tym, gdzie i w jakich warunkach je uprawiano, ale też czy np. nie były modyfikowane genetycznie. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA zdrowie i dieta zdrowie zdrowe odżywianie GMO etykieta owoce
Dobre zbiory ziemniaków i rekordowy eksport skrobi Zbiory ziemniaków w Polsce w 2016 r. wyniosły 8,8 mln ton. Były to zbiory dobre, ocenia Wiesław Dzwonkowski z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Zobacz więcej na temat: ziemniaki Elżbieta Mamos rolnictwo
6. edycja programu "5 porcji warzyw, owoców lub soku" Polacy wciąż jedzą zbyt mało warzyw i owoców; promowaniu i budowaniu właściwych postaw służyć ma szósta edycja kampanii edukacyjnej "5 porcji warzyw, owoców lub soku". Program realizowany jest przez Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków. Zobacz więcej na temat: owoce żywność zdrowie
Jak zachęcić Polaków do soków i warzyw? Eksperci żywieniowi zalecają spożywanie minimum 5 razy dziennie porcji owoców lub warzyw. Ponieważ Polacy niestety nie wypełniają tej normy, od dwóch lat prowadzony jest program edukacyjny "Soki i musy - witaminy w SMART formie. Zobacz więcej na temat: rolnictwo żywność owoce
GUS: w styczniu większość produktów rolnych podrożała Ceny większości produktów rolnych w skupie oraz na targowiskach w styczniu 2017 r. wzrosły, z czego najbardziej podrożały ziemniaki; najwięcej potaniał drób - poinformował w poniedziałek GUS. Zobacz więcej na temat: ceny żywności gus Główny Urząd Statystyczny ziemniaki owoce
Przepis na frytki idealne Mają belgijski rodowód, smakują prawie wszystkim, a poza ziemniakami można je zrobić z selera, pietruszki czy marchewki. Przygotowanie kremowej w środku i chrupiącej na zewnątrz frytki wcale nie jest łatwym zadaniem. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka gotowanie kuchnia wegetariańska ziemniaki STYL ŻYCIA jedzenie
Owocowe bez owoców. Jak wybrać najzdrowsze soki? Soków dostępnych na rynku jest mnóstwo. Możemy wybierać ulubione zestawienia owoców i warzyw, ciesząc się ich smakiem w domu, w pracy czy w podróży. Wierzymy, że pijąc soki dostarczamy organizmowi jedną z pięciu zalecanych dziennie porcji warzyw i owoców, a przy tym witaminy i składniki mineralne. Ale które soki mają te właściwości? Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA zdrowie i dieta zdrowie dieta zdrowe odżywianie napoje napoje słodzone nektar owoce witaminy
Kimchi – sfermentowany przysmak Kimchi jest przystawką, bez której żaden Koreańczyk nie wyobraża sobie posiłku. Niektórzy nazywają ją kiszoną kapustą pekińską po koreańsku. Ma oryginalny smak i wyjątkowy aromat, a wiele wartości odżywczych zawdzięcza procesowi fermentacji. Dlaczego jeszcze warto spróbować tego dania? Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA zdrowe odżywianie zdrowie i dieta dieta zdrowie kuchnia przepisy kulinarne korea przystawki kiszenie kapusty
Nielubiana i zapomniana. Oswajamy brukselkę Większość osób nie znosi tego warzywa ze względu na charakterystyczny goryczkowaty smak. W niektórych przypadkach jest lubiana i przyrządzana z wyjątkową pieczołowitością. Jak zatem polubić brukselkę i pamiętać o niej w czasie kuchennych rewolucji? Zobacz więcej na temat: Trójka gotowanie Katarzyna Pruchnicka kuchnia wegetariańska STYL ŻYCIA przepisy kulinarne zdrowie i dieta
Składników na maseczkę szukaj w… kuchni Czasem szukamy pomocy dla skóry zdecydowanie dalej niż trzeba. Zamiast czekać na zamówione przez internet kosmetyki, krążyć po drogeriach i wydawać duże sumy na testowanie nowości, można skorzystać z tanich, ale skutecznych maseczek, do wykonania których wystarczą produkty z naszych kuchni. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA moda i uroda uroda zdrowie zabiegi kosmetyczne kosmetyki owoce
Rekordowo drogie importowane warzywa Importowane warzywa z Włoch i Hiszpanii są na rynku hurtowym w Broniszach rekordowo drogie. Powodem jest ostry atak zimy w tych krajach , co znacznie zmniejszyło podaż warzyw. Zobacz więcej na temat: ceny żywności rolnictwo
Odkryto gen smaku pomidorów Gdy kupujemy warzywa, kierujemy się głównie ich wyglądem, kolorem i kształtem. Zależy nam też, aby były smaczne, ale wygląd i smak niestety nie zawsze idą ze sobą w parze. Naukowcy odkryli gen, dzięki któremu smak pomidorom będzie można… nadać. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA zdrowie i dieta zdrowie pomidory owoce genetyka smak jedzenie
Właśnie za to lubimy blogi kulinarne - Blog jest serialem. Przyzwyczajamy się do autorów, to pewien rodzaj przywiązania czy przyjaźni - mówi o blogach kulinarnych dziennikarka i pisarka Agnieszka Drotkiewicz. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka zdrowie gotowanie zima kuchnia wegetariańska przepisy kulinarne STYL ŻYCIA
Rozgrzewające i energetyczne dania na zimę - Używam teraz dużo porów, buraków, ziemniaków i dyń - poleca znawczyni zielonej kuchni Magdalena Cielenga-Wiaterek. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka zdrowie gotowanie zima kuchnia wegetariańska przepisy kulinarne STYL ŻYCIA